Etiyopya'nın Amhara bölgesindeki suikastlar neden şimdi geri dönüyor?

Etiyopyalı bir parlamenter, Abiy Ahmed'i iktidardan istifa etmeye ve ülkeyi erken seçime götürmeye çağırdı

Etiyopya'nın, güvenlik görevlilerinin hayatını kaybettiği son olayların ardından Amhara bölgesindeki şehirleri daha güvenli hale getirme çabaları devam ediyor / Fotoğraf: AFP

Bir gün içinde Etiyopya'nın Amhara bölgesinde kimliği belirsiz silahlı kişilerce üç yüksek rütbeli güvenlik görevlisine suikast düzenlendiğinin kaydedilmesinin ardından Etiyopya'daki güvenlik durumunda tehlikeli bir gelişme ortaya çıktı.

Etiyopya güvenlik güçleri aynı anda üç memurun farklı yerlerde öldürüldüğünü bildirdi.

Shewa'nın kuzeyindeki Shewa Robet şehrinin güvenlik departmanı başkanı Abdu Hüseyin, çarşamba günü öğleden sonra bir suikasta kurban gitti.

Bunun öncesinde, Doğu Gogam bölgesinde iki üst düzey güvenlik görevlisi, yani Degen Polis Departmanı Başkanı Müfettiş Zodu Toldi ve Doğu Gogam Bölgesi Suç Önleme Birimi Başkanı Raqwa Shimelis öldürüldü. 

Güvenlik güçlerinden alınan bilgiye göre, her iki isim de rutin çalışmaları ve bölgede gerçekleştirilecek bir sınavın uygulanması için uygun güvenlik koşullarının sağlanmasına yönelik denetimleri sırasında kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürüldü.

Buna karşılık, Shewa kent yönetimine bağlı Geçici Güvenlik Komuta Merkezi, Çarşamba akşamı saat altıdan başlayarak bölgede olağanüstü hâl ve süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Merkez, yaptığı açıklamada, kentte ve çevrede güvenliğin sağlanması için çok çaba sarf edildiğini belirtti.

Gece kulüpleri de dahil olmak üzere 'belirsiz bir süre' için sokağa çıkma yasağı uygulandığını belirten Merkez tarafından yapılan açıklamada "Son günlerde güvenlik görevlilerinin hayatını kaybetmesine neden olan olayların ardından kentin daha güvenli hale getirilmesi için çalışmalar devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel önlemler

Son cinayetler, özellikle iktidardaki Refah Partisi'nin Amhara Bölgesi Başkanı Girma Yeshitila'yı öldüren niteliksel bir operasyondan iki ay sonra meydana geldikleri için, merkezi hükümetin güvenlik hizmetleri ve yerel polis için yeni bir meydan okumayı temsil ediyor.

Bu, Etiyopya güvenlik ve istihbarat çalışma ekibinin, Amhara bölgesindeki anayasal sistemi yok ederek devlet gücünü kontrol etmeye çalışan 'aşırılık yanlısı güçler' olarak tanımladığı şeye karşı özel önlemlerin başladığını duyurmasına neden oldu.

Nisan ayı sonundan bu yana Amhara bölgesinin tanık olduğu göreli istikrara rağmen, bu istisnai güvenlik önlemlerinin bir sonucu olarak, bölgede eş zamanlı suikastların yeniden canlanması, güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının zayıflığını ve sorunlu bölgede güvenlik açığının büyüdüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Bağımsız Ethio Forum kanalı ise, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed yönetimini, bölgedeki şiddeti körükleyen toplumsal ve siyasi kuluçka makinesine aldırış etmeden bölgede güvenlik ve askeri karar almaya çalışmakla suçladı.

Kanal, yayımladığı raporda, "Siyasi ve toplumsal gerilim, özel güvenlik önlemleriyle çözülemez" diyerek, Pretoria Barış Anlaşması sonrasında yaşanan olaylarla ilgili siyasi diyalog başlatılması çağrısında bulundu.

Kanal, federal hükümetin askeri ve güvenlik çözüm vizyonunu dayatmak amacıyla insansız hava araçları satın almak için Türkiye ve Doğu Avrupa'daki bir dizi ülkeyle silah anlaşmaları yapma çabaları konusunda uyarıda bulundu.

Kanal ayrıca bir askeri uzmanın, "Askeri ve istihbarat servisleri, Tigray bölgesindeki savaştan edinilen deneyimleri henüz özümsememiş ve meseleyi Amhara bölgesinde tekrarlamaya çalışıyor" sözlerini aktardı.


Politik çözüm yok

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ise yerel kanallardan birinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, "hükümetinin askeri teşkilatın modernizasyonuna ve teçhizatının yenilenmesine büyük önem verdiğini" söyledi. 

Ahmed, "Devlet, zamanın gereklerine ve organize suçun getirdiği zorluklara ayak uydurmalarını sağlamak için güvenlik ve askeri aygıtları modernize etme yolunda büyük miktarlarda para ayırdı" ifadelerini kullandı.

"Bu vizyon, kapsamlı kalkınma vizyonundan ayrılamaz. Çünkü kalkınma ve yatırım ortamının korunması için gerekli olan barış ve istikrarın güvenlik koşulu sağlanmadan kalkınma sağlanamaz" diyen Ahmed, "Askeri kuruma getirdiği modernizasyon ve rehabilitasyon sayesinde, yönetiminin önümüzdeki 200 yıl boyunca ülkeye hizmet edecek güçlü bir ordu kurmayı başardığını" sözlerine ekledi.

Etiyopyalı gözlemciler, Ahmed'in Amhara bölgesine ve genel olarak tüm ülkeye yönelik politikasının güvenlik ve askeri çözümlerle sınırlı kaldığı ve 'siyasi çözüm niyeti olmadığı' konusunda uyarıda bulundular.

Bölge, son Tigray savaşında düzenli ordunun yanında savaşan Fano milisleri ve Amhara özel kuvvetleri liderliğindeki bir isyan durumuna tanık oluyor.

Zira her iki grup da Etiyopya Savunma Bakanlığı komutasındaki tüm silahlı grupları silahsızlandırmak ve yeniden bütünleştirmek isteyen federal hükümetin talimatlarına uymayı reddetti.

İki güç, anlaşmaya yol açan müzakerelerin bir parçası olmadıkları göz önüne alındığında, silahsızlanma maddesine bağlı olmadıklarına inanıyor.

Ayrıca iki ay önce bölgede ciddi bir meydan okuma olarak Amhara Halk Cephesi adı altında silahlı bir milliyetçi örgüt kuruldu. 
 


Bir planın olmaması

Etiyopyalı parlamenter Desaleng Chani, Abiy Ahmed'i başta güvenlik ve barış olmak üzere "ülkedeki mevcut sorunlara çözüm getirmemekle" suçlayarak "Etiyopya'nın bugününü ve geleceğini etkileyen ve bir arada kalma yeteneğini sorgulayan son gelişmeleri, iktidar yönetimi için stratejik bir planın yokluğuna" bağladı. 

Chani, Abiy Ahmed'i iktidardan istifa etmeye ve ülkeyi erken seçime götürmeye çağırdı.

Chani, "Ne iktidardaki Refah Partisi lideri ne de parlamento, ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve güvenlik krizini çözecek durumda değil" diyerek parlamentonun feshedilmesi ve yeni bir meşruiyet sağlayacak seçimlerin düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Chani, "Güvenlik krizleri, siyasi suikastlar vs. hepsi mevcut hükümetin başarısızlığına ve gençleri silahlı gruplara katılmaya iten kaosa, devletin açıkladığı kalkınma projelerine katkıda bulunmak yerine alternatif bir plan sunamamasına işaret ediyor" dedi.

Amhara bölgesinin siyasi suikastlar veya seçkinlerinin hedef alınması yoluyla maruz kaldığı baskının yanı sıra sivillerin hareket özgürlüğünün kaybı gibi sorunlardan da bahseden Chani, "Biz kaosa karşıyız ve halkın adil seçimlere başvurmasını talep ediyoruz. Bakalım halk bu yönetimin icraatlarını nasıl değerlendirecek" dedi.

Chani, "Etiyopya krizinin temelde meşruiyet kaybı ve vizyonsuzlukla ilgili yapısal bir nitelik taşıdığına ve ürkütücü bir tecritte meydana gelen siyasi suikastların son iki yılın kaçınılmaz sonuçlarından başka bir şey olmadığına" bağlı kalarak konuşmasını sonlandırdı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU