Özgür Asya Radyosu: Kuzey Kore'de askerler bir ortaokul öğrencisini döverek öldürdü

Öğrencinin, okul masrafını ödemek için benzin çaldığı iddia edildi

ABD merkezli haber sitesi Insider, Kuzey Kore'deki askerlerin cinayet işlediğine dair iddiaların bağımsız olarak doğrulanamadığını bildirdi (Reuters)

Kuzey Kore'de okul masrafını karşılamak için orduya ait bir arabadan benzin çalmaya çalışan öğrencinin, askerler tarafından dövülerek öldürüldüğü öne sürüldü.

ABD'nin finanse ettiği kâr amacı gütmeyen yayım kuruluşu Özgür Asya Radyosu'na (RFA) konuşan ve kimliğini paylaşmayan kaynaklar, olayın ülkenin kuzeyindeki Ryanggang ilinde yer alan Tongnam kasabasında 4 Mayıs'ta yaşandığını iddia etti.

Buna göre ismi açıklanmayan ortaokul öğrencisi, üç arkadaşıyla birlikte orduya ait arabadan benzin çalmaya çalışırken bölgedeki askerlere yakalandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sitenin olayın gerçekleştiği yerde yaşadıklarını savunan kaynaklara dayandırdığı habere göre asker, öğrenciyi yakaladıkları yerde döverek öldürdü.  

Bunlardan biri, öğrencinin öldüğünü fark eden askerlerin çocuğu orada bırakıp kaçtığını iddia etti.

Olay yerinden kaçan diğer üç öğrencininse daha sonra güvenlik güçleri tarafından yakalandığı ve gözaltına alındığı aktarıldı.

Kuzey Kore yönetimi, zorunlu okul ücretlerini ödeyemeyen öğrencilerden, borçlarını kapatmaları için genellikle fiziksel işlerde çalışmalarını istiyor. 

Haberde, öğrencinin ödemesi gereken miktarın 4 bin Kore Wonu (yaklaşık 60 TL) olduğu, bunu karşılayamayınca da kendisinden okulda yapılacak tadilatlarda kullanılması için boya ve vernik getirmesinin istendiği ifade edildi. 

Ancak kaynaklar, öğrencinin boya ve vernik satın almak için de parası olmadığını belirtti. 

RFA, öğrenciyi öldürdüğü öne sürülen askerlerle ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığının bilinmediğini aktardı.


Independent Türkçe, RFA, Insider

DAHA FAZLA HABER OKU