Kuzey Kore, "hain kukla" olarak tanımladığı Güney Kore'yle tüm iletişim hatlarını kesti

İki Kore arasındaki iletişim kanalları 2021'den bu yana ilk kez kapandı

Güney Kore'yle Kuzey Kore arasındaki iletişim hattı geçen yıl aşırı yağışlar nedeniyle kopmuştu (AP)

Kuzey Kore yönetiminin Güney Kore'yle olan tüm iletişim kanallarını kestiği açıklandı.

Pyongyang'ın hamlesi, ABD'yle Güney Kore'nin geniş çaplı ortak askeri tatbikatlarının ardından geldi. Kuzey Kore yönetimi, tatbikatlar nedeniyle Güney Kore'yi "hain kukla" olarak tanımlamıştı.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kuzey Kore'yle peş peşe dördüncü gün de iletişim kurulamadığı belirtildi. Normal şartlarda iki ülke arasında kurulan hattan, hafta içi her gün sabah 9 ve akşam 5 saatlerinde iletiişim kuruluyordu.

Bakanlık Sözcüsü Koo Byoung-sam, "Tek taraflı bir kesinti ihtimali üzerinde duruyoruz" ifadelerini kullanırken, iki Kore arasında 2021'den bu yana iletişimin ilk kez kesildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teknik olarak hâlâ savaş durumunda bulunan Güney Kore ve Kuzey Kore arasında düzenli çalışan bir telefon hattı bulunmuyor. Ancak 2018'de sınır hattında yükselen gerilimi düşürmek için düzenlenen bir dizi zirve sonrasında, iki ülke arasında acil durum hatları kurulmuştu.

Pyongyang yönetimi daha önce de, bir "öfke" göstergesi olarak iletişim hattını tek taraflı olarak kapatmıştı.

Asan Siyaset Çalışmaları Enstitüsü'nden Go Myong-hyun konuyla ilgili, "Bunun, ABD'yle Güney Kore'nin ortak tatbikatından duyulan güçlü hoşnutsuzluğu göstermek için verilmiş diplomatik bir yanıt olduğunu düşünüyorum" dedi.

ABD, Japonya ve Güney Kore, geçen günlerde Güney Kore'ye bağlı Jeju adasının çevresinde, ortak asker tatbikat düzenlemişti. Kuzey Kore yönetimi, tatbikatlar sonrasında, "ABD ve kukla müttefiklerinin" kendileri için büyük tehlike yarattığını söyleyerek, nükleer cephaneliğini "savaş manyaklarını caydırmak için" kullanmaya hazır olduğunu açıklamıştı. 

Kim Jong-un yönetimi ayrıca bu süreçte aralarında bri denizaltı dronunun da olduğu yeni nükleer silahlarını denemiş, dronun "radyoaktif tsunami" yaratabileceğini öne sürmüştü.

İki Kore arasındaki acil durum hattı, 2021'de Güney Koreli aktivistlerin balonlarla Kuzey Kore'ye Kim rejimini eleştiren mektuplar yollamasının ardından iki ay boyunca kesilmiş ve Haziran 2021'de yeniden devreye sokulmuştu.


Independent Türkçe, SCMP, Japan Times

DAHA FAZLA HABER OKU