Doğum oranının düştüğü Japonya'da devlet çocuk yapanlara daha fazla para verecek

Japonya'da doğum sayısının 2040'ta 740 bine düşmesi bekleniyor

(AFP)

Japonya hükümeti, doğum oranındaki endişe verici düşüşün ardından yurttaşlarını daha fazla çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için onlara daha çok para ödemeyi değerlendiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu anda Japonya yeni ebeveynlere doğumdan sonra 420 bin Yen (yaklaşık 58 bin TL) tutarında Doğum ve Çocuk Bakımı Toplu Hibesi veriyor. Sağlık, Çalışma ve Sosyal Yardım Bakanlığı bu hibenin 500 bin Yen'e (yaklaşık 69 bin TL) çıkarılmasını teklif etti.

Japan Today'in haberine göre Sağlık Bakanı Katsunobu Kato, öneriyi görüşmek üzere geçen hafta Başbakan Fumiyo Kişida'yla bir toplantı gerçekleştirdi. Yenilenen hibenin parlamento tarafından onaylanarak 2023 mali yılından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Hükümet, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde bu yıl doğum sayısının rekor derecede düşük olmasını "kritik bir durum" diye nitelendirdi.

Bu yıl ocaktan eylüle kadar toplam 599 bin 636 Japon doğması, geçen yılki rakamın yüzde 4,9 altında kalarak 2022 yılı için doğum sayısının geçen yılki rekor düşük seviye olan 811 bin bebeğin altına düşebileceğine işaret ediyor.

Doğum sayısının 2040'ta 740 bine düşmesi bekleniyor.

Japonya'nın yaşlanan nüfusu, ekonomi ve ulusal güvenlik için endişe kaynağı haline geldi. Associated Press'in haberine göre, ülkenin 125 milyondan fazla olan nüfusunun 2060'a gelindiğinde 86,7 milyona düşeceği tahmin ediliyor.

Nüfusun göç olmadan sabit kalabilmesi için doğurganlık hızının 2,1 olması gerekiyor. Japonya'da bu oran şu anda 1,3.

Kasım sonunda Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno daha fazla evlilik ve doğumun teşvik edilmesi için kapsamlı uygulamalar yapılacağı sözünü verse de hükümetin şimdiye kadarki çabalarının sınırlı bir etkisi oldu.

Matsuno, "Hız geçen yıla göre daha da yavaş... Bunun kritik bir durum olduğunu anlıyorum" dedi.

Destek parası ülkenin kamu sağlık sigortası sistemi tarafından finanse edilmesine rağmen doğum masrafları tamamen ebeveyn adaylarının sırtına bindiğinden destek parasındaki asgari artışın Japon halkını daha fazla çocuk sahibi olmaya teşvik etmesi pek olası değil.

Haberlere göre, ülke genelinde ortalama doğum masrafları yaklaşık 473 bin Yen'e (yaklaşık 65 bin TL) kadar çıkabiliyor. Bu da ebeveynlere doğum sonrası hastaneden çıktıklarında 30 bin Yen'den (yaklaşık 4000 TL) daha az para bırakıyor.

Öte yandan Doğum ve Çocuk Bakımı Toplu Hibesi'ndeki artış, 2009'dan bu yana yapılan en büyük artış olacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU