Hollanda'da kurtlara paintball silahıyla ateş etme serbestisi

Yerel yetkililer, kurtların "fazla evcilleştiğine" inanıyor

(AFP)

Hollanda'nın Gelderland eyaletindeki yetkililer, yabani köpekgillerin insanlara çok alışarak saldırabileceği ihtimali endişesiyle, "yeniden insanlardan korkmaları" için kurtlara paintball silahı ateşleme izni verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medyada geniş çapta paylaşılan, Hoge Veluwe ulusal parkında endişeli görünen genç bir ailenin yakın mesafeden yanından geçen "evcil görünümlü" bir kurt videosundan sonra yerel yönetim bu kararı aldı.

Daha önceki bir tarihte dolaşan farklı görüntülerse, ulusal parkta bir kurdu çevreleyen çok sayıda fotoğrafçıyı gösteriyordu.

 


Doğu eyaletinin bir sözcüsü, yayın kuruluşu Omroep Gelderland'a yaptığı açıklamada, "Çok evcilleşen kurtlarla uğraşıyoruz" dedi.

Yeniden insanlardan korkmalarını sağlamalıyız.

Çevre savunucuları Veluwe park yönetimini, evcilleştirme amacıyla kurtları beslemekle suçluyor. Bu, köpekgillerin "sorun teşkil eden hayvanlar" olarak sınıflandırılarak bölgeden uzaklaştırılması gerekeceği anlamına gelebilir.

Faunabescerming (Hollanda'da yaban hayvanları lehine çalışan bir kuruluş -ed.n.) başkanı Niko Koffeman, "Park sahibinin kurtları evcilleştirmekten sorumlu olduğuna inanmak için gerekçelerimiz var" dedi.

Hoge Veluwe, Hollanda ve çevre ülkelerdeki kurtlardan önemli ölçüde farklı davranan bir kurt popülasyonuna sahipse, bu durum şüphe uyandırır.

İddialar, sık sık bu hayvanların Hollanda'da yeri olmadığını söyleyen park sahibi Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst tarafından şiddetle reddedildi.

Gelderland yetkilileri, boya izlerinin hangi hayvanların vurulduğunu görmelerini sağlayacağını açıkladı. Bir sözcü, kurtlarla insanlar arasındaki mesafenin en az 30 metre olması gerektiğini söyledi.

Van Voorst tot Voorst yeni tedbirlere uymayı kabul etse de ısrarla bunun "sahte bir çözüm" olduğunu söyledi.

"İnsanlara saldırmamaları için kurtları korkutmak istiyorlar, bu yüzden onları paintball toplarıyla vuracaklar" dedi.

Bu sahte çözüm sayesinde "onları öldürün" demek zorunda kalmıyorlar.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU