IMF'den borçlarını ödeyemeyecek duruma gelen Pakistan'a kurtarma paketi

3 milyar dolarlık paket uzun süredir bekleniyordu

230 milyon kişilik nüfusa sahip Pakistan'ın en geç 10 Kasım'da sandık başına gitmesi bekleniyor (Reuters)

Uluslararası Para Fonu (IMF) yönetimi Pakistan'a verilecek 3 milyar dolarlık kurtarma fonunu onayladı.

Ekonomik krizle boğuşan Pakistan'ın paketin 1,2 milyar dolarlık kısmını ön ödeme şeklinde alacağı, geri kalan kısmınsa 9 ay içinde ödeneceği belirtildi.

Pakistan ekonomisi bir süredir borçlarını ödeyememenin eşiğindeydi ve sadece bir aylık ithalat masraflarını ödeyebilecek döviz rezervine sahipti.

İslamabad yönetimi bu hafta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden de fon almayı başarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan, Pakistan Merkez Bankası'na 2 milyar dolar aktarırken, BAE'den gelen rakam 1 milyar dolar olmuştu.

Körfez ülkeleri esasen Pakistan'a aktarılacak fon konusunda nisanda anlaşmaya varmıştı ancak parayı aktarmak için IMF anlaşmasının son aşamaya ulaşması beklendi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, kurtarma paketinin ekonomiye istikrar kazandırmak adına önemli bir adım olduğunu söyledi.

Şerif, "Paket, Pakistan'ın mevcut ve orta vadeli ekonomik sorunlarıyla ilgili ekonomik pozisyonunu destekleyecek ve gelecek hükümete ilerleyebilmesi için bütçe boşluğu sağlayacak" diye konuştu.

IMF anlaşması 8 ay süren çetin müzakerelerin ardından sonuca ulaştı.


Pakistan'ın önemli bir bölümü geçen yıl yaşanan sel faleketiyle sular altında kalmış, bu durum yüksek enflasyon ve kötü ekonomi yönetimiyle karşı karşıya olan ülkedeki durumu kötüleştirmişti. 

IMF anlaşmasının, Suudi Arabistan ve BAE'den gelecek parayla birlikte Pakistan'ın daha fazla fon bulmasına yardımcı olacağı tahmin ediliyor. 

Şahbaz Şerif'in liderlik ettiği koalisyon hükümetinin IMF'yle varılan anlaşma kapsamında halen ciddi harcama kesintileri yapması gerekiyor. 

Ülkede bu yıl genel seçimlerin de yapılması bekleniyor.

Yaşam maliyetlerinin keskin bir şekilde arttığı Pakistan'da resmi yıllık enflasyon yüzde 30 dolaylarında seyrediyor. Bu durumla başa çıkmak isteyen Pakistan Merkez Bankası, geçen ay faiz oranlarını yüzde 22'ye çekerek tarihin en yüksek seviyesine çıkarmıştı.

Pakistan'ın 1958'den bu yana IMF'den 20'den fazla kurtarma kredisi aldığı biliniyor. Ülke IMF'den son olarak 2019'da 1 milyar dolarlık kredi almıştı.


Indepedent Türkçe, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU