ABD, İran'dan Yemen'deki siyasi barış sürecine destek vermesini istedi

"Husilere kaçak silah sevkiyatını sonlandırın"

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz de korkunç boyutlara ulaştı (AFP)

ABD'nin Yemen Özel Temsilcisi Timothy Lenderking, İran'dan Yemen'deki barış sürecine destek sağlamasını talep etti.

Lenderking, başkent Washington'daki kâr amacı gütmeyen düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü'nde salı günü yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullandıı: 

Eğer İranlılar çatışmalarla ilgili tavırlarında değişikliğe gittiğini gerçekten göstermek istiyorlarsa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal ederek Husilere silah kaçakçılığını sonlandıracaklardır. İranlıların, yaklaştığını umduğumuz siyasi sürece destek verdiklerini de görmek istiyoruz.

Yemen'deki iç savaşta BM'nin girişimiyle geçen yıl 2 Nisan'da başlayan ateşkes, Husilerin süreyi uzatmayı reddetmesi nedeniyle 6 ay sürmüştü. Fakat resmi olarak 2 Ekim'de biten ateşkesin ardından çatışmalar eskisine kıyasla çok düşük seviyede devam etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lenderking, açıklamasında İran'ın da bu ateşkese destek verdiğini hatırlatarak, bunun Tahran yönetimi adına olumlu bir adım olduğunu belirtti. 

İran yönetimi resmi olarak Husilere silah verdiği iddialarını reddediyor. Ancak yıllardır ülkede incelemelerde bulunan BM müfettişleri, İran'dan silah yüklü gemilerin ülkeye gittiğini öne sürüyor. 

Son üç ayda ABD ordusu ve müttefikleri Yemen'e giden 4 gemiye el koymuş, bu gemilerde 5 binden fazla AK-47 saldırı tüfeği, tanksavar füzeleri ve patlayıcı yapımında kullanılan madde ele geçirildiği bildirilmişti. 

Öte yandan geçen ay İran ve Suudi Arabistan, Çin ara arabuluculuğunda yapılan görüşmelerde, 7 yılın ardından diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmeye yönelik anlaşmaya varmıştı. Bunun Yemen'deki iç savaşa olumlu yansıyabileceği düşünülüyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal da Tahran'ın Husilere silah desteğini sonlandırmayı ve gruba Suudi Arabistan'a yönelik saldırıları durdurması için baskı uygulamayı kabul ettiğini öne sürmüştü.
 


Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleriyse Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. 


Independent Türkçe, AFP, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU