Dünyamız için verilen mücadelenin kalbi, bu küçük Ukrayna şehrinde atıyor

Bahmut, Donbas'a açılan stratejik bir kapıya dönüştü: Vladimir Putin için en büyük ödül

Bahmut, Ukrayna'nın elindeki Kramatorsk ve Sloviansk gibi, Donetsk'teki yakın şehirleri ele geçirmenin anahtarı; Bahmut düşerse doğu düşer (Reuters)

Bahmut'a saatle ayarlanmış gibi bombalar düşüyor. Ses, ölü gri havayı rahatsız edici bir düzen içinde parçalıyor. Bombalar, sersemlemiş sakinlerin bisikletleriyle neredeyse kıllarını kıpırdatmadan geçtiği sokaklara oyuklar açıyor.

Savaştan önce yaklaşık 70 bin kişiye ev sahipliği yapan bu doğu şehri, uluslararası alanda pek tanınmıyordu. 10 ay süren savaşın ardından bölge Rus ordusunun, ona bağlı vekil güçleri ve paralı askerlerin tüm hiddetiyle karşı karşıya kaldığı için nüfusun yalnızca sekizde biri kaldı. Sonuç olarak binalar batık katedrallere benziyor; yollarsa yıkım kayalıkları.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orada yarı yeraltında yarı hayatlar yaşayan, kışı atlatabilmek için bodrum katlarında soba kuran sivillerle tanıştım. Halkı hayatta tutabilmek için her gün, kendilerini büyük riske atarak savaşan ilk yardım ekipleriyle tanıştım.

Çünkü şehir Donbas'a açılan stratejik bir kapıya dönüştü: Vladimir Putin için en büyük ödül. Bu yüzden de mayıstan bu yana Ukrayna ordusu, Rus topçularının ezici saldırısı altında şehri Ukrayna'nın elinde tutmak için büyük bir mücadele veriyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya yaşattığı bu anlamsız savaştaki tüm muharebeler arasında belki de ülke için en önemlisi Bahmut'u elde tutma mücadelesi.

Moskova'nın askerleri Kiev'i almayı başaramayınca, kuzeyde Harkov'un yukarısında ele geçirdikleri büyük toprak parçalarını kaybedince, güneydeki Herson bölgesinde nehrin karşısına çekilmek zorunda kalınca, vazgeçmedikleri tek hedef Ukrayna'nın doğusunu, yani Rusya'nın ülkedeki vekillerinin merkezini sağlamlaştırmak oldu. Bu da Luhansk'ın tamamını tutup Donetsk'in geri kalanını ele geçirmek anlamına geliyor.

Bahmut, Ukrayna'nın elindeki Kramatorsk ve Sloviansk gibi, Donetsk'teki yakın şehirleri ele geçirmenin anahtarı; Bahmut düşerse doğu düşer. Ukraynalılar da özellikle Rusya'nın doğudaki vekillerinin kalesinde bir metre toprak kaybının bile ileride başka bir potansiyel savaş anlamına geleceğini biliyor.

Defalarca gösterdikleri gibi Ruslar toprakları ele geçiriyor, sağlamlaştırıyor ve yeni saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanıyor. Şu anda Donbas, onlar için ülkedeki herhangi bir yerden çok daha öncelikli bir hedef. İşte bu nedenle Volodimir Zelenski, ABD ziyaretinde (istilanın başlamasından bu yana Ukrayna'dan ilk kez ayrıldı), akıllıca kaleme alınmış bir konuşmada sadece Bahmut'u öne çıkarmakla kalmadı, aynı zamanda sözlerine inandırıcılık katmak için seyahatten hemen önce şehri ziyaret ettiğinden de emin oldu.
 


Kitlesini çok iyi tanıyan Zelenski, elbette daha fazla silah için lobi yapıyordu. Bahmut muharebesini Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın dönüm noktası olan Saratoga Savaşı'yla kıyaslayan Zelenski, bu savaşın "bağımsızlık ve özgürlük savaşlarının gidişatını değiştireceğini" söyledi.

Bahmut'u tekrar tekrar Ukrayna'nın "kalesi" olarak konumlandıran Zelenski, buranın kontrolünü elde tutma mücadelesinin dünyanın özgürlüğü için verilen bir savaş olduğunu ifade etti. Şehri ziyareti sırasında burayı "morallerinin kalesi" olarak nitelendiren Ukrayna Devlet Başkanı, "Özgürlük burada hepimiz için savunuluyor" diye eklemişti.

Zelenski'nin ofisi bu ifadeyi öne çıkarıyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Atlantik Konseyi isimli düşünce kuruluşu için kaleme aldığı yakın zamanlı görüş yazısında, Bahmut'un "ülkelerinde gerçekleşen küresel özgürlük mücadelesinin güçlü bir sembolü" haline geldiğini ifade etti.

"Bugün Ukrayna, yeniden yükselen otoriteryanizme karşı verilen küresel mücadelenin ana savaş alanıdır" yazan Yermak, Bahmut'un "özgürlüğün kalesi" olduğunu da sözlerine ekledi.

Ukraynalılar elbette daha fazla silah için bastırıyor ve küçük Bahmut şehrini Avrupa, Batı ve dünyanın güvenliği ve değerleri için cephe hattı olarak konumlandırmak, akıllıca bir siyasi çerçeveleme. Siyasallaştırma bir yana, Bahmut'tan yeni Mariupol gibi bahsediliyor fakat aradaki fark buranın kurtarılabilir olması. Bu nedenle Bahmut'un, bir bütün olarak Ukrayna'da ne yaşanacağını belirleyeceğine inanıyorum.

Bahmut'ta itfaiyecilerle, ilk yardım ekipleriyle ve hâlâ orada kalan sakinlerle konuşunca, şehrin kırılgan ve ağır ateş altında olduğu ve orada yaşanacakların kritik önem taşıdığı açıkça görülüyor. Belki de bu küçük şehir dünyamız için verilen mücadelenin merkezi olabilir?



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU