Güney Afrika'da "taht oyunları" şüphesi: Zulu Kralı zehirlendi

Kral Misuzulu'nun ekimde tahta çıkması bazı aile üyelerinde rahatsızlık yaratmıştı

Zulu Kralı, Güney Afrika'da 3 milyon hektara yakın bir alanı kontrol ediyor (AFP)

Güney Afrika'da Zulu kabilesinin kralı Misuzulu kaZwelithini zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

Açıklamayı yapan kabilenin geleneksel başbakanı Mangosuthu Buthelezi, Kral Misuzulu'nun Güney Afrika'da tedavi görmek istemediğini, bu nedenşe Esvatini'ye götürüldüğünü söyledi.

Buthelezi, üst düzey danışmanlarından birinin ani ölümünün ardından Kral'ın da zehirlenmesine dikkat çekti.

Buthelezi'nin bu açıklamalarına karşın, Kral'ın resmi sözcüsü Misuzulu kaZwelithini'nin sağlık durumunda bir problem olmadığını ve "gereksiz panik" yaratılmaması gerektiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'ye konuşan Esvatini'deki polis kaynakları ise kralın özel bir hastanede tutulduğunu ve hastane çevresinde çok geniş güvenlik önlemleri alındığını söyledi.

Kral Misuzulu geçen ekimde binlerce kişinin önünde taç giymişti. Ancak 48 yaşındaki kralın tahta çıkışı, monarşi içindeki güç savaşlarını açığa çıkarmış ve Kral Misuzulu'yla Buthelezi arasında artan gerilim gündeme gelmişti.

Zulu Kralı resmi bir siyasi güce sahip değil ve Zulu kabilesi içindeki rolü büyük ölçüde simgesel. Ancak hükümetten gelene yıllık birkaç milyon dolarlık bütçeyi kontrol eden kralın birçok konuda etki sahibi olduğunu biliniyor.

Kraliyet ailesi içinde bir grup Kral Misuzulu'nun tahtın gerçek varisi olmadığı iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu. 

Grup, ölen kral Goodwill Zwelithini'nin diğer oğlu Prens Simakade'nin gerçek varis olduğunu iddia ediyor.

Kral Misuzulu'nun zehirlenmesinde kraliyet ailesi üyelerinin bir payı olup olmadığına ilişkin bir işaret bulunmuyor. Güney Afrika polisi de iddialarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Zulu kabilesi 11 milyonluk nüfusuyla 60 milyonluk Güney Afrika'nın neredeyse 5'te 1'ini oluşturuyor. 

50 yılda fazla süreyle tahtta kalan Kral Zwelithini, pandemi sırasında hayatını kaybetmiş, ölmeden önce üçüncü eşinden en büyük oğlu olan Misuzulu'yu da varis olarak belirlemişti. Kraldan bir ay sonra Misuzulu'nun annesi de ani şekilde ölünce, Misuzulu'nun krallığı aile içinde tartışmalara neden olmuştu.


Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU