Oxford araştırmacısı açıkladı: Bu yaz sivrisineklerden korunmanın etkili 7 yolu

Bu ilginç yöntemler arasında içkiden ve muzdan fedakarlık etmek de var

Sivrisinekler sarıhumma, dang humması, zika, sıtma ve Batı Nil virüsü gibi hastalıkları bulaştırabiliyor (AP)

Sivrisineklerin hedeflerini koklayarak bulduğu biliniyor. Bazı insanların kokuları onları cezbederken, bazılarının ısırıklardan kurtulmasının nedeni de bu.

Kullanılan parfümü veya beslenme şeklini değiştirerek sinek ısırıklarından bir noktaya kadar korunmak mümkün. Ancak kısa vadede sonuçlar getirebilecek etkili 7 yöntem daha var.

Oxford Üniversitesi'nden sivrisinek ekolojisi uzmanı Maisie Vollans, The Conversation'da kaleme aldığı yazıda o 7 yöntemi sıraladı:

1. Sabun markası değiştirmek

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kısa süre önce yapılan bir deneyde sivrisineklerin, 4 popüler sabun markasından üçüyle yıkanan gönüllüleri sokmayı tercih ettiği görülmüştü. Bilim insanları, sivrisineklerin kanla beslenmedikleri zaman bitki nektarı ile şeker takviyesi yaptıkları için sabuna yönelebileceği sonucuna varmıştı.

Çalışmayı yöneten Clément Vinauger, "Bu çiçeksi, meyveli kokuları kullanıp vücudumuza koyduğumuz gerçeği, artık hedef olarak hem bir çiçek hem de bir insan gibi koktuğumuz anlamına geliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Bir dizi testin ardından hindistan cevizi yağı içeren sabunun, sinekleri uzaklaştırmada en etkili seçenek olduğu anlaşılmıştı.

2. Muz yerine üzüm yemek

Sivrisinek ısırıklarından kaçınmak için muz yerine üzüm gibi başka meyveleri tercih etmek de bir yol olabilir.

ABD'de yapılan bir araştırma, bazı insanların ellerinin kokusunun özellikle muz yedikten sonra sivrisinekleri daha çok çektiğini gösteriyor. Ancak araştırmacılar bunun tüm meyveler için geçerli olmadığını söylüyor.

Örneğin yapılan deneyde üzüm kullanıldığında sivrisineklerin daha fazla çekildiğine dair kanıt bulunamadı.

3. Bira sivrisinekleri çekiyor

2010'da yapılan bir başka araştırma, insanların vücut kokusunun bira içtikten sonra sivrisinekler için daha çekici hale geldiğini göstermişti.

Bu da sivrisineklerden rahatsız olan kişilerin içkiden fedakarlık yapabileceği anlamına geliyor.

4. Deodorant kullanmak

Saygın bilimsel dergi Nature'da yayımlanan bir araştırma, deodorantlardaki bir bileşiğin (izopropil tetradekanoat) sivrisinekleri deodorantla kaplı yüzeye konmalarını önleyerek uzaklaştırdığını gösteriyor.

Veriler bu yüzeylere konan sivrisinek sayısında yüzde 56'lık bir azalmaya işaret ediyor.

Egzersiz yaparken deodorant sıkmayı hatırlamak daha da önemli. Zira diğer araştırmalar da terlemenin sivrisinekleri daha çok çektiğini ortaya koymuştu.

5. Sarımsak ve B vitaminini kovucu olarak görmemek

Pek çok insan sivrisinekleri kovmak için sarımsak yiyor ve B vitamini takviyeleri alıyor. Ancak 2005'te yapılan bir çalışmada sarımsağın sivrisinekleri kovduğuna dair hiçbir kanıt bulunamamıştı.

Benzer şekilde, 2005'te yapılan başka bir araştırma da B vitamini takviyesi almanın bu konuda herhangi bir avantaj sağlamadığını göstermişti.

6. Deet ham maddeli karışımlar kullanmak

Deet, birçok böcek kovucuda bulunan ve çıplak cilt üzerinde kullanılabilen bir kimyasal. Kokusu insanlar ve sinekler tarafından pek çekici bulunmuyor. Aynı zamanda ciltte yağlı bir his bırakabiliyor.

Ancak uzmanlar, deet içeren böcek kovucuların diğer kimyasallara kıyasla daha uzun koruma sağladığı görüşünde.

7. Giysilere de böcek ilacı uygulamak

Kovucuyu doğrudan cilde uygulama fikrinden hoşlanmayanlar, giysilerine permetrin içerikli böcek ilaçları püskürtebilir.

Bu ordularda da kullanılan bir teknik.

 

Independent Türkçe, The Conversation, IFL Science

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU