Twitter'ı kısıtlayan Musk neyi hedefliyor?

Sahte hesapların kapatılması ve içerik görüntülemeye sınırlama getirilmesi kısıtlama kampanyası içinde yer alırken, yapay zekanın platforma erişimine sınırlama getirilmesi hakkında konuşmalar dönüyor

Musk Twitter'ı satın aldıktan sonra platformdaki sahte etkileşim sorununa farklı çözümler bulmayı planladığını açıkladı / Fotoğraf: AFP

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, sosyal paylaşım platformunun kullanıcılarına aniden ciddi kısıtlamalar getirdi.

1 Temmuz Cumartesi akşamı Musk, Twitter'daki doğrulanmış hesapların günde sadece 6 bin içerik görüntüleyebileceğini, doğrulanmamış hesapların günde 600 içerik görüntüleyebileceğini ve yeni hesapların 300 görüntüleme hakkı olacağını açıkladı.

Bunun ardından erişimin duracağını ve kullanıcıların o günlük Twitter uygulamasını kapatıp 24 saat sonra dönmek zorunda kalacağını söyledi.

Peki bu değişikliğin arkasında yatan sebep ne?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sahte hesaplar

Medya kuruluşlarının aktardığına göre çeşitli kaynaklar, Twitter'da yanıltıcı bilgiler ve reklamlar yayınlayarak etkileşimi kötü yönde etkileyen sahte hesapların çoğunu kısıtlama hamlesi olarak Twitter platformunun API'sine abonelik ücretleri getirilmesinin ardından bu hesapların platformda sahte etkileşime dayalı farklı bir yöntem kullanmaya başladığını söylediler.

Bu alternatif yöntem, Twitter'ın kendi API'si dışında çalışıyor ve WebKitGTK adlı kütüphanelere dayanıyor.

Bu yöntemde, bir kişi belirli komutları kullanarak yanlış bilgiler ve başka farklı içerikler yayabiliyor.

Bu durum, sosyal medya platformunu, ödeme yapan kuruluşlar tarafından yönetilen sahte hesaplar aracılığıyla yayılan sahte verilerin yoğun olarak dolaştığı aktif bir alan haline getiriyor.

Zira herhangi bir kişi, bu kuruluşlara ödeme yaparak herhangi bir bilgiyi platformda yayabilir, belirli bir etiket açabilir veya herhangi bir hesap veya gönderiyle sahte etkileşimde bulunabilir.

Ancak Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra, kendilerini büyük bir sıkıntıya sokması sebebiyle platformda yaşanan sahte etkileşim ve yanlış bilgi sorununa farklı çözümler bulmayı planladığını açıkladı.

ABD'de 2024 yılında yapılacak seçimlerin yaklaşmasının da bunda etkisi büyük.

Platformların çoğu, seçimler hakkında yanıltıcı bilgilerin yayılmasıyla oylamayı kötü yönde etkileyecek bir olay yaşanması halinde sorumluluk altında kalmaktan endişe ederek bu seçimlere hazırlanıyor.

Diğer bazı kaynaklar, Twitter'ın hedeflerinden birinin şu anda Fransa'daki protestoların zirve yapmasıyla yayılmakta olan yanlış haber dalgasına son vermek olduğunu belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya platformlarından ülkesinde yaşananları alevlendirmeye yönelik bir müdahale olduğunu açıkladı.

Bunun ışığında şu anda çoğu platform, kendilerini birçok yönden farklı davalarla karşı karşıya bırakan yanlış bilgi yayılımını azaltmak için içeriklere daha fazla kısıtlama getirmeye yönelik çözümler arıyor.
 


Yapay zekaya kısıtlama

Ayrıca teknolojik gözlemciler, Twitter'ın bu adımı atmadaki amacının yapay zeka şirketlerinin platformdaki bilgilere erişimini sınırlamak olduğunu savunuyorlar.

Bu bağlamda örnek gösterdikleri ChatGPT'nin şu anda platforma tam erişime sahip olup buradaki bilgileri herhangi bir ücret ödemeden aldığını kaydettiler.

Dolayısıyla bu kısıtlamalar yüzünden ChatGPT içeriklere erişmek için çok büyük meblağlar ödemek zorunda kalacak, ki bu Twitter için ek bir gelir anlamına geliyor.

Basitçe söylemek gerekirse, sosyal medya platformlarının mekanizması, etkileşim arttıkça reklam yüzdesinin ve dolayısıyla gelirin de yüksek olması prensibine dayanmaktadır.

Bu nedenle, Twitter'a içerik okuma veya içerikten yararlanma konusunda kısıtlamalar getirilmesi, kullanıcıların çok sınırlı etkileşimde bulunması ve onlara daha az reklam gösterilmesi demek.

Bu, platformun gelirini ciddi derecede olumsuz yönde etkileyecektir. Ancak sahte hesaplara karşı önlem almak, Twitter'a açılacak davalar veya reklam gelirleri için endişe etmekten çok daha önemli görünüyor.

Sahte hesaplar sosyal medya platformlarının bir parçasıydı ve hala da öyle. Ne yazık ki, bu hesaplar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında ve öncesinde, özellikle de çalkantılı siyasi dönemlerde uzun süre sahte bilgi ve asılsız haber yaymak için kullanıldılar.

Çeşitli çatışmaları körüklemek ve yanlış bilgiler yaymak için önemli bir kaynak oldular. Bu nedenle, sosyal medya platformları, bu hesaplarla başa çıkmak için farklı çözümler aramakta ve üzerlerindeki baskıyı azaltmaya çalışıyor.

Görünen o ki, Musk'ın aldığı tedbirler Twitter'ın bunu gerçekleştirmeye yönelik yeni metodu.

En son kullanıcılardan gelen yoğun istek üzerine doğrulanmış kullanıcıların içerik görüntüleme sayısı 10 bine, doğrulanmamış kullanıcıların 1000'e ve yeni kullanıcıların 500'e çıkarıldı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU