İsrail sessizliğini bozmayınca İspanya, Pegasus soruşturmasını rafa kaldırdı

"Tel Aviv yönetimi sürecin ilerlemesini imkansız hale getirdi"

Pegasus yazılımı, telefonlardaki konuşmaların dinlenmesinin yanı sıra cihazlardan ses kaydı alınmasını ve fotoğraf çekilmesini de sağlıyor (Reuters)

İspanya, İsrail menşeli Pegasus casus yazılmıyla ilgili soruşturmanın rafa kaldırıldığını bildirdi.

İspanya Yüksek Mahkemesi'nden pazartesi günü yapılan açıklamada, İsrail'in soruşturmaya hiçbir destek vermemesi ve yetkililerle işbirliği yapmaması nedeniyle hukuki sürecin dondurulduğu duyuruldu. 

Yargıç Jose Luis Calama, İsrailli siber güvenlik firması NSO Group tarafından üretilen yazılımla ilgili bilgi almak için geçen yıl haziranda Tel Aviv yönetimine resmi talepte bulunduklarını fakat hiçbir yanıt alamadıklarını söyledi. 

Calama, bunun ardından 4 kez daha talep mektubu gönderdiklerini ama kimseyle iletişime geçemediklerini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yargıç ayrıca şahsen İsrail'e giderek şirketin o dönemki CEO'su Şalev Hilo'nun ifadesini almak istediğini ama Tel Aviv yönetiminin bu talebi de yanıtsız bıraktığını söyledi. 

İsrail'in bu tavrıyla “sürecin ilerlemesini imkansız hale getirdiğini” ifade eden Calama, taleplerine yanıt gelene dek soruşturmayı durdurduklarını belirtti. 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Savunma Bakanı Margarita Robles, İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska ve Tarım Bakanı Luis Planas'ın telefonlarının Pegasus yazılımıyla defalarca dinlendiğini ortaya çıkmasının ardından Yüksek Mahkeme, geçen yıl mayısta soruşturma başlatmıştı.

İncelemede, Sanchez'in telefonunun Ekim 2020 - Aralık 2021'de 5 kez dinlendiği ve cihazdan veri çalındığı tespit edilmişti. Madrid hükümeti, başbakanın ve bakanların telefonlarından çalınan verilerle ilgili bilgi paylaşmamıştı. 

Bugüne dek saldırıyı kimin düzenlediği henüz tespit edilemedi. Soruşturmada, Batı Sahra ve düzensiz göçmen sorunu nedeniyle Fas'la yaşanan diplomatik krize dikkat çekilmiş, saldırının bu ülkeden düzenlenmiş olabileceği öne sürülmüştü. Fas ise iddiaları reddetmişti. 
 


Pegasus yazılımının yarattığı krizin ardından İspanya'nın istihbarat dairesi Ulusal Haber Alma Merkezi'nin başındaki Paz Esteban, geçen yıl mayısta görevden alınmıştı.

ABD'nin 2021'de kara listeye aldığı NSO Group ise Pegasus'la ilgili casusluk iddialarını reddetmişti. Firma, yazılımın hükümetler tarafından ciddi suçlarla ve terörle mücadelede kullanıldığını öne sürmüştü.


Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU