Hindistan Başbakanı Modi: ABD'yle ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar güçlü

Hint lider uluslararası kurumlarda reform çağrısı yaptı

72 yaşındaki Modi, 2014'ten bu yana Hindistan Başbakanı olarak görev yapıyor (Reuters)

Görevdeki 9. yılında Washington'a ilk kez resmi ziyaret düzenleyen Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Wall Street Journal'a verdiği röportajda ABD'yle Hindistan arasındaki ilişkilerin hiç olmadığı kadar derin ve güçlü olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki savunma işbirliği hakkında, "ortaklığımızın önemli bir ayağı" ifadelerini kullanan Modi, ABD ve Hindistan liderleri arasında "eşi benzeri görülmemiş bir güven" olduğunu ifade etti.

Modi'nin ABD ziyareti, Batı ülkelerinin Moskova ve giderek artan şekilde Pekin'e sırt döndüğü bir dönemde gerçekleşti. 

Yeni Delhi yönetiminin oluşan durumdan çıkar sağlamak istediği, Washington'ın ise Hindistan'ı Asya'da Çin'e karşı stratejik bir denge unsuru olarak gördüğü biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan'ın küresel düzlemdeki önemine dikkat çeken Modi, "Hindistan daha yüksek, derin ve geniş bir profili ve rolü hak ediyor" diye konuştu.

Çok kutuplu dünya düzenine adaptasyon için BM ve diğer uluslararası kurumlarda reform çağrısı yapan Modi, böyle bir değişimin temsiliyet düzeyini artıracağını söyledi.

Dünyadaki terörizm, vekalet savaşları, genişlemecilik gibi birçok sorunun Soğuk Savaş döneminde şekillenen kurumların yapısından kaynaklandığını belirten Modi, "Kilit kurumların üyeliklerine bakın. Gerçekten demokratik değerlerin sesini temsil ediyor mu? Afrika gibi bir yerin sesi duyuluyor mu? Bu kadar büyük nüfusu ve küresel ekonominin parlak bir noktası olmasına rağmen Hindistan var mı?" dedi.

Hindistan'ın dünya çapında birçok barış gücü operasyonu yürüttüğüne dikkat çeken Modi, ülkesinin BM Güvenlik Konseyi'nde yer alabileceğini söyledi.

Modi, "Konseyin şimdiki üyelik düzeni yeniden değerlendirilmeli. Ve dünyaya Hindistan'ı orada isteyip istemediği sorulmalı" şeklinde konuştu.

"Hindistan farklılılarını kutluyor"

Hindistan'da tarihin en popüler başbakanlarından biri olarak gösterilen Modi, 2014 ve 2019'daki seçimleri farklı bir şekilde kazanmıştı. Gelecek yıl yapılacak seçimlerden önce Hint liderin onaylanma oranı da halen yüksek.

Ancak siyasi rakipleri ve insan hakkı savunucuları Modi ve köklerini Hindu milliyetçiliğinden alan partisi BJP'yi (Bharatiya Janata Party - Hindistan Halk Partisi) ülkedeki dini kutuplaşmayı körüklemekle ve demokrasiyi geriletmekle suçluyor.

Dini ayrımcılık iddialarıyla ilgili konuşan Modi, "Hindistan binlerce yıldır, her inanç ve inanıştan insanın barış ve refah içinde bir arada yaşama özgürlüğünü bulduğu bir yer oldu. Hindistan farklılıları sadece hoşgörmüyor aynı zaman bunu kutluyor" dedi.


Ukrayna eleştirilerine yanıt

Hindistan'la Çin arasında Himalayalar'da yaşanan sınır problemlerine ilişkin konuşan Modi, "Çin'le normal ikili ilişkiler için, sınır bölgelerinde barış ve huzur şarttır. Egemenliğe, toprak bütünlüğüne, hukukun üstünlüğüne ve sorunların barışçıl çözümüne içten şekilde inanıyoruz. Aynı zamanda, egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü korumaya da tamamen hazır ve kararlıyız" dedi.

ABD'de kendisine yöneltilen Ukrayna savaşında güçlü bir tutum sergilemediğine ilişkin eleştirilere yanıt veren Hint lider şu ifadeleri kullandı:

ABD'de bu tip bir algının yaygın olmadığını düşünüyorum. Tüm dünyada Hindistan'ın pozisyonu iyi bir şekilde biliniyor ve anlaşılıyor. Hindistan'ın en önemli önceliğinin barış olduğuna tüm dünyada duyulan bir güven var. Bazıları bizim tarafsız olduğumuzu söyleyebilir ama biz barışın tarafındayız. Tüm ülkeler uluslararası hukuka ve ülkelerin egemenliğine saygı duymalı. Sorunlar savaşla değil diplomasi ve diyalogla çözülmeli.
 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU