44 milyar dolar ve 8 ayın ardından Elon Musk için her şey bitti

Geriye dönüp bakınca her şey ortada

(AFP)

Elon Musk'ın Mark Zuckerberg'le kafes dövüşü yapmak istemesine şaşmamalı.

Meta'nın Twitter'a rakip olarak çıkardığı Threads, sadece 5 günde 100 milyondan fazla kullanıcı kazanarak şimdiye dek en hızlı büyüyen uygulama oldu. Threads halihazırda Twitter'ın aylık toplam aktif kullanıcı tabanının yaklaşık çeyreğine sahip. Threads'in ilk 500 bin kullanıcısı arasındaydım ve son birkaç gündür bu uygulamayı Twitter'dan daha fazla kullanıyorum. Bu platformun Twitter katili olma potansiyeli taşıdığı ortada ve görünüşe göre Elon Musk, rakibinin başarısıyla iyi başa çıkamıyor.

Twitter halihazırda Meta'yı dava açmakla tehdit ederken Elon Musk, "Zuck bir kavat" diye tweet atıp kelimenin tam anlamıyla Zuckerberg'ü penis ölçme yarışmasına davet ederek kişisel saldırılara yöneliyor. Keşke espri yapıyor olsaydım ama bu gerçek. Musk, Zuckerberg'e öfkelense de Twitter'ın çöküşünün tek sorumlusu kendisi. 2010'lardaki sayısız Facebook skandalından bu yana Mark Zuckerberg muhtemelen kendisini yeni bir şekilde sunmak için bir fırsat arıyordu ve Elon Musk ona gollük bir pas verdi.

Elon Musk imkansızı başardı. Musk'ın davranışları o kadar açık bir şekilde ahlaksızlaştı ve Twitter o kadar çekilmez bir hale geldi ki bir Zuckerberg platformunu ona kıyasla iyi gösteriyor. 8 ay önce Twitter'ı satın aldığından beri Musk bu süreyi bizzat radikal sağcı komplo teorileri yayarak, algoritmayı kendi lehine değiştirerek ve kendi kullanıcılarını küçümseyerek geçirdi. Musk eski doğrulama sistemini kaldırdı, benim gibi gazetecilerin mavi tiklerini aldı ve bu tikleri 8 dolar ödeyen herkese verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu değişiklikler, markaların ve politikacıların taklit edildiği bir dezenformasyon girdabına yol açtı. Kimse kimin kim olduğunu anlayamıyordu ve Twitter'ın algoritmik Sana Özel akışı, hepimizin anasayfasını 8 dolarlık mavi tik sahiplerinin dengesiz, radikal sağcı içerik deryasıyla doldurmaya başladı. Twitter, gerçek zamanlı bilgileri paylaşıp okumada kullanışlı bir araç olmak yerine, öfke ve radikalleşme makinesine dönüştü.

Twitter daha da toksik bir havaya bürünürken Musk'ın değişiklikleri, en başta platformu harika hale getiren Twitter içerik üreticilerini olumsuz etkiledi. Kaşla göz arasında egomanyak bir milyarder çıkıp yaratıcıların harcadığı tüm emek değersizmiş gibi hissettirdi. Yıllarca Twitter'da gazetecilik yapmış ve binlerce takipçi kazanmış biri olarak, bu değişikliklerin etkisini ilk elden hissettim.

Musk'ın Ekim 2022'de Twitter'ı satın almasının ardından kullanıcıların alternatif platformların çıkması için seslerini yükseltmeye, aslında yalvarmaya başlaması uzun sürmedi. Geçen yıl boyunca birçok alternatif platform ortaya çıktı ve bazıları yüzbinlerce kullanıcı elde ederek çok da başarılı oldu. Bluesky, Spoutible, Spill ve Post.News öne çıkan alternatiflerden bazıları. Bu alternatiflerin gelişen niş toplulukları var fakat Twitter'ın başlıca alternatifi olmak için gereken yüz milyonlarca kullanıcıya ulaşmak zorlu bir iş. Threads'ten önce Twitter'dan, her biri Twitter'ın farklı niş alanlarına hitap eden onlarca alternatife doğru daha yavaş ve uzun süreli bir göç yoluna girecekmişiz gibi görünüyordu. Ancak görünüşe göre Threads, diğer alternatiflerin yapamadığını yapabiliyor.

Kullanıcılar yeni bir sosyal ağa sıfır takipçiyle gelirse ve aradıkları yeterli sayıda kişi bu ağda yoksa, büyüme hızı bundan etkilenir ve başlangıçtaki heyecan kaybolur. Meta'nın avantajının devreye girdiği ve Threads'in hızlı başarısının açıklandığı yer işte burası. Threads, Instagram'ın 2 milyar kişilik kullanıcı tabanıyla doğrudan entegre oluyor.

Twitter'ın değer önerisi her zaman içindeki kişilerdi. Dolayısıyla Musk'ın aşırıcılığı kullanıcıları kaçırmaya başladığında bir fırsat ortaya çıktı. Ancak bu yeni alternatifler, hedefledikleri pazara bağlı olarak yalnızca Twitter'ın kendilerine uygun kısımlarını parça parça aldı ve ana akım pazarın tümünü hızla ele geçiremedi. Geriye dönüp bakınca Twitter'ın en büyük rakibinin ancak daha büyük bir sosyal ağla entegre bir platformdan çıkacağı belliydi.
 


Meta, dünya genelinde demokrasilerin aşınması, gençlerin akıl sağlığı ve daha pek çok konudaki rolü göz önüne alındığında kesinlikle kusurlu bir hizmet sağlayıcısı. Bu konuda kapsamlı yazılar yazdım ve daha fazla düzenleme yapılması çağrısında bulundum. Meta'nın verdiği hasarla ilgili hiçbir yanılsama içinde değilim. Ancak Elon Musk, Twitter'a o kadar açık bir şekilde zarar verdi ki Twitter'daki gibi bir işlevsellik arayan kullanıcıların benzer ağ etkilerine sahip, ondan sonraki en popüler alternatifi benimsemekten başka seçeneği kalmadı.

Threads, Mastodon gibi rakiplerinin kullandığı ve kullanıcıların diğer sosyal ağlarda takip ettiği kişileri uygulamaya aktarmasına imkan tanıyan merkeziyetsiz ActivityPub protokolünü temel alarak yükselme vaadiyle de ilgi çekici. Bu merkeziyetsiz yaklaşım kullanıcılara kendi topluluklarını yönetme becerisi de kazandırarak belki de şirketleri yükümlülükten kurtacak daha serbest bir moderasyonun önünü açabilir. Eminim bu Meta'nın kulağına hoş geliyordur.

Threads'te takip edilen kişilerin gönderilerinden oluşan akış, doğrudan mesajlar ve gönderi arama gibi temel özellikler elbette hâlâ eksik. Kullanıcılar, hem takip ettikleri kişilerin gönderilerini hem de takip etmedikleri kişilerin önerilen içeriklerini sunan sadece tek bir algoritmik akışa sahip. Şimdiye kadar bu algoritma bana radikal sağcı, aşırılıkçı içerikler sunmadı ve umarım böyle de kalır.

2024 seçiminin yaklaşmasıyla birlikte Threads'in haberleri ele alma şekli önem kazanacak. Threads projesine liderlik eden Instagram CEO'su Adam Mosseri, Facebook algoritmasındaki değişiklikleri hatırlatan yorumlarında, bu yeni platformun Twitter'ın yerini almayı amaçlamadığını ve kendisinin, bu uygulamanın haber ve politika içeriklerini teşvik etmesini istemediğini söyledi. Bu, çalışmalarını paylaşacak yeni bir yer arayışında platforma akın eden benim gibi diğer gazeteciler için hoş bir haber olmadı. Haberleri etkin bir şekilde daha önemsiz bir konuma koyup koymayacaklarını ve gazetecilerle haber tüketicilerinin uygulamada kalıp kalmayacağını göreceğiz.

Kilit öneme sahip bazı sorular varlığını sürdürüyor: Threads, Twitter'ı gerçekten bitirecek mi yoksa ikisi bir arada var olabilir mi? Threads hangi kullanıcı sayısına ulaştığında, söz verdiği gibi reklamları entegre etmeye başlayacak? Reklamlar kullanıcı deneyimini nasıl etkileyecek? Meta bunların demokrasiyi aşındıran hatalarından ders aldı mı? Yoksa tarih tekerrür mü edecek ve her ne pahasına olursa olsun reklam gelirlerini en üst düzeye çıkarma arzularının galip gelmesine ve dezenformasyonla nefretin yükselmesine izin mi verecekler?

Threads'in Twitter'ı gerçekten bitirip bitirmeyeceği belli değil ama Elon Musk'ın Twitter'ın bir zamanlar olduğu şeyi çoktan bitirdiği ve artık hepimizin bir zamanlar aşk-nefret ilişkisi yaşadığımız platformun kabuğuyla baş başa kaldığımız gerçeği belli. Musk, Twitter'ı 44 milyar dolara satın almak için borca girdi. Şirketin değeri Threads çıkmadan çok önce, geçen aylarda zaten 15 milyar dolara düşmüştü. Threads'in çıkması, muhtemelen Twitter'ın değerini daha da düşürecek.

Elon Musk açık bir siyasi gündemi dayatmak için 44 milyar doları çöpe attı. İş dünyası liderleri onun peşinden gitmeyi bırakmalı.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU