Hindistan'ın yeni parlamento binası, açılışı ve beraberinde getirdiği tartışmalar

Dr. Duygu Çağla Bayram Independent Türkçe için yazdı

Hindistan'ın yeni parlamentosu üzerindeki siyasi çekişme yoğunlaştı / Fotoğraf: AP

28 Mayıs Pazar günü, yalnızca ikinci tur seçim gününün olması nedeniyle Türkiye için önemli bir gün değildi; günün, Hindistan için de başka bir önemi vardı.

"Hindistan için tarihi an" olarak nitelenen pazar günü Başbakan Narendra Modi, Hindistan'ın "demokratik ruhunu ve ilerlemesini simgeleyen muhteşem yeni parlamento binasının" açılışını yaptı.

Gujaratlı mimar Bimal Patel tarafından tasarlanan yeni parlamento binası, inşaatı 2019'da başlayan 2,5 milyar dolarlık yenilenen merkezi idari bölge Central Vista projesinin bir parçası.

10 Aralık 2020'de temeli atılan bu ikonik yapının ulusa adanması, Hindistan için yeni bir büyüme ve gelişme çağını başlattığına inanılıyor.

Bu arada, eski meclis binası 6 yılda tamamlanırken 64 bin 500 metrekarelik inşaat alanına yayılan 3 katlı yeni bina ise 2,5 yıl gibi rekor bir sürede tamamlanmış oldu.

Çoğunlukla üzerine inşa edildiği arsa üçgen şeklinde olduğu için yeni bina üçgen şeklinde. Mimar Patel'e göre şekil aynı zamanda farklı dinlerdeki kutsal geometriye bir atıf niteliğinde.

Binanın tüm girişlerinde, Hint kültürü ve geleneksel Hint mimari sistemi Vaastu Shastra'daki önemine göre uğurlu hayvanlar koruyucu heykeller olarak sergileniyor. Bunlara fil, at, kartal, kuğu ve efsanevi yaratıklar shardula ve makara dâhil.
 

 

Son teknoloji ile donatılan yeni parlamento binası, Hint demokrasi yolculuğunun belgelendiği bir Anayasa Salonu'na sahip. Bina, içinde banyan ağacı bulunan merkezi bir avluya açılıyor.

Binadaki Lok Sabha odası, Halk Meclisi Lok Sabha ve Üst Meclis Rajya Sabha'nın ortak oturumunda 1.272 üyeyi ağırlayabilen 888 sandalyeye; Rajya Sabha odası ise 384 sandalyeye sahip.

Eski binada, Lok Sabha'da 543 ve Rajya Sabha'da 250 üyenin bir araya gelebilmesi söz konusu idi.

Yeni binada ayrıca 6 yeni komite odası var; bu sayı eski binada 3 idi. Ve Bakanlar Kurulu dairesi olarak kullanılmak üzere 92 oda bulunmakta.

Ayrıca, yeni Lok Sabha odası, Hindistan'ın ulusal kuşu Tavus Kuşu'na benzer şekilde tasarlanmış; yeni Rajya Sabha odası ise ulusal çiçek Lotus ile benzerlikler taşıyor.

Yeni parlamento binası, tablolar, duvar panoları, taş heykeller ve metal duvar resimleri gibi yaklaşık 5 bin  sanat eserine ev sahipliği yapmakta.

Uttar Pradesh'ten 900 kadar zanaatkar, yeni parlamento binasında Lok Sabha ve Rajya Sabha'nın zeminlerini süsleyecek devasa birinci sınıf halılar dokumuş; Lok Sabha'daki iç dekorasyon halılarında tavus kuşu motifi ile tavan ve pencerelerde kafes işçiliğinin kullanıldığı; Rajya Sabha odasının nilüfer motifi ile dekore edildiği görülüyor.

Halılar Uttar Pradesh'teki Mirzapur'dan, bambu döşeme Tripura'dan ve taş oymalar Rajasthan'dan temin edildiğinden, yeni Parlamento'nun ülkenin kültürel çeşitliliğini yansıttığı ifade ediliyor.

Depreme dayanıklı olarak ve yeşil inşaat teknikleri kullanılarak inşa edilen yeni binanın elektrik tüketimini eskisine göre yüzde 30 oranında azaltması bekleniyor.

Yağmur suyu toplama ve su geri dönüşüm sistemleri dâhil edilmiş. İskân ve Şehircilik Bakanlığı'na göre, alandan daha verimli olacak şekilde tasarlanan binanın önümüzdeki 150 yıl boyunca işlev görmesi amaçlanıyor.

Açılışta, yeni parlamento binasına gösterişli törenlerle yerleştirilen "Sengol", İçişleri Bakanı Amit Shah'ın ifadeleri ile "gücün İngilizlerden Hindistan'a devrinin sembolü" olarak görülüyor.

Başbakan Modi'nin ifadeleri ile "Chola hanedanlığında Sengol, adaleti, doğruluğu ve iyi yönetişimi sembolize ediyordu".
 

Reutrs.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Sengol, geleneği M.Ö. 3'üncü yüzyılda kök salan Chola hanedanına kadar uzanan ve kutsal olduğuna inanılan altın kaplama bir asadır.

Chola hanedanının geleneğine göre, taç giyme törenleri sırasında kraliyet ailesinin yeni kralına Tamil dilinde Sengol adı verilen bir asa verilirmiş.

Tamil geleneğinde Sengol, Chola kralları için ülkeyi doğruluk ile yönetmek fikrini temsil ediyor.

Sengol, İngilizlerden güç devrini temsil etmek üzere ilk Başbakan Jawaharlal Nehru tarafından kabul edilmiş ve Allahabad'da bir müzede saklanıyordu.

Bu asa bugün Başbakan Modi'ye Tamil Nadu'dan rahipler tarafından verildi.

Tepesinde önemli Hindu Tanrılarından Shiva'nın kutsal boğası Nandi oyması bulunan el yapımı Sengol, Tamil Nadu'daki Chola krallarının hükümdarlığı sırasında baş rahipler tarafından bir kraldan diğerine devredilirken Sengol'ün kabulü, sorumlulukla hükmetme hakkını ifade ediyor.

Başbakan Modi ayrıca Sengol'ü Amrit Kaal'ın ulusal sembolü olarak kabul etme kararı aldı.

Vedik atrolojiden gelen Amrit Kaal terimi ise insanlar, melekler ve diğer yaratıklar için daha büyük lütuf kapılarının açıldığı çok önemli bir dönemi ifade eder; herhangi bir yeni işe başlamak için en şanslı zaman olarak kabul edilir.

Resmi açılışa BJP'nin başını çektiği merkez-sağ/muhafazakâr Ulusal Demokratik İttifakı'nı oluşturan siyasi parti liderlerinin yanı sıra, çok sayıda rahip de katıldı; Andra Pradesh Başbakanı Jagan Mohan Reddy ise açılışa katılan İttifak dışı tek liderdi.

Bu arada, en az 20 muhalefet partisi, devlet başkanı olarak Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu'nun bu onuru yerine getirmesi gerektiği iddiası ile yeni Parlamento binasının açılışını boykot etti.

Parlamento açılışına belki de damgasını vuran Sengol töreni, eleştirilerin ve tartışmaların fitilini ateşleyen en önemli nedenlerden biri oldu.

Sengol'ün, monarşiye uygun ilahi gücün bir simgesi olduğuna dikkat çekilerek, gücün halktan geldiği bir demokrasinin Parlamentosuna ait olmadığı ileri sürüldü.

Ayrıca, Sengol'ün BJP tarafından Hindutva sembolizmini meşrulaştırma girişimi olduğu iddia edildi.

Bir uçta, parlamento açılışının, köktendinci Brahman gurularının davet edilerek, dini bir görev gibi yürütülme biçimi ile cumhurbaşkanının bunun bir parçası haline getirilmemesinin Hint ulusuna yakışmadığı, BJP liderliğindeki merkezi hükümetin yeni parlamento binası aracılığı ile ülkenin tarihini değiştirmeye çalıştığı yönünde eleştiriler yükseldi.

Ayrıca, yeni parlamento binasının üçgen şekli bir tabuta benzetilerek, "ülkenin anayasasının gömüldüğü yerde yeni Parlamento binasının inşa edildiği" ve pazar gününün "parlamenter demokrasi için kara bir gün" olarak tarihe geçeceği yönünde sert tepkilere tanık olundu.

Kongre lideri Rahul Gandhi ise "Parlamento halkın sesidir! Başbakan, Parlamento Binası'nın açılışını taç giyme töreni olarak değerlendiriyor" ifadeleri ile tepkisini sundu.

Diğer uçta, "ucuz siyasetin bir örneği" olarak nitelenen tartışmaların beraberinde, "Bağımsızlığın 75. yılında dahi İngilizlerin inşa ettirdiği bir Parlamento binası neden olsun ki?" düşüncesi ile parlamento açılışını tartışmalı hale getirmek yerine, her Hint için gurur meselesi olması gerektiği yönünde karşı savunmalar duyuldu.

Başbakan Modi'nin savunması ise "…Eski Parlamento binasında işleri yerine getirmek zordu ve herkes bunun farkında. Oturma alanı sıkıntısı vardı ve ayrıca teknoloji sorunları vardı. Bu nedenle yirmi yılı aşkın bir süredir yeni bir parlamento binasının inşası için tartışmalar sürüyordu...Parlamento'nun yeni binasını inşa etmek zamanın bir gerekliliği idi… Demokrasi bizim için yalnızca bir sistem değil, aynı zamanda bir gelenek ve yeni Parlamento binası demokrasimizin bir tapınağı…Ayrıca yeni Parlamento binasının inşası 60 bin işçiye istihdam sağladı…" ifadeleri ile duyuldu.

Son olarak, belki de dikkatin çekileceği en önemli okuma olarak, Hindistan'da siyasi-idari sistem ve devlet binalarından seçkin zihniyete kadar sömürge kalıntılarının hâlâ çok görünür olduğunu belirtmek gerekir.

Modi'nin, "Bu ikonik bina, hayalleri ateşleyen ve onları gerçeğe dönüştüren bir güçlenme beşiği olsun. Büyük ulusumuzu ilerlemenin yeni zirvelerine taşısın" dilekleri ile anlam yüklenen daha büyük Central Vista projesinin bir parçası olarak yeni parlamento binasının açılışı, bu tür kalıntıların atılması yönünde önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU