Elon Musk'ın depresyonla başa çıkmak için ketamin kullandığı iddia edildi

Tesla ve SpaceX'in kurucusu daha önce de bipolar bozukluğu olabileceğini iddia etmişti

(Reuters)

Elon Musk'ın, "ara sıra alındığında" antidepresanlardan "daha iyi bir seçenek" olarak övgüyle bahsettiği bir uyuşturucu olan "ketamin"i "mikro dozlarda" aldığı bildirildi.

SpaceX'in kurucusunun bu dissosiyatif anestetiği depresyonla başa çıkmak için kullandığı söyleniyor. 52 yaşındaki Musk 2017'de de akıl sağlığıyla ilgili yaşadığı sıkıntılar hakkında bir tweet atmıştı. Bipolar bozukluğu olabileceğini öne süren Musk, "büyük yükselişler, korkunç düşüşler ve amansız stres" yaşadığından bahsetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Wall Street Journal'a (WSJ) göre, Musk'a yakın kişiler onun düşük dozlarda ketamin kullandığına tanık olmuş.

WSJ'nin haberinin 27 Haziran Salı günü yayımlanmasının ardından Musk bir tweet atarak ABD'de depresyona "aşırı teşhis" konduğunu ancak bunun bazı kişiler için "beyin kimyasıyla ilgili bir sorun" olduğunu belirtti.

Musk, yaygın kullanılan türden bir antidepresan ilacı olan seçici serotonin alım inhibitörleriyle (SSRI'lar) "insanların zombileştirilmesinin çok fazla gerçekleştiğine" inanıyordu.

Teknoloji milyarderi, "Arkadaşlarımda gördüğüm kadarıyla, ara sıra alınan ketamin daha iyi bir seçenek" diye ekledi.

The Independent yorum için Musk'la iletişime geçti ancak henüz yanıt alamadı. Musk'ın avukatının ve üst düzey danışmanının WSJ'nin yorum talebine yanıt vermediği bildirildi.
 


Musk, 2017'de Twitter kullanıcılarının özel hayatına ilişkin sorularını yanıtlamış ve kendisine akıl sağlığı hakkında sorular sorulmuştu. Tesla’nın patronu şöyle yazmıştı:

Gerçek şu ki, büyük yükselişler, korkunç düşüşler ve amansız stres... İnsanların son ikisini duymak isteyeceğini sanmıyorum.

Bipolar bozukluğu olup olmadığı sorulduğunda Güney Afrikalı girişimci basitçe şöyle yanıt vermişti:

Evet.

 


Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti'ne (NHS) göre, bipolar bozukluk, aşırı yüksek ("mani" olarak bilinir) ve aşırı düşük (depresyon) arasında değişkenlik gösterebilen aşırı ruh hali dalgalanmalarıyla tanımlanıyor. Bipolar bozukluk, mani ve depresyon ataklarını önlemek ve stabilize etmek için ilaç almak da dahil çeşitli şekillerde tedavi edilebiliyor.

Daha sonra attığı bir tweet'te Musk, "tıbben" bipolar olmayabileceğini ekledi ancak bunu bilmediğini söyledi. Musk "Kötü duygular kötü olaylarla ilişkilidir, bu yüzden belki de asıl sorun başladığım işe kendimi kaptırmaktır" diye yazdı.

Mikro dozlar halinde kullanma, genellikle lizerjik asit dietilamid (LSD) veya psilosibinli mantarlar gibi saykodelik veya alt halüsinojenik maddelerin küçük dozlarda tüketilmesini içeriyor.

Ketamin, diğer tedavilerle iyileşme göstermeyen şiddetli depresyonun tedavisi için ABD'de onaylanmış bir ilaç. Birleşik Krallık'taysa (BK) ketamin İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) tarafından anestetik bir ilaç olarak onaylansa da depresyon tedavisinde kullanım için onaylanmamıştır.

Bununla birlikte 2019'da, burun spreyi olarak kullanılan ve esketamin olarak bilinen ketamine yakın bir ilaç, şiddetli depresyon tedavisi için BK'de onaylandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU