Rus medyası: Doğalgaz ihracatı 2023'te yarıya inebilir

"Kremlin, açığı kapatmak için Çin ve Türkiye seçeneklerini değerlendiriyor"

Yaptırımlara rağmen Avrupa Birliği'nin Rusya'dan LNG ithalatı, 2020'de son üç yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı (Reuters) 

Rus medyası ülkenin doğalgaz ihracatının yarıya inebileceğini belirterek uyardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "sevgilisi" olarak da nitelenen Alina Kabaeva'nın yönetim kurulu başkanı olduğu Ulusal Yayın Kuruluşu'na ait Izvestia gazetesinin haberinde, ülkenin doğalgaz ihracatında gerileme yaşanacağı ifade edildi.

Haberde, Putin'e danışmanlık yapan yetkililerin yer aldığı Devlet Konseyi'ne bağlı faaliyet gösteren Enerji Komisyonu'nda paylaşılan verilere yer verildi. Buna göre ülkenin 100 milyar metreküplük doğalgaz ihracatı 50 milyar metreküpe gerileyebilir.

Bunun geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna savaşının ardından Batı'nın uyguladığı yaptırımlardan kaynaklandığına da dikkat çekildi. 

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu'nun yardımcı direktörü Aleksey Grivaç, Izvestia'ya açıklamasında alternatif aradıklarını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:  

Maalesef yüksek hacimlerdeki doğalgaz sevkiyatlarını hızlı şekilde diğer pazarlara yönlendirmek zor. 'Türkiye'deki ağ' ya da Orta Asya üzerinden Çin'e sevkiyat yapmak gibi bazı seçenekler üzerinde de çalışıyoruz. Ancak bu sektörde yeni bir altyapı inşa etmek için zaman ve para isteyen uzun vadeli projelere gidilmesi gerekiyor.

Enerji üreticileriyle müşterileri bir araya getiren Finlandiya merkezli Reliable Partner şirketinden Dmitri Gusev ise doğalgaz ihracatının öngörüldüğü gibi yarı yarıya azalması durumunda Rusya'nın 1,5 trilyon Rus Rublesi (yaklaşık 367 milyar TL) kayba uğrayabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) da Rusya'nın doğalgazının çoğunu sabit boru hatları üzerinden ihraç ettiğine dikkat çekerek, bu hatların hızlı şekilde değiştirilmesinin ve yeni alıcılar bulunmasının çok zor olabileceğini belirtti. 

Rusya'nın gemilerle taşınabilen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) konusunda ABD, Katar ve Avustralya'ya kıyasla daha az kapasiteye sahip olduğuna da işaret edildi.

NYT'nin haberinde, Rusya'dan en fazla doğalgaz satın alan ülkelerin başında Çin ve Türkiye'nin geldiği, Kremlin'in Batı yaptırımları nedeniyle yaşadığı ekonomik kayıpları buralardan telafi etmeye çalıştığı belirtildi.

Putin, Kuzey Akım boru hattında eylülde yaşanan sızıntıların ardından Türkiye'de bir doğalgaz merkezi kurabileceklerini söylemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ekimdeki açıklamasında iki ülke arasında yapılacak çalışmaların ardından böyle bir merkezin inşa edilebileceğini duyurmuştu.


Independent Türkçe, TASS, New York TimesIzvestia

DAHA FAZLA HABER OKU