Lübnan'da deniz habitatlarını canlandırma projeleri hayata geçiriliyor

Kızıldeniz'den gelen balıklar Akdeniz'i işgal ediyor ve rastgele ürüyor. Bu da Lübnan'daki balık türlerini olumsuz etkiliyor

Amşit limanındaki balıklar için kuluçka makineleri / Fotoğraf: Feda Mikdaşi

Lübnan balık zenginliğiyle öne çıksa da ülkede balıkçılık birçok zorlukla karşı karşıya.

Su kirliliği, küçülen deniz habitatları ve artan aşırı avlanma, Lübnan'daki birçok aile için önemli bir kaynak olan balıkçılığı olumsuz etkileyen faktörler.

Fransa gibi yabancı ülkeler, çevre ve ekolojik çeşitliliğin korunması bağlamında bu konuya önem veriyor.

Bu ülkelerin üzerinde çalıştığı en önemli konular arasında deniz yaşam alanlarına, balık çiftlikleri ve havzalarına ve çevresel izlemeye yatırım yapmak var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca, çevresel sürdürülebilirliğin korunmasına yönelik eğitim programları ile balıkçılar yetiştiriliyor.

Lübnan'da hem resmi hem de özel bazı kurum ve kuruluşlar bu tür projeler oluşturdu.

Son olarak, balık zenginliğini ve çeşitliliğini korumak amacıyla Amşit limanında "balık kuluçka merkezleri kurma" projesi başlatıldı.


Deniz zenginliğini tehdit eden faktörler

 Okyanus Günlükleri Derneği Başkanı Cina Telc denizler ve balık çeşitliliği konusunda yaşanan sorunları şu şekilde dile getirdi:

Lübnan'daki balık zenginliği çok zayıf ve iklim değişikliği, kirlilik, aşırı avlanma, rastgele kentsel yayılma ve kıyı bölgelerinde yok olan biyolojik çeşitlilik gibi çeşitli faktörler bunu derinden etkilemektedir. Balık önemli besin kaynağı olduğu için balık zenginliğini ve mevcut çeşitliliği korumak önemlidir. Bu, çevresel açıdan da faydalıdır. İlgili makamlar ile yerel ve uluslararası toplum arasında, balık zenginliğini sürdürülebilir bir şekilde korumak ve yönetmek ve denizlerde çevresel dengeyi sağlamak için iş birliği sağlamak gerekmektedir. Diğer yandan, balık habitatını olumsuz etkileyen ek bir faktör daha vardır ki o da Süveyş Kanalı'na yakın olmamızdır. Bu, Kızıldeniz'den gelen organizmaların Akdeniz'i istila edip gelişigüzel üremesine yol açmaktadır.

Akdeniz'de bu garip organizmaları yiyen canlıların olmaması nedeniyle mevcut balık türleri olumsuz etkilenmekte ve yok olma tehlikesiyle karşılaşmaktadır. Bu tür canlılara 'istilacı organizmalar' denir. Bu canlılar, özellikle sahip olduğumuz türler zayıf olduklarından ve kendilerini savunamayacaklarından dolayı deniz havzasında büyük bir sorun teşkil etmektedir. Çok nadir hale gelen kabuklu deniz ürünleri gibi nesli tükenme tehdidi altında olan birçok balık vardır ve ekolojik ve ekonomik faydası nedeniyle bilim adamları bu tür balıklara odaklanmış durumdadır.

Diğer yandan bu proje hala deneme aşamasındadır ve bu kafeslerin etrafında ne tür istilacı organizmaların dolaştığını keşfetmek için Fransa'daki ortaklarımızla yürütülen önemli bir çalışmadır. Bu, aynı zamanda balıkçıları avlanmaya teşvik etmek için bir fırsattır. Yetkililerin bu kafeslerle ilgilenmeleri ve balık çeşitliliğini ve balıkçıları koruyan adil yasalar çıkarmaları gerekiyor.


Balık tasarrufu girişimleri

Amşit limanındaki balıkçılar kooperatifinin başkanı Hasan Rizk, deniz canlılarıyla ilgili yaşanan sorunları şu sözlerle dile getirdi:

Denize dökülen dağlar kadar atık nedeniyle balık zenginliğinin yüzde 50'si azaldı. Bu sorunu çözmek için bölgedeki balıkçılar, AB ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ile koordineli olarak ve yerel derneklerle iş birliği yaparak eski kanalizasyon ve boruları kaldırıp sahili temizlemeye karar verdi. Ardından biz de Bakanlık ile iş birliği yaptık. 2019-2021 yılları arasında iki yıllık bir süre boyunca deniz suyunu izleyerek suyun temizliğini sağladıktan sonra, limanda balık yetiştiriciliği ve balıkçılığın geliştirilmesi için korumalı deniz habitatları oluşturduk.

Devlet ve özellikle Tarım Bakanlığı balık zenginliğini koruma sorumluluğunu taşımalıdır. Bu nedenle devletin görevlerinden biri gelişigüzel avlanmayı ve küçük balık ticaretini önlemek olmalıdır. Küçük balıkların avlanması ve satışı yasa dışı bir işlemdir ve yasalara tabidir. Devlet, balıkların yok olmasına neden olan yasa dışı faaliyetlerin denetimini etkinleştirerek ve aynı zamanda amatör avlananlar arasında farkındalığı artırarak bu alanda yeni çalışmalar yapmalıdır.


Bazı deniz organizmalarının neslinin tükenmesi

Profesyonel dalgıç George Asaf, genel olarak deniz habitatlarının karşı karşıya olduğu zorluklarla ilgili olarak şunlara değindi:

Lübnan kıyılarında bol miktarda bulunan deniz kestanesi veya 'Tutia' gibi artık görülmesi kolay olmayan bazı deniz türlerinin ortadan kaybolması, bölgedeki deniz yaşamı çeşitliliğine yönelik bir tehdit oluşturmaktadır. Büyük balıklar için önemli bir besin olan ve sayıları azalmaya başlayan terlik balığı gibi tehdit altında olan bazı büyük balıklar vardır. Deniz kaplumbağası ise yazın üreyen denizanalarının yok edilmesindeki öneminin farkına varan bazı balıkçıların bilinçlenmesi ve ağla avlamaktan kaçınmaları nedeniyle hala var olan ve iyi üreyen şanslı türlerden biri olarak kabul ediliyor. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU