Libya: Kabileler Trablus’un güneyindeki Fil petrol sahasını kapattı

Merkez Bankası Başkanı, eski Maliye Bakanı Bumtari'yi kaçırmakla suçlanıyor

Libya'nın güneyindeki bir petrol sahası. Fotoğraf: Reuters

Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) eski Maliye Bakanı Ferec Bumtari’nin kaçırılmasının ardından tepkiler artmaya devam ediyor. Zaviye Kabilesi Libya Merkez Bankası Başkanı Sadık el-Kebir’i, Bumtari’nin kaçırılmasının arkasında olmakla suçlayarak petrol sahasını kapatma tehdidinde bulundu. Öte yandan Temsilciler Meclisi ise Bumtari’yi kaçıranlara ‘herhangi bir koşul olmaksızın’ eski Bakan’ı serbest bırakma çağrısında bulundu.

Bumtari, mevcut durumda başında Kebir’in bulunduğu Merkez Bankası Başkanlığı için adaylığını açıklamıştı.

Şarku’l Avsat’a konuşan Bumtari’ye yakın kaynaklar, eski Bakan’ın geçtiğimiz günlerde Lutfi Harari liderliğindeki İç Güvenlik Teşkilatı tarafından Trablus'taki Mitiga Uluslararası Havalimanı'ndan kaçırıldığını bildirdi.

Dün protestocuların Libya’nın güneyinde bulunan el-Fil ve eş-Şerara petrol sahalarını resmi makamlardan onay almadan kapatmasıyla ilgili çelişkili haberler yayınlandı. Öte yandan Reuters’in haberine göre bir aşiret lideri ve bir petrol mühendisi Fil petrol sahasında dün üretimin durdurulduğunu açıkladı.

Libya medyasında yer alan haberlere göre, yerel kabileler saatler içinde daha fazla petrol sahasını kapatmakla tehdidinde bulundu. el-Masar TV, Zaviye kabilelerinin Yüksek Konseyi Başkanı Senusi Halik'in şunları söylediğini aktardı: "Bizimle dayanışma içinde olan kabileler Şerara ve el-Fil petrol sahalarını kapattı. Taleplerimizin tavanı yükseldi ve petrol ancak Kebir’in görevden alınması ve UBH’nin değiştirilmesiyle açılacak.”

Zaviye kabilesinin gençleri, ileri gelenleri ve şeyhleri, Bumtari'nin kaçırılmasından duydukları öfkeyi dile getirerek UBH'nin sessizliği karşısında ‘derhal serbest bırakılması’ çağrısında bulundular ve bölgelerinde bulunan petrol sahaları ve limanlarını kapatmakla tehdit ettiler.

Protestocular, kaçıranlara seslenerek ‘hangi statüde veya pozisyonda olursa olsunlar’ Bumtari'yi serbest bırakmaları için Cuma gece yarısına kadar mühlet verdi. Protestoculardan ytapılan açıklamada “aksi takdirde petrol üretimini durdurmak zorunda kalacakları” ifade edildi. Ayrıca yapılan açıklamada, “Bu konuda ne olursa olsun ciddiyiz ve kabilemizin evladını kaçıran ve hayatını tehlikeye atan hiçbir tarafa izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Fil petrol sahası, başkent Trablus’un 750 kilometre güney batısında yer alıyor ve günlük 70 bin varil petrol üretiminde bulunuyor. Saha, siyasi krizler nedeniyle geçtiğimiz yıllarda birden fazla kez kapatıldı.

Zaviye aşiretinin siyasi konsey ve halkla ilişkiler başkanı Şeyh Senusi el-Halik, Bumtari'nin kaçırılmasını kınayarak, şart ve koşul olmaksızın hızla serbest bırakılmasını talep etti.

Libya'daki petrol tesisleri, zaman zaman hükümetten çeşitli taleplerde bulunan ve bu talepleri kabul edilmezse petrol üretimini durduran göstericiler tarafından rehin alınıyor. Talepler arasında daha yüksek maaş, aile için sağlık sigortası ve siyasi talepler yer alıyor.

Ulusal Adalet ve Uzlaşma Komitesi, Eski Bakan Ferec Bumtari'nin iç güvenlik güçleri tarafından kaçırılması ve özgürlüğünün kısıtlanmasını endişeyle takip ettiğini açıkladı. Komite tarafından yapılan açıklamada, olay ‘suç, yasa dışılık ve kamu özgürlüklerinin ve insan haklarının ihlali’ olarak nitelendirildi. Kaçıran tarafın resmi ve devlete bağlı olduğu, yasaları uygulamak ve ona saygı duymakla yükümlü olduğu belirtildi.

Ulusal Adalet ve Uzlaşma Komitesi tarafından yayınlanan açıklamada, Ferec Bumtari'nin güvenliğinden, tamamen kaçıran taraf sorumlu tutuldu. Derhal ve şartsız olarak serbest bırakılmasını istendi. Serbest bırakılmazsa, yerel ve uluslararası makamlarla birlikte gerekli önlemleri alınacağı ifade edildi.

Protestocular, Ferec Bumtari'nin kaçırılmasından dolayı Meclisi de sorumlu tuttu ve eğer serbest bırakılmazsa, Libya'daki petrol üretimini durdurmakla tehdit ettiler. Protestocular, "Aşiretimiz Libya'nın her yerinde ve talebimizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU