Boris Johnson'ın görevdeyken tuttuğu defterler "ulusal güvenlik endişelerine yol açtı"

Yetkililer Johnson'ın günlüklerindeki hassas bölümleri yalnızca en yüksek güvenlik yetkisine sahip kişilerin görmesi gerektiğini tavsiye etti

(AP)

Boris Johnson'ın görev yaptığı dönemde tuttuğu defterlerin "en üst düzeyde" ulusal güvenlik endişelerine yol açtığı iddia edildi.

Güvenlik incelemesinde "son derece hassas materyaller" içeren sayfalar bulunması üzerine hükümet, defterleri Johnson'a iade etmiyor.

Eski Birleşik Krallık (BK) Başbakanı'nın defterlerini elinde tutan Kabine Ofisi, Kovid-19 resmi soruşturma ekibine, "sözkonusu materyallerden bazılarının ulusal güvenlik meselelerini içerebileceğini" ifade etti. The Times'ın cumartesi günü bildirdiği üzere Kabine Ofisi, Johnson'ın bazı WhatsApp mesajlarıyla ilgili endişelerini de dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu gelişme, materyallere ilişkin Kabine Ofisi'yle soruşturma ekibi arasındaki hukuki mücadelenin ortasında meydana geldi. Hükümet, soruşturmanın başkanı Barones Hallett'ın eski BK Başbakanı'nın tüm WhatsApp yazışmalarını ve notlarını talep etmesinin adli incelemeye tabi tutulmasını istiyor.

Hükümet görevlileri bazı materyallerin soruşturmayla "açıkça ilgisiz" olduğunu savunsa da Barones Hallet neyin ilgili olduğuna kendisinin karar verebilmesi gerektiğini söylüyor.

Bakanlar, hızlandırılmış bir Yüksek Mahkeme duruşmasının 30 Haziran'da veya bu tarihten kısa süre sonra gerçekleşmesini beklediklerini doğruladı.

Yetkililer Johnson'ın günlüklerindeki hassas bölümleri yalnızca en yüksek güvenlik yetkisine sahip kişilerin görmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Kabine Ofisi soruşturma ekibine şöyle belirtti:

Sözkonusu materyallerden bazıları ulusal güvenlik meselelerini içerebilir ve soruşturma ekibinin, hassas materyallerin uygun şekilde ele alınması gerektiğine yönelik anlayışına minnettarız. Güvenlik hassasiyetleri... içerebilecek bütün materyallerle uygun şekilde ilgilenilmesini sağlamak için hem Johnson hem de soruşturma ekibiyle çalışmaya devam edeceğiz.

The Times ise birden fazla hassas materyal örneğinin tespit edildiğini ve endişelerin en üst düzeye çıktığını öne sürdü. Bu Johnson'ın, siyasi bir anı kitabının temelini oluşturması beklenen defterlerinin adli incelemeden önce kendisine iade edilmeyeceği anlamına geliyor.

Johnson'ın sözcüsü, The Times'a hükümetin defterleri eski BK Başbakanı'na iade edeceğini, "bu yüzden içerikleri hakkında çok da endişeli olamayacaklarını" söyledi.
 


Kabine Ofisi sözcüsüyse "Güvenlik meselelerine yorum yapmıyoruz" dedi.

Bu durum, Johnson'ın 6 haneli rakamlarla ödeme alacağı bir işi kabul edip The Daily Mail'da haftalık köşe yazarlığına başlamasıyla kuralları bir kez daha "açıkça ihlal etmekle" suçlanmasının ardından yaşandı. Johnson, kamuoyu duyurusundan yarım saat öncesine kadar işle ilgili atamaları denetleyen kuruma bilgi vermemişti.

Rishi Sunak kavgalı Muhafazakar milletvekillerini birleştirmeye çalışırken pazartesi günü Avam Kamarası'nda, Ayrıcalıklar Komitesi'nin ağır suçlamalar içeren raporu görüşülecek.

Raporda Johnson'ın mahkeme kararı öncesinde istifa etmemesi halinde 90 günlük bir uzaklaştırma cezasına çarptırılması tavsiye ediliyor.

Johnson halihazırda bu cezayı çekemeyecek olsa da farklı partilerden milletvekilerinin yer aldığı grup, bir dizi suçtan dolayı Johnson'ın Parlamento'ya giriş izninin iptal edilmesini de önerdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU