Evlilik danışmanı açıkladı: "Uzun ilişkilerde sıklıkla yapılan bir hata var"

Psikoloğa göre bazı duyguların partnerle hiçbir ilgisi yok

Bilim insanları, mutlu evliliklerin kalp sağlığını iyileştirdiğini söylüyor (Unsplash)

Uzun süreli ilişkilerde, insanlar mutsuzluklarını partnerlerinin davranışlarına bağlayabilir. Örneğin, "Eşim bana her sabah mesaj atarsa daha az endişelenirim" veya "Eşim daha fazla seyahat etmek isterse ben de daha fazla heyecanlanırım" diye düşünebilirler.

Ancak ABD'deki danışmanlık merkezi Growing Self Counseling & Coaching'in kurucusu, evlilik danışmanı ve psikolog Lisa Marie Bobby, bu tür duyguların partnerle hiçbir ilgisi olmayabileceğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bobby, "İlişkileri söz konusu olduğunda insanların yanlış mantık kurduğunu çok sık görüyorum. Aslında hisleri bazı dış koşullardan kaynaklanıyor" diyor.

CNBC'ye konuşan psikoloğa göre bu, uzun süreli ilişkilerde sık düşülen bir hata.

Aynı zamanda bir kişinin kendi kaygısını hafifletmek için partnerinden bazı davranışlarını değiştirmesini istemesine yol açabilir. Bu sadece partnere haksızlık değil, aynı zamanda genellikle etkisiz bit talep.

"Yanlış mantık tuzağı"

Diyelim ki partneriniz işte ve arkadaşlarıyla çok zaman geçiriyor. İhmal edilmiş gibi hissetmeye başlayabilirsiniz ve partneriniz sizinle daha fazla zaman geçirdiğinde mutlu olacağınızı düşünebilirsiniz.

Bobby ise bunun "yanlış mantık" tuzağı olduğunu söylüyor. Buna göre partnerinizin davranışını kontrol ederek kendi duygusal durumunuzu değiştirmeye çalışmak işe yaramaz.

Psikolog, "İnsanlar kendi hislerini dışsallaştırdıklarında, duygusal deneyimlerini değiştirmenin bir yolu olarak durumlarını değiştirmeye çalışıyor ve bu zor dinamiği yaratıyor" diyor.

Bobby'ye göre kendinizi daha mutlu hissetmek için hangi eylemleri yapabileceğinizi kendinize sormanız önemli.

 

Independent Türkçe, CNBC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU