Tahran Üniversitesi, Iraklı Haşdi Şabi'ye kollarını açıyor

Yabancı askerî milislerin eğitimi için hükümet bütçesinden büyük meblağlar harcanırken İranlı öğrenciler okulu bırakıyor

Haşdi Şabi güçlerinden Iraklı bir Şii savaşçı, Ayetullah Ali es-Sistani'nin fotoğrafını göğsünde taşıyor / Fotoğraf: AFP

Tahran Üniversitesi'nin rektörü ve İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün emri altında faaliyet gösteren Iraklı Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri) milisleri komutanının yardımcılarından biri, bu Iraklı milisler ile İran üniversiteleri arasında milis unsurlarını eğitmek için kapsamlı bir iş birliği başlatıldığını duyurdu. 

Irak Besic'i ya da diğer adıyla Haşdi Şabi, İran rejimine bağlı silahlı güçlerin bir parçası olup, üyelerinin çoğunluğu Şii'dir.

2014 yılında Kudüs Gücü'nün eski komutanı Kasım Süleymani'nin talimatı ve desteğiyle kurulan Haşdi Şabi, İran Devrim Muhafızları'nın Irak'taki kollarından biri kabul ediliyor.

Birçok Arap ülkesi tarafından da bir terör örgütü olarak görülüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haşdi Şabi için iki üniversite

Tahran Üniversitesi Rektörü Muhammed Mukimi ile Haşdi Şabi Eğitim-Öğretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı'nın ortak toplantısında Mukimi, "Bilhassa Haşdi Şabi'ye mensup Iraklı kardeşlerle bilimsel etkileşim, Süleymani'nin interaktif modeli çerçevesinde gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı. 

Mukimi, Haşdi Şabi güçlerinin üniversite eğitimine Tahran Üniversitesi'nde devam etmesini memnuniyetle karşıladı.

Ayrıca, bu güçlerin eğitimi için Irak'ın başkenti Bağdat'ta ve İran'ın güneybatısında yer alan Abadan şehrinde iki üniversite açılacağını ve bu iki üniversitenin masraflarını İran hükümetinin üstlendiğini duyurdu. 

"Doğru Liderlik: Süleymani Okulunun Özü" adlı bir kitap yayınlayan Tahran Üniversitesi Rektörü, daha önce şu açıklamada bulunmuştu:

Haşdi Şabi'deki arkadaşlarımıza güvenmeyi ana hedefimiz olarak belirledik. Aynı yaklaşımla Direniş Ekseni ülkelerinden öğrencilerin kaydedilmesi için bir mekanizma geliştirme yolunda tam bir ciddiyetle çalışıyoruz.


İsrail gazetesi The Jerusalem Post, İran rejimine karşı halk protestolarının başlamasından beş hafta sonra Ekim 2022'de Haşdi Şabi ile Lübnanlı Hizbullah unsurlarının peş peşe beşinci hafta İranlı protestocuları bastırmak için İran Devrim Muhafızları'na bağlı Besic güçlerine katıldığını aktardı.

Bazı haberler, 2009 yılındaki protestolarda protestocuları bastırmak için Arapça konuşan unsurların Tahran sokaklarında yayıldığını belirtti.  

Haşdi Şabi yetkililerinin Tahran Üniversitesi yetkilileriyle toplantısı esnasında Haşdi Şabi milislerinin eğitim-öğretiminden sorumlu yardımcısı Hüseyin Musevi Bahati, şu açıklamayı yaptı:

Irak'a dost ülkeler bize, Haşdi Şabi güçlerine eğitim hizmet vermemizi tavsiye etti. Güçler de başta Tahran Üniversitesi gelmek üzere İran üniversiteleriyle bu türden bir iş birliği kurmak için çalışıyor. Haşdi Şabi kurulmadan önce Ebu Mehdi el-Mühendis'in gözetimi altında olan özel okullarımız ve kurumlarımız vardı. 95 üyemiz, eğitim amacıyla İran'daki üniversitelere gönderildi.


Asıl adı Cemal Cafer Muhammed Ali Âl-i İbrahim olan Ebu Mehdi el-Mühendis, Iraklı bir askerdir ve Haşdi Şabi milislerinin bir parçası olan Ketaib-i Hizbullah (Hizbullah Tugayları) milislerinin komutasını üstlenmiştir.

2020 yılında Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda gerçekleştirilen bir Amerikan saldırısında Kasım Süleymani ile birlikte öldürüldü. 

Musevi Bahati, açıklamasının devamında Tahran Üniversitesi ile yapılan anlaşmanın Irak Yükseköğretim Bakanı ve onun Haşdi Şabi milislerinin başdanışmanı konumunda olan yardımcısının aracılığıyla yapıldığını belirtti ve Haşdi Şabi güçlerinin daha önce de İran üniversitelerinde eğitim aldığının altını çizdi. 

Birçok Haşdi Şabi yetkilisinin katıldığı bu toplantıda Rehber'in İran üniversitelerindeki temsilcisi Mustafa Rüstemi, Haşdi Şadi güçlerini memnuniyetle karşıladığını dile getirerek, "Kardeş ve dost Irak'la, özellikle de Haşdi Şabi mensubu kardeşlerimizle bilim ve kültür alışverişinden memnunuz. Herhangi bir iş birliği ve destek için hazır olduğumuzu da beyan ederiz" dedi. 
 


İranlı öğrencilere kötü bir haber

Geçtiğimiz eylül ayından bu yana İran rejiminin devrilmesini isteyen protestocu öğrencilere yönelik baskının ve genel olarak sıkıntıların arttığı bir dönemde Haşdi Şabi adlı silahlı askerî güçlerin ve milislerin İran üniversitelerine, bilhassa Tahran Üniversitesi'ne girişi, aynı anda hem vatandaşlar hem de öğrenciler için kötü bir haber olarak değerlendiriliyor. 

Haşdi Şabi güçlerinin Tahran'da üniversite eğitimi görmesi ve yine bu güçler için en az iki yeni üniversite kurulması için İran hükümeti hazinesinden büyük meblağların harcandığı bir zamanda İran'daki pek çok okul ve üniversite öğrencisi, yüzleştikleri ekonomik sorunlar ve yaygın fakirlik sebebiyle okulu bırakıyor. 

The Jerusalem Post gazetesi, konuya ilişkin bir haberinde Iraklı Hizbullah Tugayları'nın gücünün yeniden artması konusunda uyarıda bulundu ve bu grubun Haşdi Şabi'ye bağlı olup Irak hükümetini devirmeye ve Irak'taki ABD ordusuna saldırmaya çalıştığını belirtti. 

Hizbullah Tugayları, ABD tarafından 2009 yılından itibaren terör örgütleri listesine dahil edilen silahlı gruplardandır.

Irak iç savaşında Washington liderliğindeki koalisyon güçlerine karşı savaşıyordu. Aynı şekilde İran rejiminin çıkarları için Suriye savaşına da katıldı. 

 

 

Independent Farsça

DAHA FAZLA HABER OKU