Asyalı işçi modası neden Fas'taki varlıklı aileleri cezbediyor?

İnsan hakları örgütleri Fas'ta 10 binden fazla Asyalı hizmetçi olduğunu belirtti

Fas'ta bir ev işçisi / Fotoğraf: Twitter

Fas'ta yabancı hizmetçileri, özellikle de Asyalı kadınları işe almak ya sınıfsal gösteriş için ya da profesyonel ve sosyal ihtiyaçlar için işçi arayan birçok varlıklı aileye hitap ediyor.

Hali vakti yerinde Faslı ailelerin Asyalı ev işçileri almak için yarıştığı dönemde yabancı işçiler, bazen kötü muameleden, bazen de bu ailelerin ülkede yürürlükte olan iş kanunlarına uymamasından şikayet ediyor.

Fas'taki Asyalı veya yabancı hizmetçilerin sayısına ilişkin herhangi bir resmi veya yarı resmi veri bulunmamakla birlikte, bu alanda çalışan insan hakları derneklerinden alınan veriler, ülkede 10 binden fazla Asyalı hizmetçi olduğunu göstermektedir.


Filipinli hizmetçi modası

Yabancı uyruklu hizmetçi çalıştırmak, başta başkent Rabat, Kazablanka olmak üzere büyük şehirlerdeki varlıklı aileler arasında bir moda haline geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu aileler Asyalı hizmetçilere iki yolla ulaşıyor:

Birincisi, Asya ülkelerinden ve özellikle Filipinler'den işçi getirme konusunda uzmanlaşmış yasal şirketler aracılığıyla. Bu nedenle bu hizmetçilerin ülkede ikamet etmesi yasal.

İkinci yol ise Filipinler'den kaçak gelen düzensiz göçmenlerin kayıt dışı istihdam edilmesiyle ilgili.

Bu fırsattan yararlanan aileler, ikamet izni olmayan göçmenle iş sözleşmesi yapmadan ona ev işlerini yaptırıyor.

Fas'ın çok sayıda Filipinli hemşire istihdam etme konusu yakın zamanda gündeme geldi.

Ancak Fas kanunları yabancı uyruklu hemşirelerin istihdamına izin vermiyor.

Asyalı hizmetçinin işinin kalitesi ve görevleri yerine getirmedeki sabrı ile ilgili olarak birçok faktör göz önüne alındığında, birçok zengin Faslı aile fakir bölgelerden Faslı işçi getirmek yerine Asyalı kadınları işe almayı tercih ediyor.


Asyalı hizmetçilerin sorunları

Asyalı işçiler bazen kötü muamele veya iş zorluğu, bazen de Fas yasalarının ev işçilerine ilişkin sunduğu avantajlardan yararlanamamaları nedeniyle Fas'taki çalışma koşullarından şikayet ediyor.

Ev işçileri için Fas yasası (19.12), istihdam eden ailenin işçiye çalışma izni, haftalık dinlenme, yıllık izin ve dini ve ulusal bayramlarda tatil ve aile veya sağlık sorunları nedenleriyle devamsızlık yapma izni vermesini şart koşuyor.

Kazablanka'da hali vakti yerinde bir aile için çalışan Filipinli hizmetçi, yaşadıkları sorunları şu şekilde dile getirdi:

Haftalık izin gününden nadiren yararlanıyorum, tatillerde de çalışıyorum ve düzensiz göçmen olduğum için başka türlüsünü talep etme hakkım yok. Filipinli olup Faslı ailelerin evlerinde çalışan ve dini günlerde ve resmi tatillerde izin verilmemesinin ötesinde şikayetleri olan arkadaşlarım var. Birçoğu ev hanımından kötü muamele gördüğünden şikayet ediyor. Ailenin erkek üyeleri tarafından cinsel tacizden ve hatta saldırıdan şikayet eden hizmetçiler de var. Çoğu durumda hizmetçi, sınır dışı edilme korkusuyla başına gelenleri açıklayamıyor. Bazıları ise bu davaları desteklemek için kurulmuş insan hakları derneklerine başvuruyor.
 


Asyalı Göçmenlerle Dayanışma Komitesi, Asya ülkelerinden gelen ve bazen şiddet, cinsel taciz, uygunsuz saldırı ve tecavüz olmak üzere çeşitli haksızlıklara maruz kalan hizmetçilerin desteklenmesinde çok önemli rol oynuyor.

Aylık maaşının Faslı meslektaşlarından çok daha iyi olduğunu söyleyen Filipinli hizmetçi Abiquil de dahil olmak üzere bazı Asyalı hizmetçiler, onları ev işlerinde çalıştıran Faslı ailelerden gördükleri iyi muameleyi kabul ediyor.


Güven kaybı

Kadı Ayyad Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji Profesörü Mustafa es-Saaliti, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

Pek çok hali vakti yerinde ailenin Asyalı hizmetçi tutma konusundaki istekliliği, Faslı ev işçilerine olan güven eksikliği başta olmak üzere birkaç faktörle açıklanabilir.

Öncelikle, yaşanan deneyimler, bazı Faslı ev işçilerinin, özellikle savunmasız ve yoksul sınıflardan işe alındıklarında, sosyal ve psikolojik hayal kırıklıkları yaşadığını, bu sebeple şiddet içeren davranışlar sergilediğini göstermiştir. Bu da varlıklı aileleri alternatif aramaya ve Asyalı hizmetçi tutmaya itmiştir.

Asyalı ev işçilerinin ailelere çekici gelmesini ikinci bir sebebi de gösteriş meraklılığıdır. Bir tür sosyal prestij elde etmek ve komşuluk, evlilik veya iş ilişkisi içinde olunan ve Faslı hizmetçi çalıştıran diğer ailelerden farklı olma arayışıdır.

Üçüncü faktör, Asyalı ev işçilerinin dürüstlük, özveri, ciddiyet gibi başka milletlerden ev işçilerinde bulunmayabilecek diğer özellikleri ve davranışlarıdır. Bir diğer faktör de bu varlıklı ailelerin bir kısmının, kendi toplumlarının yoksul sosyal sınıflara mensup kızlarına karşı küçümseyici tavrıdır. Bu nedenle onları, yabancı toplumlardan ve milliyetlerden gelen hizmetçilere tercih edebiliyorlar. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU