Rusya, "gazetecilere vize vermeyen" ABD'yi affetmeyeceğini açıkladı

ABD yönetiminin bazı Rus gazetecilere BM toplantısı için vize vermeyi reddettiği bildirildi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 24 Nisan'da BM Güvenlik Kurulu'na başkanlık etti (AP)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerikan yönetiminin bazı Rus gazetecilere vize vermediği iddiasının ardından ABD'yi tehdit etti.

Lavrov, Rusya'nın bu hafta New York'a diplomatik ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı'yla beraber gelmek isteyen gazetecilerin vize işlemlerini durduran ABD'yi "affetmeyeceğini" ve bunu "unutmayacağını" söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, Güvenlik Konseyi başkanlığına gelmesi münasebetiyle New York'ta bir Birleşmiş Milletler toplantısına ev sahipliği yapacak.

Associated Press'in haberine göre Lavrov, pazar günü "Kendini en güçlü, en akıllı, en özgürlükçü, en adil olarak tanımlayan bu ülke, korkup aptalca bir şey yaptı ve ifade özgürlüğünü korumak ve bilgiye ulaşım hakkı gibi önem verdiğini söylediği değerlere esasında nasıl baktığını göstermiş oldu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Unutmayacağımızdan ve affetmeyeceğimizden emin olabilirsiniz" diye ekledi.

Ukrayna'da çatışmaların sürmesine ve Batılı diplomatların eleştirilerin artmasına rağmen Lavrov, nisan başında konseyin başkanlığını üstlendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, reddedildiği öne sürülen vizelerle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. The Independent, yorum için temasa geçse de henüz yanıt alamadı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da Lavrov'un misilleme tehditlerini yineledi.

AP'ye göre Ryabkov, "Amerikalıların bunu yapmamaları gerektiğini uzun süre unutmamaları için buna karşılık vermenin yollarını bulacağımızı vurguluyorum" dedi.

Uyarılar, Rusya'nın casuslukla suçladığı Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in geçen ay tutuklanması nedeniyle Moskova ve Washington arasında gerilimin yükselmesinin ardından geldi. Amerikan yönetimi, Gershkovich'in "haksız yere tutuklandığını" söyledi.

Moskova'da görev yapan pek çok Batılı gazeteci, Rusya'nın Ukrayna'ya asker göndermesinin ardından ülkeyi terk etmişti. Artık Rusya, yabancı gazetecilerin vize ve akreditasyonlarını üç ayda bir yenilemelerini zorunlu kılıyor, savaş başlamadan önce bu süre yılda birdi.

Öte yandan CNN'in haberine göre Lavrov, pazartesi günü New York'ta "uluslararası barış ve güvenliğin korunması" konulu bir toplantıya liderlik etmekle görevlendirildi.

Toplantıda bulunan temsilciler, Rusya'nın Kiev'e yönelik saldırısını kınadı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, yaptığı konuşmada, "Bugün ikiyüzlü toplantı düzenleyicimiz Rusya, komşusu Ukrayna'yı istila etti ve BM Antlaşması'nı kalbinden vurdu" dedi.

Bu yasadışı, kışkırtılmamış ve gereksiz savaş, saldırganlık ve toprak fethi savaşının asla ve asla kabul edilemez olduğuna ilişkin en ortak ilkelerimize doğrudan ters düşüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU