Trump, füze denemesi yapan Kim Jong-un'u savundu

Donald Trump, Kuzey Kore'nin son provokasyonunu Truth Social'da savundu

2019'da Donald Trump ve Kim Jong-un, Askerden Arındırılmış Bölge'de buluşmuş, Trump daha sonra Kuzey Kore tarafına geçmişti (AP)

Kuzey Kore uzun menzilli bir füze ateşlerken, eski ABD Başkanı Donald Trump, komünist ülkenin lideri Kim Jong-un'u savundu.

Otoriter rejim, yakın zamanda kıtalararası bir balistik füze fırlattığını ve fırlatmayı Kuzey Kore despotunun emriyle "aniden" düzenlediğini doğruladı.

Devlet tarafından işletilen KCNA haber ajansına göre ülke, fırlatmanın "ölümcül" nükleer saldırı kabiliyetlerini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi. Buna karşılık olarak ABD, pazar günü Güney Kore savaş uçaklarıyla birlikte uzun menzilli süpersonik bombardıman uçakları uçurdu.

Ancak Trump, Truth Social'da Kuzey Kore'nin eylemlerini savundu.

Trump, "Başkan olduğum yıllarda tanıdığım ve çok iyi anlaştığım Kuzey Kore lideri Kim Jung Un, ABD ve Güney Kore'nin birlikte büyük eğitim ve hava tatbikatları yapmasından memnun değil" dedi.

Kendisini tehdit altında hissediyor. Ben bile Güney Kore'nin bu son derece pahalı ve provokatif tatbikatlar için bize çok az para ödediğinden sürekli şikayet ederdim. Bu gerçekten çok saçma. Orada tehlikede olan 35 bin askerimiz var, bize milyarlarca dolarlık tam ödeme yapılması için bir anlaşmam vardı ve Biden bundan vazgeçti. Ne kadar utanç verici!!!

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, başkanlığının ilk dönemlerinde Kuzey Kore'yi eleştirmiş ve liderini "Roket Adam" diye adlandırmıştı. Ancak nihayetinde Trump ve Kim Jong-un, önce 2019'da Singapur'da bir araya gelmiş, daha sonra Trump, Kuzey Kore'ye ayak basan ilk devlet başkanı olunca yeniden buluşmuştu. Fakat bu zirve, Kuzey Kore'nin silahsızlanmasına yol açmadı. Trump daha sonra ikilinin mektuplaştığını ve "aşık olduklarını" söylemişti.

Kuzey Kore'nin füze denemeleri endişelere yol açıyor. Güney Kore, Japonya ve Çin, ülkenin nükleer araştırma merkezi yakınında yaşarken Kuzey Kore'den kaçanlara radyasyona maruz kalma testleri uygulamaya çağrılıyor. Fakat Kuzey Kore güvenlikle ilgili kaygıları reddediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU