Japonya'daki geleneksel törende bir atın ölmesi tartışma yarattı

Seyircilerin sürüklediği ve tokatladığı atların neredeyse imkansız engelleri aştığı yarışa son verilmesi için binlerce kişi dilekçe imzaladı

Japonya'da yüzyıllardır düzenlenen binicilik festivalinde bir atın ölmesi, hayvan istismarı suçlamalarına ve ulusal çapta tepkiye sebebiyet verirken, kuralların değiştirilmesi çağrıları artıyor.

Sert tepkiler, Japonya'nın orta kesimindeki Kuwana kentinde mayısta düzenlenen iki günlük Ageuma Şinci (At Binme) festivali esnasında Merzouga adlı atın tepe aşağı düşerek sol bacağını kırması sonrası uyutulması üzerine başladı.

Merzouga'nın ölümü sosyal medyada büyük üzüntüye sebebiyet verirken, sırtında binicilerle zorlu arazilerden atlayarak geçen ve bu esnada yaralanan atlarla ilgili daha fazla video ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yıl 4-5 Mayıs tarihlerinde düzenlenen festivalde Merzouga'nın yanı sıra 5 atın daha yaralandığı bildirildi.

Bugüne kadar yerel gelenek ve inançlara dayanan kültürel bir uygulama olan festivalin 1603 ile 1868 arasındaki Edo dönemine kadar uzanan uzun bir geçmişi bulunuyor. Festivalin, hasadın iyi geçmesi ve kötü ruhlara karşı korunmak için bir tür ibadet olarak ortaya çıktığına inanılıyor.

Ancak Merzouga'nın ölümü, prefektörlükten yarış zemininin gözden geçirilmesini talep eden bin şikayet almasına yol açtı.

Konu Japonya parlamentosuna da taşındı ve milletvekilleri festivalin sona erdirilmesi için 31 bini aşkın imza alan bir dilekçeyi gündeme getirdi.

Life Investigation Agency adlı sivil toplum kuruluşu da Ageuma Şinci festivaliyle bağlantılı 130 kişi hakkında suç duyurusunda bulunarak atların zorla koşturulduğu arazilerin gözden geçirilmesini talep etti.

SCMP'nin haberine göre, grubun kurucusu Ren Yabuki "Merzouga'ya ötanazi uygulanmasına gelen sert tepkiler sonrası tapınak yetkilileri, prefektörlük temsilcileri, yerel polis ve yerel sakinlerden oluşan bir konsey 19 Haziran'da tapınakta kapalı kapılar ardında bir araya geldi" dedi.

Konsey daha sonra yerel medyaya, duvar da dahil tepenin yapısının gözden geçirileceğini söyledi.

Şimdiyse kampanyacılar açısından bir kazanım olarak, prefektörlük yönetimi, hayvan refahı kaygıları doğrultusunda eğimi ve duvarın yapısını gözden geçireceğini açıkladı.

Atlar festival boyunca geçilmesi neredeyse imkansız engellerden atlamaya zorlandıkları için sık sık yaralanıyor ve bazı videolarda hayvanların yarış sırasında duvarlara çarptıkları ya da düştükleri görülüyor.

Sosyal medyadaki rahatsız edici videolarda seyircilerin atları sürüklediği, bazılarının da hayvanlara tokat attığı, ip, sopa ve kırbaçla vurduğu görülüyor.

Her yıl ülkenin dört bir yanından ziyaretçi çeken 680 yıllık Şinto festivali, Japonya'daki dağ kasabasında gerçekleşiyor.

Eski Japon savaşçılar gibi giyinen binicilerin katıldığı 100 metrelik yarışta atlar, Tado Taişa Şinto tapınağının bulunduğu bölgeye girmeden önce iki metre yüksekliğindeki zorlu bir setin de aşılmasını gerektiren dik bir tepeye çıkan parkur boyunca koşturuluyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU