Türkiye'nin BAE Büyükelçisi WAM'a: BAE ile stratejik ortaklığımız gelişiyor ve bölgede kalkınma ve istikrarı destekliyor

Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi Tugay Tunçer, iki ülke arasındaki işbirliğini sürekli ve sürdürülebilir olarak nitelendirdi

Fotoğraf: Reuters

Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Büyükelçisi Tugay Tunçer, Türkiye ve BAE'nin stratejik ve gelişen bir ortaklık içinde olduğunu ve her alanda başarılı bir şekilde ilerlediğini ifade ederek, iki ülke arasındaki işbirliğini sürekli ve sürdürülebilir olarak nitelendirdi.

Ayrıca bölge halkının kalkınma, barış ve istikrar hedeflerini desteklediğini belirtti.

Şarku'l Avsat'ın BAE resmi haber ajansı WAM'dan aktardığı röportaja göre Tunçer, Türkiye'nin BAE'yi stratejik  öneme sahip bir ortak olarak gördüğünü ve ilişkilerin son iki yılda özellikle iki ülke liderleri arasındaki karşılıklı resmi ziyaretlerin etkisiyle büyük bir ivme kazandığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nehyan'ın Türkiye'ye yaptığı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BAE'ye gerçekleştirdiği ziyaretleri, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve tüm alanlarda geliştirilmesi için önemli adımlar olarak değerlendiren Büyükelçi, sonuç olarak ikili ziyaretlerin kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşmasının imzalanmasına yol açtığına dikkat çekti.

BAE ve Türkiye'nin ikili iş birliğini teşvik etmek ve güçlendirmek için önemli adımlar attığını, Türkiye Cumhurbaşkanının BAE'ye yaptığı ziyaret sırasında yatırım, ekonomi, savunma, sağlık, tarım, ulaşım, ileri teknolojiler, iklim değişikliği, kültür ve gençlik gibi çeşitli alanları kapsayan yaklaşık 27 iş birliği anlaşması ve mutabakat zaptının imzalandığını belirtti.

Ayrıca, geçen yıl BAE ile Türkiye arasındaki petrol dışı ticaretin yaklaşık 19 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını ve bu önemli rakamın BAE ve Türkiye arasındaki ortaklığın büyümesini yansıttığını ifade etti.

BAE ve Türkiye arasındaki Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın ortak iş birliği düzeylerine güçlü bir ivme kazandırdığını belirten büyükelçi şu ifadeleri kullandı:

BAE ve Türkiye, petrol dışı ticareti beş yıl içinde 40 milyar dolar seviyesine çıkarmak için çalışıyor. Ayrıca, iki ülke arasındaki yatırımlar sürekli olarak artıyor. BAE'de birçok Türk yatırımcı bulunuyor ve Türk şirketleri ülkede bölgesel merkezler kurmuş durumda. Ayrıca, Türkiye'de birçok BAE yatırımı bulunmakta ve bu yatırımların sürekli olarak güçlendirilmesine büyük önem verilmektedir.


Türk Büyükelçi, iki ülke ekonomilerinin rekabetçi olmadığını, ancak birbirini tamamlayan yapıda olduğunu belirtti.

Bu nedenle, BAE-Türkiye Kapsamlı Ekonomik Ortaklığının, her iki ülkenin ekonomik güç kaynaklarından faydalanmaya katkı sağladığını vurguladı.

Ayrıca, çabaların birleştirilmesinin, her iki ülkenin vizyonlarını ve kapsamlı kalkınma ile sürdürülebilir ekonomik refah hedeflerini destekleyeceğini ifade etti.
 


Tunçer, BAE ve Türkiye'nin iklim değişikliği konusunda benzer bir yaklaşım izlediğini belirterek, bu yıl Dubai Expo City'de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne (COP28) Taraf Devletler Konferansı'nın yirmi sekizinci oturumuna ev sahipliği yaptığı sırada, ülkesinin BAE'ye desteğini teyit etti.

Türkiye'nin BAE Büyükelçisi, 'COP28' konusunda çok yüksek iklim hedeflerinin olduğunu ve BAE'nin eşsiz bir konferans düzenleme yeteneğine sahip olduğuna olan güvenlerini ifade etti.

Bunun, küresel iklim çalışmalarını destekleyen ve iklim değişikliğiyle mücadelede çok taraflı iş birliğini güçlendiren bir adım olacağına dikkat çekti.

Türkiye, 2017 yılında Cumhurbaşkanı'nın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan 'Sıfır Atık' projesini hayata geçirdi.

Bu proje, atıkların çevreye olan etkisini önlemek ve atıkları türlerine göre ayrıştırarak geri dönüşüm ve kullanımını sağlamak amacıyla başlatıldı.

2030 yılına kadar geri dönüşüm oranını yüzde 60'a çıkarma hedefiyle yola çıkıldı. Ayrıca, 2019 yılının Haziran ayında 'Mavi Sıfır Atık' programı başlatıldı.

Bu program, denizleri ve su kaynaklarını korumayı ve atıklardan temizlemeyi amaçlıyor. Birleşmiş Milletler bu projeyi benimsedi ve her yıl 30 Mart'ı 'Sıfır Atık Günü' olarak kabul etti.

Türk Büyükelçi, BAE'nin iklim alanındaki öncü çabalarını övdü ve 2050 yılına kadar iklim nötralitesini sağlama stratejik girişimlerinden bahsetti.

Ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki BAE-Türkiye iş birliğinin devam ettiğini vurguladı.

Tunçer, BAE ve Türkiye Cumhuriyeti'nin, uluslararası kuruluşlar ve çok taraflı eylem çerçevesinde ortak iş birliklerini güçlendirmeye önem verdiklerini vurguladı.

Bu çabaların önceliklerden biri olan bölgede barış, güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine katkıda şekilde geliştirmesi her iki ülkenin öncelikleri arasında yer aldığını belirtti.

 

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU