Çatışmaların sürdüğü Sudan'da kadınlara ve kız çocuklarına tecavüz vakaları artıyor

Birleşmiş Milletler'e göre 4,2 milyon kişi risk altında

Sudan'da çatışmaların başından bu yana yaklaşık 3 milyon kişinin göçe zorlandığı tahmin ediliyor (Reuters)

15 Nisan'dan bu yana orduyla paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında silahlı çatışmaların yaşandığı Sudan'da tecavüz ve kız çocuklarının kaçırılması vakalarında keskin bir artış görüldüğü bildirildi.

Birleşmiş Milletler ülkede cinsiyet temelli şiddetin artışa geçtiği uyarısında bulunurken, Çocukları Kurtarın Vakfı (Save the Children) silahlı savaşçılar tarafından kaçırılan ve tecavüze uğrayan kadınların ve kız çocuklarının sayısının endişe verici düzeye ulaştığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede son dönemde onlarca tecavüz vakası tespit edilirken, Sudan hükümeti bu vakaların toplam vakaların sadece yüzde 2'si düzeyinde olduğunu düşünüyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çocukları Kurtarın Vakfı Sudan Direktörü Arif Noor, "Resmi rakamların buzdağının görünen kısmı olduğunu biliyoruz. 12 yaşındaki çocuklar cinsiyetleri, etnik kökenleri, savunmasızlıkları nedeniyle hedef alınıyor" diye konuştu.

Noor, bazı ailelerin olası istismar vakalarından korumak için kız çocuklarını erken yaşlarda evlendirdiğini söyledi.

Sudan'da bazı kız çocuklarının kaçırıldığı, günlerce alıkonduğu ve bu sırada toplu tecavüze uğradığı iddiaları da son günlerde gündeme geldi.


Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, "Ülkede çatışmalar devam ederken, Sudan'ın içindeki birçok sağlık kurumu, sosyal hizmet çalışanı, avukat ve koruyucu kurum cinsiyet temelli şiddetin ciddi şekilde arttığı uyarısında bulunuyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ülkedeki elektrik ve bağlantı problemlerinin ihtiyaç duyanlara destek sağlamayı çok zorlaştırdığına dikkat çekildi.

Sudan hükümeti kadınların ve kız çocuklarının kaçırılma vakalarındaki artışın özellikle başkent Hartum'da yoğunlaştığını belirtirken, olaylardan RSF savaşçılarının sorumlu olduğunu öne sürdü. RSF ise bu tip suçlara karışanların sorumlu tutulacağını açıkladı.

Birleşmiş Milletler, 49 milyon nüfuslu Sudan'da 4,2 milyon kişinin cinsiyet temelli şiddet riski altında olduğunu tahmin ediyor. Riskin özellikle güvenli yerlere ulaşmak için seyahat eden kadın ve kız çocuklarında daha yüksek olduğu belirtiliyor.


Independent Türkçe, Reuters, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU