Sudan'da yaşayan Mehmet Yolcu, son durumu anlattı: Eve kadar kurşunlar yağıyor, Türklerin durumu kötü

Independent Türkçe, çatışmaların yaşandığı Sudan'ın başkenti Hartum'da yaşayan Mehmet Yolcu ile görüştü. Zaman zaman silah seslerinin duyulduğu görüşme sırasında Yolcu, ülkedeki Türklerin durumuna ve son gelişmelere dair bilgiler aktardı

Afrika ülkesi Sudan'da geçen hafta sonu ordu ile "Hızlı Destek Güçleri" arasında başlayan ve çok sayıda kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olan çatışmalar sürüyor.

Çatışmalar daha çok başkent Hartum'da yoğunlaşsa da ülke geneline yayılmasından endişe ediliyor.

Olayların arka planında ise 2021'deki darbeden bu yana Sudan'ı yöneten cuntanın içinde yaşanan güç mücadelesi yatıyor. 

Sudan ordusunu fiili olarak General Abdülfettah Burhan Sudan'ı yönetiyor.

"Hemeti" olarak bilinen yardımcısı General Muhammed Hamdan Dagalo ise 100 bin kişilik paramiliter kuvvet RSF'nin (Hızlı Destek Güçleri) başında bulunuyor.

Ülkeyi sivil yönetime döndürme ve RSF'yi ordu bünyesine dahil etme süreci nedeniyle iki general anlaşmazlığa düştü ve ülkedeki gerilim tırmandı. 

Halen çatışmaların sürdüğü Sudan'da çok sayıda Türk vatandaşı yaşıyor.

 

mehmetyolcu.jpg
Mehmet Yolcu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Depremden kurtuldu, iç çatışmaya yakalandı

Bunlardan biri de Mehmet Yolcu...

Başkent Hartum'da ikamet eden Yolcu, ülkede süren çatışmalara ve burada yaşayan Türk vatandaşlarının durumuna ilişkin bilgi verdi.

İnternetin sık sık kesintiye uğraması nedeniyle sıkıntılı bir görüşme yaptığımız Yolcu, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş depremlerine Hatay'da yakalandığını söyledi.

Asıl işinin tercümanlık ve idarecilik olduğunu belirten Yolcu, deprem nedeniyle işleri bozulunca daha önce yaşadığı Sudan'a gitti.

Sudan'ın eşinin anavatanı olduğunu ifade eden Yolcu, Türk firmaları için temsilcilik yaparak yeni bir başlangıç için bu tercihte bulunduğunu belirtti. 

Ancak ülkede yaşanan karmaşa nedeniyle iş bulmakta zorlandığını aktardı.

Yolcu'nun verdiği bilgiye göre çoğu başkent Hartum'da olmak üzere Sudan'da 3 bin 500 Türk vatandaşı yaşıyor.

"Türkler korku içindeler, durumları çok kötü"

Yolcu ile yaptığımız görüşme sırasında zaman zaman silah ve patlama sesleri duyuldu.

Evinin çatışmaların merkezi durumundaki Sudan Genelkurmay binasına yakın olduğunu ve eve kadar kurşunların yağması üzerine ayrılarak birkaç kilometre uzakta daha güvenli bir alana giderek, burada birkaç Türk ailesiyle birlikte kalmaya başladıklarını söyleyen Yolcu, "Türklerin durumu kötü, korku içindeler. Herkes evinde. Herkes herkese dışarı çıkmamayı öneriyor. Büyükelçilikten de 'zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın' mesaj geldi. Biz de öyle yapıyoruz" dedi.

 

sudan1.jpg
Sudan'da çatışmaların büyümesinden endişe ediliyor / Fotoğraf: Reuters

 

"Türk vatandaşlarının tahliye edilmesi beklentisi var"

Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimiyle halka alışveriş imkanı tanımak için günde 3 saat ateşkes uygulandığını aktaran Yolcu, "Bir arkadaşın camına kurşun isabet ettiğine dair fotoğraf gördüm. Herkes beklemede. Olaylar uzun sürerse Türk vatandaşlarının tahliye beklentisi var. Bu gerçekleşir mi bilmiyorum" diye konuştu. 

"Yağma olayları yaşanıyor mı" sorumuza Yolcu, "Bazı marketlerin yağmalandığı haberlerini aldım. Henüz sokak çatışmaları yok ama bekleniyor. Şu an bizim sokağa asker indi. Mahalle içlerinde çatışma korkusu var" şeklinde cevapladı.

"Şu ana kadar zarar gören Türk vatandaşı yok"

Çatışmalardan sivil kayıpların da olduğunu dile getiren Yolcu,50-60 civarında Sudanlı sivilin öldüğü haberini aldıklarını Türk veya başka yabancı uyruklunun öldüğünü duymadığını ifade etti.

Mehmet Yolcu, tahliye kararı alınsa dahi pasaport dairesinden çıkış vizesi alınması gerektiği için bunun kolay olmayacağını, ayrıca havalimanının da çatışmalarda hasar gördüğünü sözlerine ekledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU