İnsan atalarına dair ürkütücü keşif: Kaval kemiğinde yamyamlık izleri bulundu

"Alet kullanan bir insansının gelip o kemikten et kestiğini biliyoruz"

Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden ekip, Kenya'nın Nairobi Ulusal Müzesi'ndeki bu kaval kemiğini inceledi (Jennifer Clark)

Almanya'daki Smithsonian Doğa Tarihi Müzesi'nden araştırmacılar, insanın eski atalarının en azından ara sıra yamyamlık yaptığını keşfetti.

Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'ta yayımlanan ürkütücü bulgular, eski bir insansının (hominin) diğerini kesip yediğini gösteren, daha önce fark edilmemiş arkeolojik kanıtlara ışık tuttu.

Araştırmacılara göre bulgular, aynı zamanda yamyamlığın bilinen en eski kanıtı olabilir.

Araştırmada Kenya'daki bir müzede muhafaza edilen insansı kalıntıları analiz edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1,45 milyon yıllık iskeletin kaval kemiği üzerinde başka bir insansı tarafından yenildiğine dair ayırıcı işaretler saptandı.

Bu işaretler, şimdiye kadar incelenmiş başka kalıntılarda tespit edilen kesme ve diş izleriyle karşılaştırıldı. Sonunda yaklaşık 900 izin kaydedildiği bir veritabanına kaydedildi.

Veritabanına girildikten sonra kaval kemiğindeki 11 işaretten 9'unun taş aletlerle kesilme sonucu oluştuğu ortaya çıktı. Kalan ikisi ise kemiği büyük bir kedinin de dişlediğini gösterdi.

Öte yandan kemiğin tam olarak hangi insansı türüne ait olduğu netleştirilemedi. Dolayısıyla onu kesip yiyen insansıyla aynı türden olup olmadığı da bilinmiyor.

Araştırmacılar, kesilen kemiğin Homo erectus veya Paranthropus boisei türlerinin bir üyesine ait olabileceğini düşünüyor. Ancak henüz fikir birliğine varamadılar.

Çalışmanın ortak yazarlarından paleoantropolog Briana Pobiner, "Alet kullanan bir insansının gelip o kemikten et kestiğini biliyoruz" diye konuştu:

En makul açıklama, onu yemek için bunu yaptıkları.

Bu kaval kemiği Kenya'nın Turkana bölgesinde 1970'de ünlü antropolog Mary Leakey tarafından bulunmuştu.

Ancak kemik, 2017'ye kadar yakından incelenmeye başlamadı.

Kemiğin son derece eski olması da yamyamlığın tarihine dair önemli bir ipucu. Pobiner, konuyla ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

Atalarımızın ve akrabalarımızın diğer insanları ne kadar süredir potansiyel yiyecek olarak gördüklerini düşünmek ilginç.

 

Independent Türkçe, Smithsonian Mag, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU