Şentop'tan "Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi" ile ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi ile ilgili konuşan Şentop, "Benim başvurum var. Farklı ülkelerden meclis başkanları ve milletvekillerinin başvuruları da olacak" dedi

Fotoğraf: AA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'te gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Seçimlerin erkene alınmasıyla ilgili bir soru üzerine Şentop, bu konuda karar yetkisinin hem Meclis'te hem de Cumhurbaşkanı'nda olduğunu ifade ederek, "Meclis karar alırsa o zaman seçimin tarihini de belirler diyor. YSK bakımından da bir takvimi var. Makul süre 60 gün falandır. Eğer Cumhurbaşkanı karar alırsa karardan 60 günden sonraki ilk pazardır seçim tarihi. Bu karar Meclis'ten de Cumhurbaşkanı'ndan alınabilir" diye konuştu.

Şentop, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Anayasa'nın 101. maddesinin bütünüyle değiştiğini, yeni 101. maddenin eski maddeyi yürürlükten kaldırdığını ve yeni düzenlemeye göre Cumhurbaşkanı'nın iki defa seçilebileceğini bildirdi. Şentop, "Bu açıdan şu an bir sorun yok. Ancak ikinci dönem olduktan sonra mevzu olabilir. Yani 2028'de Meclis seçimleri yenileme kararı alırsa o zaman aday olması konuşulabilir" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmesi üzerine başlayan ceza yasalarından hakaret suçunda siyasi yasağın kaldırılması yönündeki tartışmaları da değerlendiren Şentop, bu konuda Anayasa değişikliği yapılması gerektiğini söyledi.

"Ama hakareti niye kapsam dışı tutmak gerekir? Bu o zaman şahsa mahsus bir düzenleme olur. Yarın başka bir siyasetçiyle ilgili gerçekten hoş görülebilir bir suç bir siyasi yasağa dönecek olursa onu da mı istisna tutacağız? Bu, şahsa mahsus bir düzenleme olur" diyen Şentop, şahıslarla ilgili bir düzenlemeyi doğru bulmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi

Türkiye'nin, bu tür durumlardaki ara buluculuk konusundaki rolünün herkes tarafından takdir edildiğini aktaran TBMM Başkanı Şentop, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Gittiğimiz ülkelerde birçok parlamento başkanı ve milletvekili hem Türkiye'nin hem de Cumhurbaşkanımızın 2022'de yaptıklarıyla bir barış ödülünü alması gerektiğini söylüyorlardı. Bu konuda bir teşebbüsümüz var. Benim şahsen milletvekili olarak Nobel Barış Ödülü'ne aday olarak gösterilmesi konusunda bir teşebbüsüm var. Sadece benim değil birçok farklı ülkeden milletvekillerinin, meclis başkanlarının da bu konuda başvuru yapacağını daha önce görüştük. Benim başvurum var. Farklı ülkelerden meclis başkanları ve milletvekillerinin başvuruları da olacak. Doğudan da batıdan da var. Somutlaştıktan sonra bunları paylaşacağız. Ocak sonuna kadar süre var.

Şentop, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'e barışa katkısından dolayı UNESCO tarafından bir ödül verildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

Neler yapılmış diye bakıyorsunuz, bir şeyler var ama bizim büyükşehir belediye başkanımız bile ondan daha fazlasını yapmış. 2022 yılı için en önemli konu Rusya-Ukrayna savaşının durdurulması ve etkilerinin azaltılması yönündeki gayretlerdir. Bunu yapan da tek ülke var; o da Türkiye ve Cumhurbaşkanımız. Bizim dışımızda bunu yapan yok. Tarafsız ve ön yargısız bir değerlendirme yapılması gerektiğinde bu hakkın teslim edilmesi gerektiğine inanıyorum.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU