NATO, İran’ın nükleer programını “tırmandırması” karşısında endişesini dile getirdi

İran’ın balistik füze faaliyetlerini durdurması istendi

Fotoğraf: AA

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Zirvesi’nde, İran’ın nükleer programını “tırmandırması” karşısında “ciddi endişe” duyulduğu ifade edilerek, Tahran’a nükleer yükümlülüklerini yerine getirmesi ve tüm balistik füze faaliyetlerini durdurması çağrısında bulunuldu.

Litvanya’da yapılan NATO Zirvesi’nden çıkan bildiride, “İran’ın asla nükleer silah geliştirmeyeceğine dair net kararlılığımızı yeniden vurguluyoruz. İran’ın nükleer programını tırmandırmasından derin endişe duyuyoruz ve İran’ı Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) kapsamındaki Güvence Denetimi Anlaşması ile ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bildiri şu şekilde devam etti:

İran’ın bu yükümlülükleri ve taahhütleri yerine getirmesi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) İran’ın nükleer programının barışçıl yapısına ilişkin inandırıcı güvenceler sağlamasına kapı aralamak için kritik bir öneme sahiptir. Buna ek olarak İran’ı, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı Kararına aykırı olan tüm balistik füze faaliyetlerini durdurmaya çağırıyoruz.

Arap Dünyası Haber Ajansı’nın aktardığına göre dün(Salı) yayınlanan NATO bildirisinde aynı zamanda “İran’a, gemilere el koymak gibi istikrarı bozan eylemlerden kaçınması ve bölgesel barış ve istikrarın sağlanmasında yapıcı bir rol oynaması” çağrısında bulunuldu.

Buna ek olarak “İran’ın, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşa verdiği desteğin Avrupa-Atlantik güvenliğini etkilediğine” dikkat çekilerek, İran’a “Rusya’ya askeri destek vermeyi, özellikle de kritik öneme sahip altyapıya saldırmak için kullanılan ve çok sayıda sivil can kaybına neden olan insansız hava araçlarını (İHA) tedarik etmeyi bırakması” çağrısında bulunuldu.

Ortadoğu ile ilişkileri geliştirmek

Öte yandan NATO zirvesi bildirisinde, ittifakın Ürdünlü yetkililerle başkent Amman’da ittifak için bir iletişim ofisi kurma olasılığını görüşeceği de duyuruldu.

İttifakın, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Afrika Birliği (AfB) de dahil olmak üzere Ortadoğu ve Afrika’daki bölgesel kuruluşlarla iletişimini artıracağına dikkat çekildi.

Zirve açıklamasında, “Ortadoğu ve Afrika bölgesi stratejik öneme sahiptir. Akdeniz Diyaloğu ve İstanbul İşbirliği Girişimi’ndeki eski ortaklarımızla siyasi ve diplomatik temaslarımızı derinleştirmeye çalışacağız. AfB ve KİK de dahil olmak üzere ilgili bölgesel kuruluşlarla iletişimimizi artıracağız” ifadeleri kullanıldı.

İttifak, Irak’ı ve ülkeye istikrar getirmeyi destekleme taahhüdüne bağlı olduğuna işaret ederek, Irak hükümeti ile Irak güvenlik güçlerinin DEAŞ ile mücadelede devam eden çabalarını ve kaydettiği ilerlemeye övgüde bulundu.

Bildiride, "Irak'ın her türlü terörizme karşı savaşında daha fazla ilerleme kaydedilmesini teşvik ediyoruz" denildi.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU