Uzmanlardan 7 ipucu: İşyerinden sessizce kovulmakta olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Yakın zamanda Meta ve Tesla gibi şirketlerin de bu yöntemi uyguladığı düşünülüyor

200 binden fazla kişinin katıldığı anket, çalışanların yüzde 48'inin bir meslektaşının sessizce kovulduğuna tanık olduğunu ortaya koyuyor (Unsplash)

ABD'nin saygın kurumlarından Michigan Eyalet Üniversitesi'nde görev alan iki araştırmacı Ayalla Ruvio ve Forrest Morgeson, "İnsanları işten çıkarmanın finansal, psikolojik ve yasal maliyetlerinden kaçınmak için, bazı şirketler çalışanları gönüllü olarak ayrılmaya teşvik eden düşmanca bir çalışma ortamı yaratabilir" diyor.

Araştırmacılar bu davranışa "sessizce işten çıkarma" adını veriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yakın zamanda Meta ve Tesla gibi şirketlerin iş gücünü azaltma stratejisi olarak sessizce işten çıkarma yöntemini uyguladığı düşünülüyor.

Üstelik yöntemin etkili olduğuna dair kanıtlar da var.

ABD'li düşünce kuruluşu Pew Araştırma Merkezi'ne göre, ABD'de 2021'de işini bırakan kişilerin çoğu, bu kararı düşük ücret, yükselme fırsatlarının olmaması veya kendilerine karşı saygısızlık yapıldığını hissetmeleri nedeniyle aldı.

Britanyalı Telegraph gazetesine sessizce işten çıkarılmaya çalışıldığınızı anlamanız için 7 ipucu var

1. Patronunuza asla ulaşamıyorsanız

Ne yaparsanız yapın patronunuza ulaşamıyorsanız, size çok meşgul olduğunu söylerken başka çalışma arkadaşlarıyla zaman öldürüyorsa bu bir işaret olabilir.

2. Önemli toplantılarsa siz yoksanız

Uzmanlara göre önemli toplantıların ve yemeklerin dışında kalmak da sessizce kovulma yöntemine dair bir başka ipucu olabilir.

3. Boş zamanınız ikiye katlanırsa

Diğer meslektaşlarınız işlerini yetiştirecek zaman bulamazken sizin için ufukta proje yoksa bu da üzerine düşünülmesi gereken bir durum.

4. İş yükünüz üçe katlandıysa

Uzmanlar bunun tam aksine iş yükünün kat be kat artmasının da bir yıldırma yöntemi olabileceği görüşünde.

5. Çalışma hayatınız sizi giderek sıkıyorsa

Biriminizdeki neredeyse her elektronik tablonun sorumlusu olduysanız ve her bir görev öncekinden daha sıkıcı hale geliyorsa durup düşünmenin vakti gelmiş olabilir.

Üstelik şirketteki yaratıcı ve eğlenceli işler sadece belirli insanlara verilmeye devam ediyorsa bu da ek bir ipucu olarak değerlendirilebilir.

6. Siz hariç her meslektaşınız ikramiye alıyorsa

Meslektaşlarınızın ikramiyelerinin ve maaş artışlarının sizinkinden çok farklı bir ölçekte olduğunu anlıyorsanız bir yıldırma politikasına tabi tutuluyor olabilirsiniz.

7. Sürekli evden çalıştırılıyorsanız

Sizin dışınızda herkesin ofise çağrılması önemli bir ipucu. Patronuna ofise gelmek istediğini söylediği halde çeşitli bahanelerle karşılaşanlar iki kez düşünmeli.

 

Independent Türkçe, The Telegraph

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU