Norveç'te yakalanan "Rus ajanı" akademisyen, yıllarca Kanada'da eğitim almış

Brezilyalı olduğunu iddia eden Jose Assis Giammaria'nın asıl adı Mihail Mikuşin'miş

Birleşik Krallık'ın dış istihbarat teşkilatı MI6'in başkanı Richard Moore, temmuzdaki açıkalamsında Avrupa'da görev yapan Rus ajanların yarısının sınır dışı edildiğini söylemişti (Reuters)

Norveç'te Rus ajanı olduğu şüphesiyle yakalanan akademisyenin, Kanada'da eğitim gördüğü ve oradaki bir siyasi partide gönüllü çalıştığı ortaya çıktı.

Norveç Polis Teşkilatı'yla (PST) çalışan savcı Thomas Blom, cuma günkü açıklamasında, kendisini Brezilyalı bir akademisyen olarak tanıtarak Tromso Üniversitesi'nde çalışan Jose Assis Giammaria'nın asıl adının Mihail Mikuşin olduğunu öne sürdü.

Blom, iç istihbarat görevlilerinin "Giammaria'nın kimliğini henüz tam olarak tespit edemediğini ama Brezilyalı olmadığından epey emin olduğunu" söyledi.

Giammaria, Kremlin için ajanlık yaptığı gerekçesiyle pazartesi günü polis tarafından gözaltına alınmıştı. Yetkililer, Giammaria'nın 44 yaşında olduğunun ve Rusya'da doğduğunun düşünüldüğünü belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hollanda merkezli araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat ise akademisyenin Rus Askeri İstihbaratı (GRU) için çalıştığını iddia etmişti.

Tromso Üniversitesi, akademisyenin misafir öğretim görevlisi olarak görev yaptığını belirtmişti.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan, Tromso Üniversitesi'nde güvenlik alanında uzman akademisyen Gunhild Hoogensen Gjorv, Giammaria'nın Kanadalı akademisyenlerin referansıyla aralıkta okulda çalışmaya başladığını söyledi.

Kanada merkezli ulusal haber ajansı Canadian Press, şüphelinin lisans eğitimini 2015'te başkent Ottava'da yer alan Carleton Üniversitesi'ndeki siyaset bilimi bölümünde tamamladığı bilgisini paylaştı.
 

jose-assis-giammaria.png

Uluslararası ilişkilere odaklanan ve iletişim çalışmaları alanında yandal yapan Giammaria, lisansı onur derecesiyle tamamlamış (Twitter)​​​​​​​


Kanada'nın devlet radyo ve televizyon yayımcısı CBC ise 2015'te düzenlenen federal seçimlerde Giammaria'nın merkez sol Yeni Demokrasi Partisi'nde gönüllü olarak çalıştığını aktardı.

Şüphelinin, demokratik sosyalist çizgideki partinin adayı Sean Devine'in seçim kampanyası için kapı kapı gezerek yurttaşları bilgilendirdiği belirtildi.

Devine, CBC'ye salı günü yaptığı açıklamada, Giammaria için "Çok iyi bir özgeçmişi vardı. İyi bir gönüllüydü" demişti.

Ottava Belediye Meclisi'nde görev yapan Devine, 7 yıldan beri Giammaria'yla iletişim kurmadığını da öne sürmüştü.

2018'deyse Giammaria'nın, ülkedeki Calgary Üniversitesi'nde Askeri, Güvenlik ve Strateji Çalışmaları Merkezi'nde (CMSS) yüksek lisans derecesini tamamladığı belirtildi.

CMSS'ten yetkililer de Giammaria'nın Tromso Üniversitesi'ne başvururken Kanadalı akademisyenlerden referans aldığını doğruladı.
 


​​​​​​​Guardian'a konuşan Carleton Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler uzmanı Stephanie Carvin, ajan olarak görev yapan kişilerin kimliklerini iyi şekilde gizleyebilmek için bir "özgeçmiş" yaratmaları gerektiğine dikkat çekti.

Carvin, "Kanada, şüphe çekmeden özgeçmişinizi parlatabilmek için iyi bir yer. Bu özgeçmişin tüm amacı, dikkat çekmemek. Aşırı derecede sıradan ve sıkıcı olmanız lazım. Kanada da buna çok uygun" dedi.

Öte yandan Giammaria'nın avukatı Thomas Hansen, Norveç'in tabloid gazetesi Verdens Gang'a açıklamasında, müvekkilinin hakkındaki suçlamaları reddettiğini söyledi.

Şüpheli, Norveç'in casusluk yasalarını ihlal ettiğine karar verilmesi halinde üç yıl hapis yatabilir.



Independent Türkçe, Guardian, AP, CBC

DAHA FAZLA HABER OKU