Mars görevinde işbirliği: NASA, Japonya'yla anlaştı

Uzay aracının gelecek yıl fırlatılması planlanıyor

MMX görevi bilim insanlarının, Mars gibi karasal gezegenlerin nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarını ve Kızıl Gezegen'in geçmişi hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlayabilir (JAXA)

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (National Aeronautics and Space Administration-NASA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı (Japan Aerospace EXploration Agency-JAXA), Mars'ın uyduları Phobos ve Deimos'a gidilecek görevde işbirliği kararı aldı.

17 Nisan'da yapılan açıklamaya göre NASA, JAXA'nın 2024'te fırlatılması planlanan Martian Moons eXploration (MMX-Mars Aylarının Keşfi) adlı uzay aracına katkı sağlayacak bir bilim insanı ekibi kurdu. Araştırma ekibinin ayları gözlemlemesi ve toplanacak örnekleri analiz etmesi hedefleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca araca yerleştirilmek üzere gama ışını ve nötron spektometresi ve pnömatik örnekleme adlı cihazlar hazırlanıyor.

NASA Başkanı Bill Nelson, anlaşmanın imzalanmasından önce yaptığı açıklamada "JAXA'da harika ortaklarımız var. Bu iddialı misyona liderlik ediyorlar" dedi:

Uzayda uzun bir geçmişimiz var. Bu altın keşif çağında, ABD ve Japonya birlikte çalışmaya kesinlikle devam edecek. Birlikte güneş sistemi hakkındaki bilgilerimizi artıracağız. Evrenin sırlarını çözeceğiz.

Japon yetkililerse "NASA gibi uluslararası ortakların yardımıyla JAXA, MMX'in başarılı olması için tüm çabalarını sürdürecek" ifadesini kullandı.

Mars yörüngesine 2025'te girmesi planlanan MMX, Phobos ve Deimos'u ziyaret edecek. Uzay aracı, Phobos'a inerek örnek toplamaya çalışacak. Örneklerin 2029'a kadar Dünya'ya getirilmesi planlanıyor.

Görev başarıya ulaşırsa ilk kez Phobos'tan örnek alınmış olacak.

 

Independent Türkçe, Space.com, Gizmodo

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU