Hindistan’da mahkeme, ev kadınlarının eşlerinin mallarının yarısına sahip olduğuna hükmetti

Tatil yapmadan 24 saat çalışan bir ev kadını, 8 saatlik bir işte çalışan kocasından daha az katkı sağlamaz

(Reuters)

Hindistan'da bir mahkeme, kadınların ev kadınlığı rolünü tanıyan dönüm noktası niteliğindeki kararla, bir kadının kocasının mal varlığından eşit pay alma hakkına sahip olduğuna hükmetti.

Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletindeki Madras Yüksek Mahkemesi, bir ev kadınının 8 saatlik işte çalışan kocasından daha az rol üstlenmediğini söyledi.

Karar, 21 Haziran'da bir aile içi anlaşmazlık davasının duruşması sırasında Yargıç Krişnan Ramasami tarafından alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan'daki diğer eyaletler için bağlayıcı bir emsal teşkil etmese de bu kararla ülkede ilk kez bir mahkeme ev işlerini yapan kadınların haklarını tanımış oldu.

Mahkeme, kocanın çalışmasına olanak sağlamak için "eşlerin ev işlerini yerine getirerek aile varlıklarının edinilmesine yaptıkları katkının" mülk üzerinde kimin hak sahibi olduğuna karar verirken dikkate alınacağını söyledi.

Mahkeme, mülkün kocanın ya da kadının adına kayıtlı olması halinde, "onlarca yıldır eve ve aileye bakan eşin mülkten pay alma hakkına sahip olduğunu" belirtti.

Dava, 1965'te evlenen Tamil Nadulu bir çiftle ilgiliydi. 1982'de iş için Suudi Arabistan'a taşınan koca, karısının, kendisinin eve gönderdiği parayla satın aldığı mülk üzerinde tek başına hak iddia ettiğini ileri sürdü.

2007'de ölen adam, karısının altın mücevherleri sakladığını ve bir malını satmak istediği başka bir adamla ilişkisi olduğunu iddia ediyordu.

Kocanın ölümünden sonra, çocukları yasal mirasçıları olarak Yüksek Mahkeme nezdinde ikinci bir temyiz başvurusunda bulundu.

Kadın, kocası uzaktayken aileye baktığını, çalışma fırsatlarından vazgeçtiğini ve terzilik yaparak ve bazı mülkleri kısmen finanse etmek için özel dersler vererek para kazandığını iddia etti.

Kararda, karı ve kocanın bir aile arabasının iki tekerleği gibi olduğu, "ya kocanın kazanarak ya da kadının hizmet ederek ve aileye ve çocuklara bakarak katkıda bulunduğu" belirtildi.

Bu, "her ikisinin de ortak çabalarıyla kazandıkları her şeyde eşit hakka sahip oldukları" anlamına gelir.

Mahkeme, ev kadını bir eşin planlama, organize etme, bütçe yönetimi, gündelik işleri yürütme becerilerine sahip bir yönetici, yemek pişiren bir aşçı ve hatta bazen bir doktor gibi birçok görevi yerine getirdiğini belirtti.

Bir eş bu becerileri yerine getirerek evi rahat bir ortam yapıp aileye katkıda bulunur ki bu kesinlikle değersiz bir iş değildir, aksine tatil yapmadan 24 saat boyunca yapılan bir iştir ve sadece 8 saat çalışan kazanç sahibi bir kocanın işiyle kıyaslanamaz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU