ABD’de Dışişleri Bakanlığı’nın Robert Malley ile ilişkileri hakkında soruşturma açılması çağrısı yapıldı

Senatörler, İran Özel Temsilcisi hakkında yeni sorular yöneltti

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Robert Malley, geçen yıl mart ayındaki Viyana görüşmelerine katıldı. Fotoğraf: EPA

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Robert Malley’in gizli bilgilerle ilişkisi nedeniyle güvenlik izninin askıya alınmasına rağmen, Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevine devam ettiğine dair şüphelerin ortasında bir grup Cumhuriyetçi senatör, bu konunun ele alınış şeklini sorgulayarak Dışişleri Bakanlığı’nın iç denetim organını bu konuyu araştırmaya çağırdı.

Senatör Bill Hagerty liderliğindeki 15 Cumhuriyetçi senatör, geçen perşembe günü gönderdiği bir mektupta Dışişleri Bakanlığı Genel Müfettiş Ofisi’ne, bakanlık yetkililerinin üyeliği askıya alınırken ve Malley’in güvenlik izni dondurulurken tüm yasa ve kurallara uyulup uyulmadığının araştırılmasını istedi. Senatörler, kontrol heyetine ise yetkileri askıya alındıktan sonra Malley’in hassas bilgilere erişimiyle ilgili ayrıntılara ulaşmaları baskısı yaptı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre İdari yetkililer, Malley’in güvenlik izninin ne zaman ve neden askıya alındığını belirtmezken, soruşturma hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar ise bu kararın Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Güvenlik Ofisi’nin gizli bilgilere erişim konusunda kendisine güvenilip güvenilemeyeceğine dair bir soruşturma başlatmasının ardından verildiğini aktardı.

Kaynaklara göre Malley, izni askıya alındıktan sonra haftalarca Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya devam etti. Telefon görüşmeleri yaptı ve medyaya röportajlar verdi.

Malley, geçen mayıs ayında Kongre’de İran’la ilgili büyük bir brifinge katılmazken, o dönemde milletvekilleri onun yokluğunun nedenlerine ilişkin sorular gündeme getirdi. Dışişleri Bakanlığı ise yanıt olarak, Robert Malley’in hükümet işleriyle hiçbir ilgisi olmayan bir ‘aile tatilinde’ olduğunu söyledi.

Ancak CNN’in, Malley’in güvenlik izninin askıya alındığı haberini yayınlamasıyla birlikte Dışişleri Bakanlığı, Malley’in tam ücretsiz izne ayrıldığını ve yerine yardımcısı Abram Bali’nin geçtiğini duyurdu.

Mektupta senatörler ayrıca, baş müfettişin ofisinin başkanına, Malley’in Dışişleri Bakanlığı’ndan gizemli ayrılışı hakkında ne kadar az şey bilindiğini vurgulayan bir dizi soru yöneltildi.

Bu sorular arasında; “Dışişleri Bakanlığı el kitabının gerektirdiği şekilde izninin askıya alındığı, Malley’e ne zaman yazılı olarak bildirildi?”, “Askıya alınmasına neden olan eylemler ne zaman ortaya koyuldu?”, “Dışişleri Bakanlığı’nın ofisi hakkında çok gizli bilgilere fiziksel erişimini kaybetti mi?”, “Malley’in ekibinin üyelerine ne zaman gizli bilgileri onunla paylaşmayı bırakmaları emredildi?” ve “İzni askıya alındığı gibi kendisine neden ücretsiz izin verilmedi?” var.

Mektup aynı zamanda, Malley’in yerine başka birinin atanması ile ilgili olarak bakanlığın yakın zamanda bir zorlukla karşılaşabileceğini de içerdi.

Geçen yılki Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, Senato Dış İlişkiler Komitesi’ndeki en üst düzey Cumhuriyetçi olan Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch’in ‘senatonun İran özel temsilcisi seçimini ve atanmasını onaylaması’ hususunda öne sürdüğü bir şartı içeriyor.

Ataması daha önce bu yasal gerekliliğe tabi olmayan Malley’in görevden alınması durumunda yerine gelecek isim, bu şarta tabi olacak.

Mektup ayrıca, Cumhuriyetçilerin, Abram Bali İran özel temsilcisi olarak görevi devraldığında Dışişleri Bakanlığı’nın bu yasayı ihlal etmiş olabileceğine inandıklarına işaret ediyor.

ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Bob Menendez, ofisinin Bali’nin yeni rolüyle ilgili herhangi bir bildirim alıp almadığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Hagerty’in Sözcüsü ise senatörün komiteye ulaşan herhangi bir bildirimden haberi olmadığını söyledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller da Malley’in rolü hakkında Kongre ile gerçekleştirilen temaslar hakkında yorum yapmadı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU