Tesla'nın 2022 satışları, Musk'ın yüzde 50'lik büyüme vaadinin gerisinde kaldı

Tesla'nın Çin sorumlusu Tom Zhu'nun da şirketin Kuzey Amerika satışlarının başına geçeceği bildiriliyor

(AP)

Tesla, pazartesi yaptığı açıklamada şirketin 2022'de 1,31 milyon araç satarak rekor kırdığını ve üretimin geçen yıla göre yüzde 47 arttığını fakat rakamların CEO Elon Musk'ın satışları neredeyse her yıl yüzde 50 artırma vaadinin gerisinde kaldığını söyledi.

Elektrikli araç üreticisi şirket, 2022 dördüncü çeyrek raporunda 405 binin üzerinde araç teslim ettiğini duyurdu. Bu miktar geçen yılın aynı döneminde 308 bin 600'dü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir önceki yıla göre teslimatlarda yaklaşık yüzde 40'lık rekor bir artışa karşılık gelse de bu rakamların Wall Street analistlerinin beklentilerinin altında kaldığı bildiriliyor.

CNBC'nin haberine göre, FactSet analistleri tarafından derlenen tahminler, Wall Street'in Tesla'nın 31 Aralık 2022 itibarıyla yılın son çeyreğinde 427 bin civarında teslimat gerçekleştirmesini beklediğini ortaya koyuyor.

Rakamlar, Tesla CEO'sunun satışları neredeyse her yıl yüzde 50 oranında artırma taahhüdünün de gerisinde kaldı.

Tesla, 2022 üçüncü çeyrek hissedar sunumunda şu açıklamayı yapmıştı:

Çok yıllık bir vadede, araç teslimatlarında yıllık ortalama yüzde 50 artış elde etmeyi umuyoruz. Artış oranı ekipman kapasitemize, fabrikanın çalışma süresine, operasyonel verimliliğe ve tedarik zincirinin kapasitesine ve istikrarına bağlı olacak.

Şirket, giriş seviyesi Model 3 Sedan ve Model Y crossover satışlarının 388 bin 131 araca, Model S sedan ve Model X SUV satışlarınınsa 17 bin 147 araca ulaştığını kaydetti.

Tesla, açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Yıl boyunca Kovid ve tedarik zinciriyle ilgili ciddi zorluklar göz önüne alındığında, 2022'yi harika geçirmemizi sağlayan tüm müşterilerimize, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize, hissedarlarımıza ve destekçilerimize teşekkür ederiz.

Elektrikli araç üreticisi, son çeyrek ve tüm yıl için mali sonuçlarını 25 Ocak 2023 Çarşamba günü yayımlayacağını duyurdu.

Açıklamada, "Net gelir ve nakit akışı sonuçlarımız, dördüncü çeyrek ve 2022 tam yıl kazançlarını açıkladığımızda finansal performansımızın geri kalanıyla birlikte duyurulacak" dendi.

Tesla'nın elektrikli araç satışları artarken, şirketin hisseleri geçen yıl yüzde 65'in üzerinde rekor bir değer kaybetti.

Cumartesi günü Musk, "Uzun vadeli temeller son derece güçlü. Kısa vadeli piyasa çılgınlığı öngörülemez" yazan bir tweet attı.

Hisse değerlerindeki düşüşün ortasında, Tesla'nın Çin sorumlusu Tom Zhu'nun şirketin Kuzey Amerika satışlarının başına geçtiği bildiriliyor.

Electrek'in konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre, resmi unvanı Asya/Pasifik'ten sorumlu başkan yardımcısı olarak kalan Zhu, Kuzey Amerika satış, servis ve teslimat organizasyon şemasına eklendi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU