15 yıldır hastalık izninde olan IBM çalışanı zam istiyor

Ian Clifford kötü muamele gördüğünü savunsa da hakim oralı olmadı

1911'de kurulan IBM, 177 ülkede faaliyet gösteriyor (Reuters)

2008'den beri hastalık izninde olan IBM çalışanı, maaşına zam istiyor. Ancak Ian Clifford'ın zam için açtığı dava reddedildi. 

Telegraph, bilişim teknolojisi biriminde görev yapan çalışanın 2000'de IBM'de işe başladığını yazdı. Birleşik Krallık'ta yaşayan Clifford, Eylül 2008'de hastalık iznine ayrıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşçi, 2013'de şirkete şikayette bulunarak hiç çalışmadığı 5 yıllık süreçte maaşına zam yapılmadığını ve tatil ikramiyesi almadığını bildirdi. 

Taraflar Nisan 2013'de anlaşmaya vardı. IBM, işçisini engelli kapsamına alarak şikayetleri çözüme kavuşturdu. Bu kapsamda Clifford işten çıkarılmazken çalışma zorunluluğunun olmadığı iletildi.

Engelli planındaki kişilere, iyileşene ya da emekli olana kadar kazancının yüzde 75'i veriliyor. Clifford da bu sayede 2013'ten itibaren yılda 54 bin 28 sterlin kazanıyor. Şirket ayrıca tatil ikramiyesi için yaptığı şikayetin ardından Clifford'a 8 bin 685 sterlin ödedi. Çalışan da bu konuda bir daha hiç şikayette bulunmamayı kabul etti.
 

Ian Clifford

Clifford'ın LinkedIn hesabında "tıbben emekli" yazıyor (LinkedIn)​​​​


Ancak Clifford, Şubat 2022'de engelli ayrımcılığı iddiasıyla Reading'deki iş mahkemesine gitti. 2013'ten beri zam almadığını ve tatil ikramiyesi verilmediğini söyleyen işçi, kendisine kötü muamele yapıldığını savundu. Clifford enflasyon sebebiyle parasının eridiğini söyledi.

Ancak hakim Paul Housego davayı reddetti. Zammın aktif işçilere yapılıp çalışmayan işçilere yapılmamasının bir fark olduğunu kabul eden Housego, "Ancak benim görüşüme göre bu, engellilikten kaynaklanan bir sorun değil" dedi.

Hakim, engelli planının sadece engelli bireylere sunulduğunu hatırlatarak diğer çalışanlarla karşılaştıralamaycağını belirtti:

Planın daha cömert olmaması engelli ayrımcılığı değil.

 

Independent Türkçe, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU