PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 23 Nisan 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 

Sudan'da çatışmalar devam ediyor

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) arasında çatışmalar bir haftayı geride bıraktı.

Sudan ordusu başkentin isyancılardan temizlenmesi aşamasına geçildiğini duyurdu.

Ordu komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan da devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, ülkesinin bu sıkıntıları aşacağını ve bundan daha güçlü çıkacağını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise başkent Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan'da bu yana çatışmalarda 413 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 551 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü.


Güney Afrika seçime hazırlanıyor: Seçim yasasında değişiklik

Güney Afrika Devlet Başkanı, bağımsız adayların eyalet ve ulusal seçimlere katılmasına izin veren yasa tasarısını imzaladı.

Cyril Ramaphosa yaptığı açıklamada, "Seçim Değişikliği Yasası, seçim katılımını, ulusal meclis ve eyalet yasama meclisleri için liderlik seçim havuzunu genişleterek demokrasimizin evriminde önemli bir kilometre taşını işaret ediyor" dedi.

Anayasa Mahkemesi Haziran 2020'de, 1998 Seçim Yasası'nın bağımsız adayların göreve gelmesine izin vermediği için anayasaya aykırı olduğuna karar verdi ve yalnızca siyasi partilere bağlı adayların sandık başına gitmesine izin verildi.

Afrika kıtasının en gelişmiş ülkelerinden olan Güney Afrika 2024 yılında genel seçime gidiyor.


Uganda'da gözaltına alınan bakan sayısı 3'e yükseldi

Uganda'da demir yolsuzluğu soruşturmasında gözaltına alınan bakanların sayısı 3'e yükseldi.

Polis Sözcüsü yaptığı açıklamada, Karamoja Bölgesi Devlet Bakanı Agnes Nandutu'nun, ihtiyaç sahipleri için üretilen demir levhalarla ilgili yürütülen soruşturmada gözaltına alındığını bildirdi.

Uganda'da demir yolsuzluğu soruşturmasında 5 Şubat'ta Karamoja Bölgesi İşleri Bakanı Mary Goretti Kitutu, 15 Şubat'ta Maliye, Planlama ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Amos Lugoloobi gözaltına alınmıştı. 

Ülkenin kuzeydoğusunda çoğunlukla göçebe çobanların yaşadığı Karamoja bölgesinde yoksulların barınma ihtiyaçlarına destek olunması için dağıtılması istenen demir levhaların bazılarının, üst düzey bakanlara ve hükümet yetkililerine verildiği ileri sürülüyor.

Uganda polisi, Bakan Kitutu'nun akrabalarını, üzerinde "Satılamaz" ibaresi bulunduğu halde levhaları satmaya çalışırken suçüstü yakalamıştı.


Rusya'dan Kenya ve Nijerya'ya ücretsiz gübre sevkiyatı

Rusya dışişleri bakan yardımcısı Kenya ve Nijerya'ya ücretsiz olarak gübre sevkiyatı hazırladıklarını söyledi.

Rusya'nın Baltık ülkelerinde bloke ettiği gübreleri en çok ihtiyacı olan ülkelere göndermek istediğini belirtti.

Rusya, dünyanın en büyük gübre ihracatçısı. Daha önce Letonya, Estonya, Belçika ve Hollanda limanlarında bloke edilen 262.000 ton gübreyi yoksul ülkelere bağışlamayı teklif etmişti.

20 bin tonluk ilk ve tek sevkiyat Hollanda'dan Malavi'ye gönderildi.

Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda yapılan İstanbul Anlaşması kapsamında Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine tahıl sevkiyatı yapılıyordu.

Bakan yardımcısı sevk edilen tahıllarla alakalı sürecin gübrelerinin dünya pazarına erişimini engelleyen büyük sorunlarda somut ilerleme sağlanmasına bağlı olduğunu söyledi.


Uganda Devlet Başkanı LGBT yasasını veto etti

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, eşcinselliğe ölüm cezası getiren tartışmalı LGBT karşıtı yasa tasarısını yeniden görüşülmek üzere imzalamayarak parlamentoya geri gönderdi.

Söz konusu karar devlet başkanı ve iktidar partisi milletvekilleri arasında düzenlenen toplantının ardından açıklandı. Açıklamada yasa tasarısının "iyileştirme önerileriyle birlikte" ulusal meclise iade edileceği belirtildi.

Museveni, uluslararası kınamalara yol açan yasa tasarısını onaylayan milletvekillerine hitaben "Sizi bu güçlü duruşunuzdan dolayı kutluyorum" demişti.

Tasarı, "ağırlaştırılmış eşcinsellik" suçuna ölüm, "eşcinsellik" suçuna müebbet hapis cezası öngörüyor. Yasa tasarısı Uganda'da, dini liderler, eşcinsel karşıtı hareketler ve toplumda geniş destek görüyor. 


Nijerya'da havacılık işçileri grev yaptı

Nijerya'da havacılık çalışanları, kötü çalışma şartları ve maaşlarının düşük kaldığı gerekçesiyle başkent Abuja ve ülkenin ticari ve en kalabalık şehri Lagos'ta iki günlük uyarı grevine gitti.

Ülkede faaliyet gösteren havacılık sendikalarından Nijerya Havacılık Profesyonelleri Derneği 8 yıldır hizmet koşullarının uygulanmadığını belirtti. Nijerya Havacılık Bakanlığı, işçileri eylem yerine diyaloğu benimsemeye çağırdı.

Çalışanların taleplerini yerine getirmek için 7 gün süre verdiğini söyleyen sendika yetkilileri, taleplerin karşılanmaması halinde havalimanlarında hizmeti tamamen durduracaklarını, Nijerya'nın diğer ülkelerle olan bağını koparacaklarını söyledi.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU