Daha önce bilinmeyen bir Antik Maya kenti havadan lazer taramasıyla keşfedildi

Araştırmacılar, alanda bulunan silindirik sütunların muhtemelen binaların üst oda girişlerinin parçası olduğunu söylüyor

Ekip, alana "taş sütun" anlamına gelen Ocomtun adını verdi (Reuters)

Arkeologlar, havadan lazer tarama teknolojisini kullanarak güney Meksika ormanlarında daha önce varlığı bilinmeyen bir antik Maya kentinin kalıntılarını ortaya çıkardı.

Meksika'nın antropoloji enstitüsü INAH'tan araştırmacılar, piramit benzeri yapılar, taş sütunlar ve birkaç büyük bina içerdiği tespit edilen antik kentin bin yıl önce muhtemelen önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Yukatek Mayacasında "taş sütun" anlamına gelen Ocomtun adlı kent, Orta Düzlükler'in MS 250 ila 1000 yıllarında önemli bir merkezi olabilir.

Araştırmacılar, alanda bulunan bir dizi silindirik sütunun muhtemelen binaların üst oda girişlerinin parçası olduğunu tahmin ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Keşif kısmen ABD'deki Houston Üniversitesi'nin havadan lazer taraması sayesinde gerçekleşti.

Bilim insanları, havadan yapılan taramanın ormanda yaklaşık 1160 metrekarelik araziye yayılan alanın yerinin belirlenmesine katkı sağladığını belirtiyor.

Arkeologlar LiDAR (ışık tespiti ve uzaklık tayini anlamına gelen "Light Detection and Ranging" sözcüklerinin kısaltması -ed.n.) verileri sayesinde Kolomb öncesi dönemden çok sayıda yapı yoğunluğu tespit etti.

Baş arkeolog Ivan Sprajc, "En büyük sürpriz, geniş sulak alanlarla çevrili yüksek bir arazideki 'yarımada' üzerindeki arkeolojik alan oldu" dedi.

m1.jpg
Arkeologlar, La Riguena nehri yakınlarındaki bölgede, topluluk ritüelleri için tasarlanmış olabilecek sunaklar keşfetti (Reuters)


Dr. Sprajc, "Sitin anıtsal çekirdeği 50 hektardan büyük bir alanı kaplıyor ve 15 metreden yüksek birkaç piramit tarzı yapı da dahil olmak üzere bazı büyük binalar var" dedi.

Araştırmacılar ayrıca alanda, kalıntıların zaman çizelgesinin daha da daraltılmasını sağlayan bir dizi seramik yapı buldu.

Antropoloji doktoru Sprajc, "Yüzeyden ve bazı kuyulardan topladığımız en yaygın seramik türleri Geç Klasik (M.S. 600-800) döneme ait. Ancak bu malzemeden alınacak örneklerin analizi bize yerleşim sıralamalarına dair daha güvenilir veriler sunacak" dedi.

Maya uygarlığı, Avrupalı sömürgecilerin gelişinden önce Batı yarımkürenin en gelişmiş medeniyetlerinden biriydi ve ileri matematiksel takvimleriyle tanınıyordu.

Uygarlık, Meksika'nın güneydoğusuna ve Orta Amerika'nın bazı bölgelerine uzanıyordu.

Uzmanlar uygarlığın çöküşünün, 17. yüzyılın sonlarına doğru askeri seferler düzenleyerek medeniyetin daha da çöküşüne yol açan İspanyol fatihlerin gelişinden önceki siyasi değişimlerden kaynaklandığına inanıyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science/archaeology

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU