Hayvan hakları aktivistleri, bir koşucuyu parçalayarak öldürmekle suçlanan ayının masum olduğunu savunuyor

Hayvan hakları grubu, İtalya'nın Trentino tepelerinde Andrea Papi'nin ölümünün ardından yetkililerin yanlış ayıyı gözaltına aldığını söylüyor

Fotoğrafta görülen JJ4 isimli ayı 2020'deki bir saldırının ardından sakinleştirildi fakat bu kez suçlu o olmayabilir (ANSA/AFP)

Aktivistler İtalya'da bir koşucuyu öldürmekle suçlanan ayının, cinsiyetinin yanlış olduğu iddiasıyla serbest bırakılmasını istiyor.

Andrea Papi'nin 5 Nisan'da ülkenin uç kuzey bölgesindeki dağlık alanda parçalanarak öldürülmesinin ardından yetkililer, daha önce insanlara karşı saldırganlık belirtileri gösteren 17 yaşındaki dişi ayı JJ4'ü hızlıca yakalamıştı.

Trentino Özerk İli Başkanı Maurizio Fugatti, JJ4'ün uyutulması çağrısında bulunurken ayının kaderini 11 Mayıs'taki duruşma belirleyecek.

JJ4'ün özgür bırakılması talebiyle yürüyüş ve protestolar düzenleniyor. JJ4 halihazırda yavrularından ayrılmış durumda ve çevre grubu Leal, testlerin Papi'nin vücudundaki diş izlerinin dişi bir ayınınkiyle uyuşmadığını gösterdiğini ifade ediyor.

Leal şöyle yazdı:

Dişi ayılar, hem vücut kütleleri hem de diş yapıları bakımından erkeklere kıyasla daha küçük ölçülere sahiptir... JJ4 masum.

Ayı, 2020'de iki yürüyüşçüye saldırdığından beri zan altındaydı ve bu olaydan sonra kendisine bir takip cihazı takılsa da bu cihazın pili bitmişti.

Fugatti, idare mahkemesinin emri olmasaydı ayının "yakalandığı sırada vurulacağını" söylüyor. Leal, Fugatti'ye istifa çağrısı yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian'a göre Papi'nin yaralarının incelendiği bir veteriner raporunda, bunun "kasıtlı ya da avlanma amaçlı yapılan bir saldırı" değil, "ayının kurbanı uzaklaştırmak ve caydırmak için gösterdiği uzun süreli bir çaba" olduğu tespit edildi.

Gazete, martta aynı bölgede bir kişinin başka bir ayı tarafından saldırıya uğradığını ve 2000'lerde ayıların geri getirilmesinin ardından büyüyen hayvan nüfusuyla birlikte bu hayvanların insanlarla etkileşiminin de arttığını ekledi. Bu olay İtalya'da gerçekleşen hafızalardaki ilk ölümcül ayı saldırısı.

Öte yandan Fugatti 5 Mayıs'ta Facebook'ta yaptığı bir paylaşımda ayı ve kurt gibi büyük yırtıcı hayvanlarla ilgili "ciddi sorunu" tartışmak üzere bir toplantıya katıldığını söyledi.

"Bolzano ve Trento'daki durum artık sürdürülebilir değil, bir çözüm bulunmalı" diye yazan Fugatti'nin paylaşımı İtalyancadan İngilizceye çevrildi.

Bu konuda o kadar büyük bir hassasiyet olduğunu fark ettik ki bakanlar kurulu toplantısı sırasında bir tartışma açıldı. Burada, sorunun çözümü için sadece İtalya'da değil, Avrupa'da da yasal girişimlerde bulunulması gerektiğini çünkü sorunun sadece Trentino'yla ilgili olmadığının defalarca altını çizdik.

The Independent, Fugatti'nin ofisiyle yorum için temasa geçmeye çalıştı ancak henüz ulaşamadı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU