BM: Yemen'de 11 bin çocuk öldü veya sakat kaldı

UNICEF raporuna göre, yüz binlerce çocuk açlık ve hastalıktan ölüm riski altında

BM, çocuklar ve yetişkinler için 2018'de Aden'de protez ve fizyoterapi merkezi açtı (UNICEF)

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen'de yaklaşık 8 yıldır devam eden iç savaşta en az 11 bin çocuğun öldüğünü veya sakat kaldığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından bugün (12 Aralık) yayımlanan rapora göre, yaklaşık 2,2 milyon Yemenli çocuk yetersiz beslenme ve aşı yokluğu nedeniyle kolera ve kızamık gibi hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetme tehlikesi yaşıyor ve bunların yarım milyondan fazlası 0-5 yaş grubunda.

Yemen'deki iç savaşın başladığı Eylül 2014'te İran destekli Husiler başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini ele geçirmişti. Yemen hükümetiyse, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından Mart 2015'ten bu yana destekleniyor.

UNICEF, Mart 2015-Eylül 2022 arasında 3 bin 774 çocuğun hayatını kaybettiğini belirledi. Savaş dönemi boyunca 18 yaşından küçük 3 bin 900 civarında erkek silah altına alınırken, yaklaşık 90 kız çocuğa da kontrol noktalarında nöbet görevi verildi.

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, iç savaşta yaşanan kayıpların tahminlerin çok ötesinde olduğunu vurguladı:

Binlerce çocuk hayatını kaybetti, yüz binlercesi önlenebilir hastalıklardan veya açlıktan ölüm riski altında... Yemenli çocukların insana yaraşır bir geleceği olacaksa, etki sahibi olanların hepsi onların korunup desteklenmesini sağlamalı.

Russell, BM arabuluculuğunda yapılan ve 2 Ekim'e kadar süren 6 aylık ateşkesin uzatılmasıyla insani yardım faaliyetlerinin düzgün yürütülebileceğini sözlerine ekledi.

UNICEF, Yemen'de açlık ve hastalıklardan ölümleri durdurmak için uluslararası toplumdan 484,4 milyon dolarlık destek talep etmişti.

BM'ye göre, ülkedeki iç savaşta yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU