Gündüzleri şekerleme yapmanın beyne sağladığı şaşırtıcı yarar ortaya çıktı

Bilim insanları 35 bin kişiyi inceledi

Gün içinde uyumak, yaşlandıkça beynin küçülme sürecini geciktirebilir (Pixabay)

Araştırmacılar, gün içinde kısa bir şekerleme yapmanın, yaşlanma sürecinde beyin sağlığını koruyabileceğini tespit etti.

Birleşik Krallık'taki University of College London ve Uruguay'daki Cumhuriyet Üniversitesi araştırmacıları, gündüzleri kısa süreliğine uyuyanların beyin hacminin daha büyük kaldığı sonucuna vardı.

Araştırmada Birleşik Krallık'tan yaşları 40 ve 69 arasında değişen 35 bin kişinin yaşam tarzı ve sağlık verileri kullanıldı.

Söz konusu veriler arasında katılımcıların gündüz uyuyup uyumadığı da yer alıyordu. Ekip bu kişilerde genellikle gündüz uykularıyla ilişkilendirilen genetik varyantları da inceledi. Ayrıca bunların beyin hacmi ve sağlığıyla ilişkili olup olmadığına bakıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun sonucunda gündüz şekerleme alışkanlığına genetik yatkınlık gösteren kişilerde beynin daha büyük kaldığı görüldü. Ekibe göre bu hacim, 2,6 ila 6,5 yıl daha az yaşlanmaya eşdeğer.

Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Victoria Garfield, "Kısa bir gündüz uykusu beyin hacminin korunmasına yardımcı olabilir ve bu potansiyel olarak bunamanın önlenmesi için olumlu bir şeydir" diye konuştu.

Önceki araştırmalar, gün içinde 30 dakikaya kadar uyumanın faydalı olabileceğini göstermişti.

Öte yandan Garfield, bunamaya yol açabilecek çok sayıda risk faktörü olduğunu ve başka birçok faktörün de beyin hacmini etkileyebileceğini hatırlatıyor.

Çalışmanın yalnızca Britanyalılar üzerinde yapılmış olması da bir başka sınırlama. Bulguların başka ülkelerin vatandaşları üzerinde de tekrarlanması gerekebilir.

İngiliz Nörobilim Derneği başkanı Prof. Tara Spires-Jones, çalışmanın bu sınırlamalara rağmen önemli olduğunu vurguluyor.

Guardian'a konuşan Spires-Jones, "Bu çalışma önemli çünkü uykunun beyin sağlığı için elzem olduğunu gösteren verilere katkıda bulunuyor" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Guardian, Yahoo News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU