Bilim insanlarından nadir video: Kambur balina, yavrusunu emzirirken görüntülendi

Bu olay üçüncü kez kayıtlara geçti

Kolombiyalı bilim insanları, kambur balinanın yavrusunu emzirdiği anların videosunu paylaştı. Yaklaşık iki hafta önce yayımlanan görüntünün, kambur balina koruma çalışmalarına katkı sağlaması umut ediliyor.

Macuáticos Colombia ve Madre Agua Colombia adlı hayvan koruma vakıflarının yayımladığı görüntü, Kolombiya açıklarında Ağustos 2022'de kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Video, 900 kilogramlık yavru balinanın sırtına takılan sensörlerle çekildi. Sensörler, hayvana zarar vermemek için birkaç saat sonra çıkarıldı.

Uzmanlar, sensörlerdeki kamera ve mikrofonlarla kambur balinaların davranışları hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Sensörlerde ayrıca GPS de var.

Bir hayvanın, yavrusunu emzirmesi nadiren kaydediliyor. Bunun nedenlerinden birinin, emzirmenin yiyecek aramanın zor olduğu gece vakitlerinde gerçekleştirilmesi olduğu düşünülüyor.

Nefes kesen anları kaydeden Natalia Botero, bir kambur balinanın yavrusunu beslemesinin üçüncü kez görüntülendiğini söyledi. Biyolog Botero şöyle konuştu:

Binlerce araştırmacının onlarca yıldır süren çabalarına, saatlerce süren çalışmalara ve işbirliklerine rağmen emzirme kayıtları son derece nadir. Hem bilimsel açıdan hem de koruma çalışmaları açısından önemli bir adım.

Kambur balinaların tehditlerle karşı karşıya kaldığını söyleyen Botero, davranışlarını öğrenerek bu hayvanlara uygun koruma faaliyetleri yapabileceklerini vurguladı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'ne göre kambur balinalar 40 ton ağırlığa ve 17 metre uzunluğa ulaşabiliyor. Bütün okyanuslarda bulunabilen bu hayvanlar, her yıl uzun mesafeler kat ediyor. Kambur balinalar tropikal üreme alanlarından soğuk beslenme bölgelerine kadar yaklaşık 8 bin kilometre yüzebiliyor. Kolombiya açıklarındaki sular, üreme mevsimlerinde hazirandan kasıma kadar bu dev memelilere ev sahipliği yapıyor.

 

Independent Türkçe, AFP, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU