Suriye hava sahasında Rusya-Batı sürtüşmesi

ABD, Ruz uçaklarının Suriye üzerinde Amerikan ve Fransız uçaklarına karşı “güvenli olmayan ve profesyonelliğe aykırı” uçuşlar gerçekleştirdiğini iddia etti

Rus savaş uçağı, Suriye hava sahası üzerinde Fransız savaş uçaklarıyla teması sırasında / Fotoğraf: Fransız Silahlı Kuvvetleri

Suriye hava sahası, Rus ve Batı uçakları arasında sık sık yaşanan sürtüşmeler ve bunlardan birinin iki taraf arasında istenmeyen bir çatışmaya yol açabileceği korkusu, son iki gün içinde ‘daha sıcak’ hale geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı, perşembe günü yine bir Rus uçağının Suriye üzerinde Amerikan ve Fransız uçaklarına karşı “güvenli olmayan ve profesyonelliğe aykırı” uçuşlar gerçekleştirdiğini bildirdi. Açıklamada “Bölge üzerinde güvenlik misyonları yürütme hakkı konusunda Fransız müttefiklerimizi tam olarak destekliyoruz” ifadeleri yer aldı. Fransız Silahlı Kuvvetleri ise Suriye-Irak sınırında görev yapan iki Rafale uçağının bir Rus Su-35 uçağının ‘profesyonel olmayan’ temasına maruz kaldığını açıkladı.

Söz konusu olay, iki gün içinde iki taraf arasında ikinci kez gerçekleşiyor. Korgeneral Alexus Grynkewich, ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na yaptığı açıklamada, “Rus askeri uçağının perşembe günü yerel saatle 09:30'da ABD MQ-9 insansız hava araçlarıyla etkileşime girerken, güvensiz ve profesyonel olmayan davranışlarda bulunduğunu” belirtti. Grynkewich ayrıca, önceki gün ‘Rus uçaklarının Amerikan MQ-9 insansız hava araçlarının önüne işaret fişekleri attığını’ ifade etti.

Rus uçaklarıyla ABD-Fransa sürtüşmesi, Rus Hava Kuvvetleri’nin Suriye Hava Kuvvetleri ile iş birliği içinde perşembe günü, hava kuvvetleri ve elektronik harp birimleri için ortak tatbikatların ilk aşamasının başlaması sonrası gerçekleşti. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye hava sahası üzerinde kontrolün nerede uygulanacağı ve Rus hava savunma araçlarının ülkedeki etkinliğinin inceleneceği belirtildi.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU