"'Konut fiyatları düşecek' diyenler, Türkiye'yi hiç tanımıyor"

Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanı Mert Başaran, arsa ve tarlanın konuttan çok daha kârlı bir yatırım olduğunu savunuyor. Ev fiyatlarının düşeceğine ise katılmıyor ve "Bunu söyleyenler, Türkiye'nin sosyolojik ve demografik yapısını hiç bilmiyor" diyor

Başaran: Türkiye Cumhuriyeti’nde her zaman en iyi yatırım topraktır / Fotoğraf: AA

Ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve geçim derdi, Kurban Bayramı sohbetlerinin bile ana gündem maddesi.

Geçmişte ailede tek kişi çalışsa bile geçim sağlanabiliyor, memur bir aile ev sahibi olabiliyordu.

Emeklilik ikramiyesi kimi ailelere ev, kimilerine ise araba olarak dönüyordu.

TÜİK: Konut satışları mayıs ayında yüzde 7,7 düştü

Günümüzde değil tek kişinin, iki kişinin çalıştığı bir ailenin ev sahibi olması ya da memurun, sabit gelirlinin kısacası "orta direğin" konut yatırımı yapabilmesi, pek de olası değil.

Son yıllarda ev fiyatları 7-8 katına çıkarken yalnızca mayıs ayında satış artış oranında küçük bir düşüş yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 düşüşle 113 bin 276 oldu. 

Yabancıya konut satışında mayıs sıralaması: Rusya, İran, Ukrayna

Yabancılara konut satışında ise geçen ay 991 konutla ilk sırada Rusya Federasyonu yer aldı. Onu 503 konutla İran, 175 konutla Ukrayna ve 129 konutla Almanya vatandaşları izledi.

Milyonlarca Türk vatandaşının ev alma hayali ise başka bahara kaldı.

Çünkü yatırım yapmak bir yana, hayat pahalılığı nefes aldırmıyor, harcamalar katlanıyor.

TÜRK-İŞ verilerine göre açlık sınırı 10 bin 373 TL olurken, yoksulluk sınırı 33 bin 788 TL'ye yükseldi.

İçinde bulunduğumuz Kurban Bayramı'nda bile aile, akraba sohbetlerinin, arkadaş buluşmalarının gündemi hayat pahalılığı oldu.

Bayram sohbetlerinde bile sorulan o soru: Ev fiyatları düşer mi yoksa orta direğin ev alma hayali mi suya düştü?

Aslında orta gelirliler için bir konut kampanyası düzenlendi ancak ev fiyatları ve dolayısıyla aylık ödemeler beklenenin çok üzerinde kaldı.

Pek çok sabit gelirli, "Maaşı buraya vereceksek ne ile geçineceğiz" demeye başladı.

Konut fiyatlarının yüksek olduğu yorumlarının yapıldığı bu kampanya sonrasında ev fiyatları yeniden yükselişe geçti.

Son dönemde milyonlarca kişinin aklındaki "konut fiyatları düşer mi", "orta direğin yatırım yapması mümkün mü" gibi soruların yanıtını, gayrimenkul ve yatırım uzmanı Mert Başaran'dan aldık.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başaran'a göre ev almak belli bir kesim için hayal olsa da aklını kullanan, vizyon sahibi olanlar için hâlâ fırsatlar mevcut.

Bu tavsiyelerin neler olabileceğine ilişkin ise öncelikle alıcılardan, anne-babalarının ya da büyükanne-dedelerinin evleri gibi geniş yerleri değil; daha küçük, uzak noktadaki ama nispeten uygun fiyatlı yerlere yatırım yaparak paralarını büyütmesi (mayalaması) tavsiyesinde bulunan Başaran, "Belki oturmak istediğiniz, hayalini kurduğunuz ev o olmayabilir ama şimdi bir şey almazsanız, hiç alamayabilirsiniz" yorumunu yapıyor.

Geçen hafta hiç burun kıvırmadan Beylikdüzü'nde 17 metrekarelik bir ev aldığını (1 +0) aktaran Başaran, seneye bu fiyatlara bu tip konutların da bulunamayacağı görüşünde.

"Konut fiyatları düşmez, aksine yüzde 30 artar"

Asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldığını, dövizde yüzde 30 civarında artış kaydedildiğine değinen Başaran, bu durumun yeni konutlara yüzde 30-35 fiyat artışı şeklinde yansıyacağı, dolayısıyla ikinci el konutlarda da yükselişin süreceğini belirtiyor. 

 

Mert Başaran Twitter Mert Başaran Inv.jpg
"Küçük İşler Büyük Özgürlükler" kitabının da yazarı olan Mert Başaran, bir anda büyük evler, güzel semtlerde yerler almak zor olsa da ekonomik gücünüzün yettiği miktarda yatırımlar yoluyla paranızı büyütme, katlama (kendi tabiriyle "parayı mayalama") tavsiyesi veriyor / Fotoğraf: Twitter /@MertBaşaranInv

 

"'Konut fiyatları düşecek' diyenler, Türkiye'yi hiç tanımıyor"

Nüfusun katlandığı, genç sayısının arttığı ve artık pek çok yerin göç aldığı gerekçesiyle barınma ihtiyacının hiçbir zaman azalmayacağını savunan Mert Başaran, bazı ekonomistlerin 'konut fiyatlarının düşeceği' yönündeki varsayımlarına hiç katılmadığını söylüyor.

"Türkiye'nin sosyolojik ve demografik yapısını bilmediklerinden boş konuşuyorlar" diyen Başaran, "Türkiye'yi hiç tanımıyorlar. Türkiye'de konut fiyatlarının düşme ihtimali yok. Barınma en temel ihtiyaçtır. Eskisi kadar yüksek oranda artmasa da ev fiyatları enflasyon kadar artar. Dolar düşerse biraz düşer o kadar. Ancak dolardaki artış sürerse, o kadar artar" ifadelerini kullanıyor. 

1994 krizinden bu yana dolar artığı anda onu iyi seviyeden elden çıkarıp fiyatı henüz artmamış ikinci el ev alma yoluna gittiğini aktaran Mert Başaran, "Zaten 6 ay sonra onun fiyatı artıyor" diyor.

"Esenyurt, Beylikdüzü, Çatalca, Kurtköy, Gebze, Pendik taraflarında 1 milyon TL'nin altında küçük evler var"

İstanbul'un hangi bölgelerinin hâlâ yatırım açısından kârlı olduğunu da sorduğumuz Başaran; Esenyurt, Beylikdüzü, Çatalca, Kurtköy, Gebze, Pendik taraflarında 1 milyon TL'nin altına küçük evlerin bulunabildiğini kaydediyor.

"Paranızı mayalayabileceğiniz evler bulun"

"Hayallerimizde oturacağımız evleri değil belki ama kiraya verip borcuyla paramızı mayalayacağımız evleri bulabiliriz" yorumunu yapan Başaran, özellikle kentsel dönüşüme uygun eski ev vurgusu yapıyor, arsa payının büyük olmasına dikkat edilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Dolayısıyla Başaran'a göre 'İllâ şehir merkezinden ev alayım' diye tutturmamak gerekli.

Şehir merkezinde yeni ev almak, mevcut fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda pek çok kişi için imkansız hale geldi ve bu durum böyle devam edecek.

Alacağınız eve ulaşabilmenin yolunu ise şöyle tarif ediyor: "Borsayı ucuzken takip et, konut veya arsada kendiniz kullanmayacağınız, beğenmediğiniz ama para yapacak yerleri alarak paranızı mayalayın."

 

konut emlak ev proje AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Güngören, Tozkoparan'da 80 bin TL civarındaki evler 3,5 TL'ye yükseldi"

Geçmişte Güngören, Tozkoparan'da 80 bin TL civarındaki evlerin 3,5 TL seviyesine yükseldiğini, kentsel dönüşümden sonra değerinin 5 milyon TL'lere çıktığını aktaran Başaran, "Anadolu'da bir sürü şehirde kentsel dönüşüme uygun evler çok prim yapıyor. Eski evler yenilenerek büyük değer kazanıyor. Eski, kimsenin oturmadığı, ucuz yerleri şimdiden alan 5 yıl içinde büyük para kazanır" diyor.

"Eylül-ekimden sonra fiyatlar, kiralar daha da artacaktır"

Bu dönemin hâlâ çok iyi olduğunu dile getiren Başaran, "Temmuz ve ağustos ayında ev aldınız ya da kiraya çıktınız, eylül-ekimden sonra fiyatlar, kiralar daha da artacak. Bu fırsatı da yakalayamazsanız, okullar, üniversiteler, piyasalar açıldığında, işiniz daha da zorlaşacak. Dolardaki artışın da yansımaları olacağını öngörüyorum" diyor.

"Paranızı para olarak tutarsanız hiçbir şey alamazsınız, doların da enflasyonu var"

Enflasyon vurgusu yapan Başaran, parasını dövize çevirenlerin de göründüğü kadar kârda olmadığını savunuyor: "Paranızı para olarak tutarsanız hiçbir şey alamazsınız, o da erir çünkü doların da enflasyonu var."

"Türkiye Cumhuriyeti'nde her zaman en iyi yatırım topraktır, gelecekte daha da değer kazanacak"

Türkiye Cumhuriyeti'nde her zaman en iyi yatırımın toprağa yapıldığını kaydeden Başaran, bunun gelecekte daha da değer kazanıp büyük bir yatırım haline geleceğini savunuyor.

Konut, sanayi imarına yakın tarla alanların nüfusun artışından ötürü servet yapacağını dile getiren Başaran, "Bugünün en iyi evi bile 20 yıl sonra eski evdir. Yarı değerine düşer ama doğru yerde alacağınız tarla size 50 tane daire çıkarır" diye konuşuyor.

"Ev yavrulamaz, tarla yavrular"

Toprak zengini olmanın ilk adımının satın almadan geçtiğini vurgulayan Başaran, sözlerini şöyle noktalıyor:

Rahmetli Vehbi Koç'un güzel bir sözü vardır: Yatırım yapacaksan arsa al. Arsa altındır. Üstüne bina yaparsan gümüş olur. İçine de kiracı sokarsan teneke olur... 60 yaş üstünde pasif gelir, kira getirisi için ev alınır ama 20 yıl sonra istediği kadar değerlensin o ev, eski bir evdir. Ev yavrulamaz ama tarla yavrular." 

 

DAHA FAZLA HABER OKU