Hindistan Başbakanı BAE’de: ‘İki ülke arasındaki ortaklık, Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından güçlendi’

Hindistan Dışişleri Bakanlığı'na göre, Modi’nin ziyareti, enerji, eğitim, sağlık, gıda güvenliği, finansal teknoloji, savunma ve kültür gibi çeşitli alanlarda yeni fırsatlar doğuracak

BAE Veliaht Prensi Veliaht Prens Halid bin Muhammed bin Zayed Al Nahyan, resmi ziyaret için BAE’ye gelen Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi karşıladı. Fotoğraf: WAM

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, resmi ziyaret kapsamında bugün BAE’ye gitti. Modi, başkent Abu Dabi Havalimanı’na vardığı sırada Veliaht Prens Halid bin Muhammed bin Zayed Al Nahyan tarafından karşılandı. Abu Dabi Veliaht Prensi ve Hindistan Başbakan iki ülke arasındaki tarihi ilişkileri görüştü.

Modi'nin kapsamlı Hindistan-BAE stratejik ortaklığını güçlendirme konusunda BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile görüşmesi bekleniyor. Hindistan Dışişleri Bakanlığı'na göre, Modi’nin ziyareti, enerji, eğitim, sağlık, gıda güvenliği, finansal teknoloji, savunma ve kültür gibi çeşitli alanlarda yeni fırsatlar doğuracak.

BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı: Hindistan ile ekonomik ortaklık, ortak büyümenin sürdürülebilirliği için küresel bir model

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sani ez-Zuyudi, BAE ile Hindistan arasındaki stratejik ortaklığın, iki ülkenin aralarındaki Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının yürürlüğe girmesinin yıldönümünde güçlendiğini ifade etti. Zuyudi, bu ortaklığın işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin büyüme sağlayacak daha geniş seviyelere yükseltilmesi, iş adamları için fırsatlar yaratması, girişimciliğin teşvik edilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi için küresel bir model olduğunu söyledi.

WAM’a açıklamalarda bulunan Zuyudi, kapsamlı ekonomik ortaklık da dahil olmak üzere her düzeyde BAE-Hindistan stratejik ortaklığında birbirini izleyen olumlu gelişmelerin, iki ülkenin liderlerinin karşılıklı arzusu ve sınırsız desteği olmadan gerçekleşemeyeceğini bildirdi.

Açıklamasında BAE ile Hindistan arasındaki Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının, yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra, iki ülkenin yeni bir ortak büyüme dönemi başlatmayı başardığına değinen Zuyudi, petrol dışı iç ticaret ve karşılıklı yatırım akışı olan tüm sektörlerin bu ortaklıktan önemli ölçüde yararlandığını dile getirdi. Zuyudi, Mayıs 2020’nin başından Nisan 2021’e kadar olan dönemle ortaklık anlaşmasının uygulanmaya başladığı ilk yılda dış ticaretin yıllık bazda yüzde 5,8 büyüyerek 50,5 milyar dolara ulaştığına dikkati çekerek, petrol dışı ticaretin büyüme oranının yüze 53,5’e ulaştığını aktardı. Ayrıca, 2019 ile 2020 döneminde bu artışın yüzde 36’ı olduğunu belirterek, bu oranın 2012 ile 2019 yılında yüzde 29,6 olduğunu aktardı.

BAE'nin petrol dışı ihracatının, anlaşmanın uygulanmasından sonraki bir yıl içinde 10,3 milyar dolara ulaşmasıyla ülkesinin bu anlaşmadan çok büyük fayda sağladığına dikkati çeken Zuyudi, 2020 ile 2021 yılları arasında yüzde 18,6 oranında büyüme elde edildiğini vurguladı. Ayrıca, Mayıs 2019 ile Nisan 2020’nin sonuna kadar büyüme hızının yüzde 95’e ulaştığını dile getiren BAE’li Bakan, bu oranın 2018 ile 2019 yılının aynı döneminde yüzde 80,7 olduğunu kaydetti.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Hindistan’ın gelişiminden yararlanmak için BAE yatırımlarının Hindistan'a akmaya devam ettiğine dikkati çeken Zuyudi, son resmi istatistiklere göre, çeşitli anlaşmalardan 36.6 milyar dolar gelir elde edildiğini söyledi. BAE’li Bakan, ülkesinin yatırımları, finansal hizmetler, gayrimenkul, ticari hizmetler, alternatif ve yenilenebilir enerji, motor ve ekipman imalatı ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli sektörler arasında dağıttığını aktardı.

Hindistan'ın BAE'nin kapsamlı bir ekonomik ortaklık anlaşması imzaladığı ilk ülke olarak seçilmesinin iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin derinliğinin bir tercümesi olduğuna değinen Zuyudi, Hindistan'ın ticaret ve yatırımda BAE'nin en önemli müttefik ve ortaklarından biri olduğunu, her iki ülkenin köklü tarihi ilişkileri olduğunu ve bu anlaşmanın aynı zamanda Hindistan'ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde türünün ilk örneği olduğunu aktardı.

BAE-Hindistan ortaklık anlaşmasının önümüzdeki beş yıl içinde petrol dışı iç ticaretin gelişimini ikiye katlayarak yılda yaklaşık 100 milyar dolara çıkarma hedefine ulaşacağına olan inancını dile getiren Zuyudi, 2030 yılına kadar BAE'nin gayri safi yurtiçi hasılasına yüzde 1,7 veya 9 milyar dolar eklemeye katkı sağlayacağını aktardı. Ayrıca, BAE’nin 2030 yılına kadar ihracatını yüzde 1,5 artırarak 7,6 milyar dolar değerinde artırmayı, ithalatının ise yüzde 3,8 arttırarak 14 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Zuyudi, anlaşmanın ilk yılında elde edilen başarıların, iki ülkenin ortak çıkarlarını gerçekleştirmek için istikrarlı ve emin adımlarla doğru yönde ilerlediğini teyit ettiğine atıfta bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU