Dünyayı K-Pop'la tanıştıran Gangnam Style, nasıl Psy'ın kabusu oldu?

"Hangi bulutun yağmur getireceğini bilemezsiniz"

Eleştirmenler Gangnam Style'da derin anlamlar ararken Psy, "Sadece insanları eğlendirmek istedim" demişti (AP)

Güney Koreli şarkıcı Psy'ın çıkardığı ve kültürel bir fenomen haline gelen Gangnam Style'ın üstünden 10 yıldan fazla geçti. Şarkı, akla kazınan müziği ve ikonik dansıyla K-Pop'un dünyaya yayılmasının ilk adımı olmuştu.

Gangnam Style, YouTube'da 15 Temmuz 2012'de yayımlandı. Kısa sürede viral olan klip, YouTube'da 1 milyar izlenmeyi geçen ilk video oldu. Şarkı bir yıl içinde üç Guinness rekoru kırdı ve Psy'ın ABD'nin New York kentindeki Madison Square Garden'da Madonna'yla sahne almasını sağladı.
 


Öte yandan Psy, bir anda kazandığı dünya çapındaki şöhretini sürdüremedi. Gangnam Style'dan sonra başka şarkılar çıkarsa da bunların hiçbiri önceki başarısının yanına bile yaklaşamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gangnam Style çıktığında halihazırda ülkesi Güney Kore'de ünlü bir şarkıcı olan Psy, kariyerini ABD'de yürütmek istemişti ve Seul'dan Los Angeles'a taşınmıştı.

New York Times'a konuşan Psy, Gangnam Style'ın başarısını sürdürmek isterken şöhretin ve oluşan baskının peşini bırakmayan bir lanete döndüğünü söyledi.

Şimdi 45 yaşında olan Psy, ABD'nin New York kentinde paparazzilerden kaçarken, ünlü popçu Justin Bieber'ın menajeriyle kontrat imzalarken ve rapçi Snoop Dog'la parça yayımlarken bile yeni bir hit yaratmanın baskısından kurtulamadığını anlattı:

İçimden tekrar tekrar 'Hadi bir tane daha yapalım' diyordum.

Son 10 yılda üç albüm yayımlayan şarkıcı, istediği başarıyı yakalayamayınca Güney Kore'ye döndü ve kendi müzik şirketi P Nation'ı kurdu.

Psy, onlarca yıllık deneyimini P Nation'da çalıştıkları genç şarkıcılarla paylaştığını söylüyor fakat kontrat imzaladığı çiçeği burnunda sanatçılara tek bir şeyin sözünü veremediğini vurguluyor: Albümlerinin hit olup olmayacağını.

Bugüne kadar Gangnam Style'ın başarısının sırrını çözemediğini ve şaşkınlığının sürdüğünü belirten Psy, şöyle ekliyor:

Bu sözleri aynı kişi yazdı, koreografiyi aynı kişi yaptı, şarkıyı aynı kişi seslendirdi. Her şey aynıydı ama Gangnam Style'ı özel kılan neydi? 

Yine de yaptığı işin bu gizemli tarafını beğendiği ifade eden Psy, "Hangi bulutun yağmur getireceğini bilemezsiniz" diyor.

Bir dönem şöhretten neredeyse gözü dönen Psy, onun yokluğunu kabullendiğini belirtiyor:

Yeniden iyi bir parça çıkarırsam ve başarı tekrarlanırsa harika olur. Olmazsa da olmasın. Şimdilik hak ettiğim yerde işimi yapmaya devam edeceğim.

Psy, Temmuz 2022'de Gangnam Style'ın 10. yılı için CNN'e konuşmuştu ve müziğindeki şu vizyonunun kariyeri boyunca değişmediğini söylemişti: Eğlenceli müzik ve eğlenceli danslar yapmak, hayranlarını neşelendirmek. 

Güney Kore'deki konserlerine dönmeye hazırlanan şarkıcı, "10 yıl önce de aynıydım ve bence 20 yıl sonra da aynı şekilde hissedeceğim" demişti.

 

Independent Türkçe, New York Times, CNN

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU