NATO Zirvesi: ABD ve Birleşik Krallık'tan, Ukrayna'ya "Minnettar ol" mesajı

"Hoşunuza gitse de gitmese de gerçek bu"

NATO Zirvesi, 11-12 Temmuz'da gerçekleşti (Reuters)

ABD ve Birleşik Krallık (BK), NATO Zirvesi'nde beklediğini alamayan Ukrayna'dan "minnettar olmasını" istedi.

Litvanya'nın başkenti Vilnus'ta dün tamamlanan NATO Zirvesi'nde gazetecilere açıklama yapan BK Savunma Bakanı Ben Wallace, "İnsanlar biraz minnettarlık görmek istiyor" dedi.

Kiev yönetiminin sergilediği tavrı eleştiren Wallace, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Ukraynalılara bazen şu tavsiyede bulunuyorum: Bakın, ülkeleri kendi stoklarındaki silahlarını göndermeye zaten ikna ediyorsunuz. Bazen ABD'deki milletvekillerini ikna etmeniz gerekiyor, bazen de diğer ülkelerde duruma şüpheci yaklaşan politikacıları, buna değdiğine ve karşılığında bir şeyler elde edeceklerine ikna etmeniz lazım. Hoşunuza gitse de gitmese de gerçek bu.

Ayrıca BK Savunma Bakanı, geçen yıl Ukrayna'ya ziyareti sırasında talep edilen silahlarla ilgili eline bir liste tutuşturulduğunu, buna "Ben Amazon değilim" diyerek tepki gösterdiğini de anlattı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Wallace'ın sözlerine dair "Bana minnettarlığımı başka nasıl ifade edebilirim söylesin" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da ülkesinin Ukrayna'ya verdiği desteğin karşılık görmesini istediğini belirterek, "Amerikan halkı minnettarlık görmeyi hak ediyor" dedi.

Sullivan, Washington yönetiminin devasa askeri yardım paketleriyle çeşitli silahlar ve mühimmatlar göndererek Ukrayna'ya destek olduğunu da hatırlattı. 

Zelenski, salı günü Twitter'dan yaptığı paylaşımda, ülkesine NATO üyeliği için net tarih verilmemesini "saçmalık" diye nitelemişti. 

Ancak zirvenin kapanışında yaptığı konuşmada tonunu değiştiren Ukrayna lideri, "Tüm NATO liderlerine eşi benzeri görülmemiş destekleri için minnettarım" dedi. 

Kiev yönetimi, Rusya'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini eylül ayında ilhak etmesinin ardından ekimde hızlı üyelik için NATO'ya başvuru yapmıştı. 

Zelenski, ülkesinin NATO'ya üyeliği için net tarih talep etse de Batılı müttefikleri buna yanaşmadı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvedeki konuşmasında Ukrayna'nın savaş sona ermeden NATO üyesi olamayacağını söyledi.


Independent Türkçe, Guardian, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU